Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike | Review

De Canyon Pathlite:ON 7 valt onder de categorie elektrische trekking/commuting fietsen, wat is dat nu precies? Een trekking fiets is bedoeld om lange afstanden op een comfortabel sportieve manier af te leggen, een commuter moet er eigenlijk voor zorgen dat je ontspannen en onbezweet op je werk aankomt, dag in, dag uit. Samenvattend, een fiets waar je jaarlijks vele kilometers mee kan maken!

Na vele jaren op de racefiets, was ik op zoek naar een gravelbike/mountainbike, het onbekende terrein opzoeken, op avontuur! Toen Canyon mij de Canyon Pathlite:ON 7 aanbood om te testen, zag ik mijn kans schoon. Ik heb de fiets gebruikt op Single tracks, MTB parcours maar ook op strakke asfalt wegen en gravelpaden. Het toffe is aan deze fiets is, hij kan het allemaal!

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Singletracks

Een dikke bergafdaling over single tracks zou ik je niet aanraden om met deze fiets te proberen, maar menig single track naast het normale fietspad bied een leuke uitdaging! De banden hebben meestal genoeg grip, fiets je in natte condities, dan kan ik je zeker een grovere band aanbevelen. Het brede stuur zorgt ervoor dat je snel en precies kan sturen.

MTB parcours

Om de off-road kwaliteiten van de fiets te testen heb ik een aantal MTB parcours gereden, ondanks dat de fiets niet aan de lichte kant is met zijn 24 kg. Stuurt en voelt de Canyon Pathlite:ON 7 toch erg vlot. Nou is de fiets niet bedoelt om technische MTB parcours te rijden, toch geeft hij je veel vertrouwen. De meeste lange afstandsroutes zullen niet heel technisch worden, maar wanneer je op avontuur gaat, weet je maar nooit wat je tegen gaat komen.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Dat de motor krachtig is merk je pas echt goed als je met de fiets een steile helling op knalt, zelfs al zit je in de verkeerder versnelling, met drie tikjes met je duim zit je in de Turbo modus, en kom je elke helling op. Met de SR Suntour XCR34 voorvork kan je ook de meeste landingen/wortels/stenen goed opvangen.

Asfalt

De voorvork is tijdens het fietsen makkelijk op slot te zetten, zo trap je een stuk efficiënter wanneer je de vering niet nodig hebt. Met de trap ondersteuning zit je zo aan de 25km/h. Nu is wettelijk vastgesteld dat een E-bike je boven de 25km/h niet meer mag helpen met extra wattage, voor mijn gevoel is 25 net te weinig. Dit komt zeer vooral omdat ik gewend ben om op een racefiets te rijden. Een ander verschil is de breedte van de band. Daar waar 57mm ideaal is voor ruige gravelpaden, voelen de banden traag aan op het asfalt.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

De fiets kan dus alles, en is daarmee een mooie fiets voor lange reizen. Wat ik wel jammer vindt is dat de fiets op geen van de verschillende terreinen perfect fietst. Zo zie ik mezelf makkelijk een berg omhoog fietsen, maar geven de banden mij niet genoeg vertrouwen om er vervolgens hard vanaf te knallen.

Om de inzetbaarheid samen te vatten, de fiets is als een tank. Hij trekt je overal doorheen, en is erg robuust, maar dat doet hij in een rustig tempo. Iets wat ook past bij een trekking fiets.

Onderdelen Canyon Pathlite:ON 7

Stuur

Het stuur valt qua breedte bij mij net iets breder dan mijn schouders, dit zorgt voor een comfortabele houding die lang vol te houden is. Verder heeft het stuur breed uitlopende handvaten die voor extra steun aan de handpalmen zorgen.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Zadel

Het zadel is wat hard om te gebruiken zonder fietsbroekje, dit is een nadeel als je de fiets out of the box als commuter wilt gebruiken. Met een fietsbroekje merk je nog dat het zadel weinig comfort met zich brengt, maar zelfs op de lange ritten gaat je kont toch geen pijn doen. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar toch is het zo. Daar waar de voorvork de trillingen en schokken voor de armen opvangt, mis ik wat extra demping in het zadel. De fiets is een hardtail, wat hem een stuk efficiënter maakt dan een full suspension. Maar een zadelpen die trillingen beter kan absorberen zou de fiets tot een Cadillac onder de fietsen maken. Het mooie is dat Canyon deze zadelpennen heeft op diverse platforms.

Schakelsysteem

Kort maar krachtig. Met een bereik van 10 tot 51 tanden op de cassette, kom je zelfs zonder de elektrische ondersteuning elke berg op. Aan de voorkant zit een blad, dit maakt het schakelen van de Canyon Pathlite:ON 7 lekker simpel.

Verlichting

Als je de hele dag op de fiets zit, en je moet nog door een donker bos voordat je bij je hotel aankomt, is het wel zo fijn om goede verlichting te hebben. Canyon maakt gebruik van de Supernova mini 2 pro High beam verlichting. Een hele mond voor voor zon klein lampje. Maar zelfs in de standaard modus geeft dit kleine lampje maar liefst 235 Lumen aan licht, is dat niet genoeg, dat zet je met een handig knopje, gewoon even je grootlicht aan(550Lumen).

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Remmen

De hydraulische MT401 schijfremmen zullen je binnen No Time stil laten staan, zelfs wanneer je de fiets beladen hebt met tentjes matjes en je kookset. Om op asfalt sneller stil te staan zou ik wel slicks aanbevelen, zoek je het ruige terrein op, dan zou ik een grover profiel nemen.

Verder is de remkracht goed te doseren, en zijn ze niet te happerig.

Banden

Zoals jullie al hebben kunnen lezen, ben ik niet helemaal weg van de standaard banden. Nu kan je makkelijk een ander setje kopen, maar omdat deze er nou eenmaal opzitten neem ik ze mee in de review.

De schwalbe G one 57mm wordt standaard geleverd op de fiets, voor een band met profiel heeft deze een relatief lage rolweerstand, daar staat wel tegenover dat je alleen op goed onderhouden gravelpaden veel grip hebt. Voor puur op het asfalt is het profiel prima, alleen de breedte overbodig breed, dit levert veel weerstand op.

Omdat je tijdens een trip nou eenmaal niet zo snel van band verwisselt, zul je een compromis moeten sluiten. De band is per rijder en discipline verschillend, het is zeker de moeite waard om hier even naar te kijken voordat je een grote fietstrip gaat maken.

Bagage drager

De Canyon Pathlite:ON 7 wordt standaard geleverd met een bagagedrager incl. snelbinders, zo kan je snel op weg voor een boodschap. Voor de langere ritten kan je tassen aan de bevestigingspunten hangen die aan de zijkant van het frame zitten. Helaas heb ik zelf geen fietstassen om hieraan op te hangen.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Display

Alle digitale bedieningen verlopen via het Bosch Purion display, zo kan je hier je bereik in KM’s op zien, kiezen in wat voor ondersteuningsmodus je wilt rijden, maar ook de verlichting aan of uit zetten. Met twee grote knoppen switch je makkelijk van Eco, Tour, tot Turbo mode. Zelfs wanneer het terrein wat ruiger word, is het display makkelijk binnen “duimbereik”. Grafisch gezien moet je niet denken aan 3d simulaties op het kleine schermpje, maar gewoon zwarte letter, tegen een witte achtergrond. Basic, maar functioneel en energie zuining.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Fiets modus

De fiets kent 4 verschillende modi: Eco, Tour, E-MTB en Turbo. Alle modi helpen je mee tot 25 km/h, maar als je opschakelt van eco naar turbo, zit je een stuk sneller aan de topsnelheid en krijg je meer ondersteuning.

Ik heb een paar steile hellingen gepakt, zonder aanloop en in de turbo modus. Appeltje eitje. Zelfs als je niet in een heel lichte versnelling fiets is de Turbo stand zo sterk, dat hij je zo naar boven trekt. Zolang jij de trappers maar beweegt, zal de motor je helpen. Let wel goed op dat je je gewicht een beetje naar voren schuift, als je helling steil genoeg is, geeft de motor in de turbo stand genoeg power op je voorwiel omhoog te laten komen.

Gebruik/verbruik in de praktijk

Met een geschat bereik van 100km bied de single accu pack niet meer km’s dan de meeste normale Ebikes. Waarschijnlijk komt dit korte bereik doordat de motor erg krachtig is, en je makkelijk de berg op krijgt.

Na een avondje aan de lader ga het schermpje meer dan 150km bereik aan. De volgende dag na een mooie rit van 73,28km had ik nog 86km range over. Het merendeel van de kilometers heb ik in de eco modus afgelegd, wanneer je in deze modus zelf ook nog de nodige power levert rij je erg zuinig en kan het zo maar zo zijn dat je range eerst oploopt.

Toen ik eenmaal bij het strand kwam, probeerde ik in de turbo modus door het mulle zand te knallen.. Helaas was het zand toch echt iets te diep. Met de fiets aan de hand liep ik naar de zee, opzoek naar een wat stevigere ondergrond.

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Vervolgens stapte ik weer op de fiets, turbo modus aan, en knallen maar! Half door de zee, half over het strand. Wat een kick! En dat met 25kmph, iets wat je niet snel nadoet op een niet elektrische fiets. Na 2km door het zand en zoute water te zijn gefietst nam ik de afslag richting de duinen en vervolgde mijn rit weer in de eco stand.

Een best diverse rit, en het verbruik viel reuze mee. Ik had verwacht dat de turbo stand een grote hap uit het bereik zou nemen, dat doet hij wel als je alles in de turbo doet. Maar als je hem alleen gebruikt als je hem echt nodig hebt, en verder redelijk zuinig rijd, kom je er een heel eind mee.

Twee dagen laten maakte ik nog een rit, om te kijken hoeveel km ik nog kon rijden met dezelfde tank. Met de range van 86km, heb ik uiteindelijk nog 70km kunnen afleggen.

Uiteindelijk heb ik het volledige initiële bereik kunnen benutten, hiervoor moest ik wel zelf de nodige energie leveren. Maarja, fietsen moet wel een sport blijven.

Conclusie

De Canyon Pathlite:ON 7 is echt een tank, met zijn krachtige motor en brede banden trekt hij je overal doorheen. Het is een fiets die je nog aardig kan afstellen op jouw avontuur, smallere banden, tassen en zelfs een extra accu voor nog eens 100km.

Echt een adventure bike!

Review: Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike

Review overzicht

Frame
7
Vering
8
Sturen en Wendbaarheid
9
Trap efficiëntie
8
Power unit (accu)
9
Power unit (vermogen)
10
Afmontage
8
Prijs/Kwaliteit
8

Samenvatting

De Canyon Pathlite:ON 7 is echt een tank, met zijn krachtige motor en brede banden trekt hij je overal doorheen.
Jeffrey Witter
Jeffrey Witter
Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om Mazda's nieuwste modellen uitgebreid te testen. Maar niet in...

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.
De Canyon Pathlite:ON 7 is echt een tank, met zijn krachtige motor en brede banden trekt hij je overal doorheen.Canyon Pathlite:ON 7 trekking en commuting e-bike | Review