Videoreview: Cube AMS 100 C:68 TM

De afgelopen weken was ik een enorme geluksvogel, want ik had de beschikking over de nieuwe Cube AMS 100 C:68 TM, de opvolger van de Cube AMS 100 Race 2018. Met deze fiets heeft Cube geprobeerd een lichtgewicht racemonster te bouwen die het op de trails en downhill ook heel goed doet. Wij hebben de fiets getest op echt Nederlands terrein: op het zand van de hei en het bos, in natte klei van de Flevopolder en op verschillende trails op de Utrechtse Heuvelrug. Zowel onder droge als natte omstandigheden en zelfs met een flink pak (smeltende) sneeuw! En we kunnen wel zeggen dat de Cube AMS 100 C:68 TM het onder alle omstandigheden erg goed heeft gedaan. Sterker nog, het lijkt de perfecte fiets voor de verschillende Nederlandse omstandigheden.

Een jaar of 7 terug kocht ik voor het eerst een aluminium hardtail mountainbike met 26” banden. Reden was om mijn conditie te verbeteren voor het marathonschaatsen, maar al snel vond ik Mountainbiken net zo vet als snowboarden of kitesurfen. Het gaat hard, je bent wendbaar, je kunt springen en mooie bochten pakken, maar het geeft je ook de vrijheid dat je elk paadje op (bijna) elk terrein kan pakken. Twee jaar later kocht ik een Cube Reaction GTC Pro, een prima carbon hardtail, zeer geschikt voor mijn cross country ritjes. Wij rijden voornamelijk over hei en door bos, de trails van de Utrechtse Heuvelrug, af en toe Schoorl en 2x per jaar naar Limburg voor Limburg Mooiste en de Bart Brentjens Challenge. Eerder heb ik de Cube Stereo 140 en een aantal andere Enduro Bikes getest, maar erg veel ervaring met fullsuspension mountainbikes heb ik eerlijk gezegd niet. En tot voor kort zag ik natuurlijk wel de voordelen van een fully, maar vond ik het voor Nederlands terrein eigenlijk een beetje overbodig. Tot nu.

De Cube AMS 100 C:68 TM

In navolging van de Cube AMS 100 C:68 Race 29, wat een echt snelle race fully genoemd kan worden, heeft Cube nu geprobeerd aan die snelle race eigenschappen ook echt trail eigenschappen toe te voegen. Vandaar ook de toevoeging TM, wat staat voor Trail Motion. Maar hoe hebben ze dat gedaan? Laten we eens even goed naar de fiets – en alle verschillende onderdelen – kijken.

Het frame:

De Cube AMS 100 C:68 TM heeft een geheel carbon frame, opgebouwd uit C:68 carbon. Dit is de meest hoogwaardige carbonsoort die Cube in haar Mountainbikes gebruikt. “C:68 staat voor innovatieve composiettechnologie, met minder hars en meer carbon (68%) in de materiaalmix. Deze wordt volgens de zogenaamde Advanced Twin Mold technologie opgebouwd waarbij de overlapping van de verschillende carbon lagen zeer precies bepaald kan wordt. Dit voorkomt dat er tijdens het uitharden van het frame vouwen en kreukels in het carbon-materiaal ontstaan. Potentiële zwakke plekken worden zo geëlimineerd. Het resultaat: een frame zonder overbodig materiaal en dus overbodig gewicht”, aldus Cube. In het kort: door minder hars, en de carbonvezels in de juiste hoeveelheid, op de juiste plek én in de juiste richting te gebruiken, krijg je een extreem licht, maar ook zeer stijf frame. Wat ik persoonlijk ook mooi vind aan dit frame zijn de carbonvezels en -matten die nog goed zichtbaar zijn. De combinatie met het oranje vind ik persoonlijk minder mooi, maar dat is een kwestie van smaak.

Vering:

De AMS 100 C:68 TM is uitgerust met een Fox 34 Factory Float voorvork met zogenaamde Shamino coating, die de smering en corrosieweerstand verbetert. Deze lichtgewicht voorvork heeft 120 mm veerweg. Voor het zwaarde downhillen misschien niet genoeg veerweg, maar voor Nederland echt perfect. De combinatie met de Fox Float DPS achterdemper (100mm veerweg) vond ik met name erg fijn. Ik had een 18” fiets tot mijn beschikking (ik ben zelf 1.80 m) die in eerste instantie een beetje te klein aanvoelde, maar dit had ook te maken met de achtervering die erg ‘zacht’ stond afgesteld. Met een simpele draai aan de knop stelde ik de achtervering wat stugger af, waardoor de fiets minder veert en het frame “langer” blijft. Voor in Nederland heel prima. Verder is de fiets voorzien van een hoop andere lichte carbon onderdelen, zoals een 76 cm breed carbon stuur van Newmen en een carbon Sram GX1 crank, wat bijdraagt aan het lichte gewicht van deze fiets, slechts 11,9 kg. Terugkomend op het stuur: Deze is wat mij betreft met 76 cm wel aan de brede kant, ik vind 72 cm breed genoeg.

Versnellingsgroep:
De fiets is afgemonteerd met een Sram GX Eagle 12 Speed, inclusief Sram GX Eagle shifters. Dus één blad voor en twaalf achter. Dit schakelt echt heel makkelijk. De trend van de laatste jaren met maar één blad voor is wat mij betreft sowieso een uitkomst. Het geeft je namelijk genoeg bereik, helemaal hier in Nederland, terwijl het schakelen gewoon makkelijker maakt, en de kans op verkeerd schakelen enorm reduceert.

Wielen en banden

Standaard wordt de fiets geleverd met een 30 mm Newmen Evolution wielset. Dit zijn hele stijve en stabiele wielen. Op deze brede-, aluminium velg, zitten 2,35” brede Nobby Nic banden van Schwalbes Addix Speedgrip serie. Deze banden zijn best breed en hebben een relatief open profiel. Zelfs in de sneeuw, en heuvel op had ik echt goede grip. In het begin was het rijden in de (smeltende) sneeuw wel echt even wennen, want het was serieus glad. Maar je raakt snel gewend aan de omstandigheden en je voelt dat deze fiets de omstandigheden makkelijk de baas is, tenminste als je de banden laat rollen en je (voor)remmen niet te veel gebruikt. Daarnaast had ik heuvel op genoeg druk op mijn  achterwiel en gaven de banden me zo veel grip dat de sneeuw mij niet hinderde.

Dropperpost

En de dropperpost maakt de fiets helemaal af. Als je nooit met een dropperpost fietst zal je hem niet snel missen. Maar als je zoals ik, normaal op een hardtail zonder dropperpost rijdt, en dan een tijd op de Cube AMS 100 C:68, dan ga je het erg missen als je de fiets weer moet inleveren. Wat een feest is dat tijdens de downhill. Door de dropperpost heb je gewoon meer ruimte om je gewicht naar achteren te brengen, en kan je de fiets makkelijker onder je laten ‘dansen’ als je een paar snelle bochten achter elkaar hebt op je trail.  

Belofte van de fiets

De belofte van deze fiets is dat hij net zo hard uphill fietst als downhill, kortom een racemonster met serieuze trail kwaliteiten. De vraag is natuurlijk of deze belofte inderdaad wordt ingelost door de Cube AMS 100 C:68 TM. Hierover kan ik heel duidelijk zijn: JA. Je merkt dat de fiets erg makkelijk en soepel fietst. Mijn eigen technische tekortkomingen worden door deze fiets moeiteloos gecompenseerd. Het frame is licht en stijf, wat erg fijn is tijdens het uphill fietsen. Terwijl hij het heuvel af op glad terrein hij het ook erg goed blijft doen. De combinatie van 120mm veerweg vóór en 100mm veerweg achter is perfect geschikt voor de Nederlandse omstandigheden. Verder merkte ik vooral hoe fijn deze fiets rijdt toen ik ‘m al had ingeleverd en weer op mijn houterige hardtail ging zitten, wat een verschil. Ik zag het ook terug in mijn Strava tijden. Want ondanks dat ik niet geheel fit was, reed ik erg snelle tijden. Dit maakt het fietsen gewoon makkelijker. Als je minder hard hoeft te werken én heel veel controle over de fiets hebt, kan je je meer concentreren op je techniek. Je zal dan ook merken dat de ‘fun factor’ enorm toeneemt. Je voelt je minder snel moe en omdat deze fiets zo vergevingsgezind is, krijg je eerder het gevoel dat je echt goed kan fietsen (terwijl in mijn geval eerder om snelheid – dan om technische kwaliteit gaat :-)) . De catalogusprijs van deze fiets is €3.999,- . Een behoorlijk bedrag voor een Mountainbike natuurlijk. Maar als je kijkt hoeveel fiets je daarvoor terug krijgt, én met welke kwalitatieve onderdelen de fiets afgemonteerd is, kan ik alleen maar concluderen dat Cube haar naam weer waar maakt. Namelijk een hele mooie en kwalitatieve fiets voor een relatief zeer lage prijs. Value for money heet dat!

Review overzicht

Klimmen
9
Dalen
9
Frame
8,5
Vering
8.5
Sturen en wendbaarheid
9
Trap efficiëntie
8,5
Afmontage
9
Veelzijdigheid
8.5
Prijs-Kwaliteit
10

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een zeer hoogwaardige en snelle fiets waar je met name in Nederland op wilt fietsen, dan is de Cube AMS 100 C:68 TM misschien wel jouw ideale fiets. Je koopt hiermee eigenlijk “the best of both worlds”. Enerzijds een zeer snelle fiets waarmee je elke Cross Country fiets de baas moet kunnen zijn. En anderzijds ook een fiets die het op een meer technische terrein, het goed zal doen. De fiets geeft al snel een zeer vertrouwd gevoel en zal eventuele technische tekortkomingen heel makkelijk compenseren. Daarnaast een fiets met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Als ik nu een nieuwe fiets zou moeten kopen, dan weet ik wel waar mijn geld naartoe zou gaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.
Als je op zoek bent naar een zeer hoogwaardige en snelle fiets waar je met name in Nederland op wilt fietsen, dan is de Cube AMS 100 C:68 TM misschien wel jouw ideale fiets. Je koopt hiermee eigenlijk “the best of both worlds”. Enerzijds een zeer snelle fiets waarmee je elke Cross Country fiets de baas moet kunnen zijn. En anderzijds ook een fiets die het op een meer technische terrein, het goed zal doen. De fiets geeft al snel een zeer vertrouwd gevoel en zal eventuele technische tekortkomingen heel makkelijk compenseren. Daarnaast een fiets met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Als ik nu een nieuwe fiets zou moeten kopen, dan weet ik wel waar mijn geld naartoe zou gaan!Videoreview: Cube AMS 100 C:68 TM