Bikepacking met de Exped Mira I HL tent | Review

Onlangs ben ik op de fiets drie dagen door Brandenburg (Duitsland) getrokken. Voor deze kampeertrip kreeg ik van Snowcountry de Exped Mira I HL mee. Een geweldige bikepacking minivakantie waarvan je een uitgebreid verslag hier kunt lezen.

Exped is een Zwitserse maker van outdoor materialen. De Mira HL komt in uitvoeringen voor 1, 2 en 3 personen. Waar ‘HL’ voor staat heb ik nog niet kunnen achterhalen. Iets met ‘leicht’?

Afmetingen en gewicht

Een van de eisen die ik had was uiteraard dat de tent licht moest zijn, maar daarnaast ook compact. Hij moest namelijk aan mijn voorvork. De Mira I HL voldoet – bijna – aan beide eisen. Met een totaal gewicht van 1,05 kg volgens opgave van de fabrikant (met nameten op een huishoud weegschaal kwam ik op 1,2 kg) inclusief haringen, een binnen- en een buitentent, en stokken is het een prima gewicht om mee te nemen op de fiets. Ik had de buitentent (‘rainfly’) in de zomer eventueel thuis kunnen laten, dan kan het gewicht tot onder de kilo, maar nu eind september met nacht temperaturen tussen de 3-5 °C, is een buitentent wel lekker warm.

Compactheid

Qua compactheid vond ik hem niet geheel perfect. Dat ligt ook aan mijn eigen keuze voor fietstassen en de maat van mijn frame (54 cm). Ik kan me voorstellen dat andere rijders andere keuzes maken. Opgevouwen is de maat van de tent 40x11cm. De stokken bepalen de lengte van het pakket. Ik kreeg hem niet in mijn Apidura 3L Expedition Fork Pack. Dus de stokken eruit gehaald en onder mijn top tube bevestigd. Dat ging eigenlijk prima. 

Naast de tent zelf had ik van Snowcountry een grondzeiltje gekregen. Een zogenaamd ‘footprint’. Deze is 130 gram en is super makkelijk weg te stoppen. Ik zou altijd aanraden deze erbij te kopen. Het houdt je tent schoon en is super licht. 

Opzetten

Het opzetten van de Mira is een fluitje van een cent. Ik had het thuis 1x geprobeerd zodat ik in Duitsland niet voor verrassingen zou komen te staan. Er zit een duidelijke handleiding bij in 3 verschillende talen. Op locatie heb ik het getimed, en ik kwam uit op ongeveer 10 minuten. Dus dat is wel heel snel. 

Eerst het grondzeiltje uitleggen. Mira geeft goed aan welke kant boven moet en waar de opening zit. Aan de uiteinden zitten klikgespen aan gekleurde stukjes nylon. Dan vervolgens de binnentent uitleggen met de gekleurde uiteinden op dezelfde kleuren als het grondzeil. De tentstok is er 1 in een twintigtal delen, welke je met een heel vernuftig systeem in een soort van kruis brengt. De installatie ervan is heel eenvoudig, alsmede het aanbrengen van de stokken aan de tent. Als laatste stap gooi je de buitentent er overheen, waarna je de klikgespen van het grondzeil vastmaakt aan de buitentent, en het geheel vast zet met haringen. Scheerlijnen heb ik thuisgelaten. Van binnen is er voldoende ruimte voor het opbergen van wat spullen. Een deel kun je ook onder de buitentent laten liggen, want er zit een klein luifeltje aan. In de tent kun je in het midden rechtop zitten want op het hoogste punt is deze ruim 1 meter hoog. 

Afbreken

Het afbreken van de tent is eigenlijk net zo makkelijk als het opzetten van de tent. Wat me alleen opviel is dat de buitentent aan de binnenzijde condenseert. Ik weet niet of dat normaal is, of aan het jaargetijde ligt, maar dat is denk ik met polyester snel het geval. Aangezien we vertrokken voordat de zon de tent heeft kunnen beschijnen, heb ik hem nat moeten inpakken. Het grootste deel van de druppels kun je er wel afkrijgen met flink schudden, maar je ontkomt er niet aan om nat in te pakken.

Nu was ik maar twee nachtjes weg, laat in het seizoen aan de bosrand zonder ochtend- en avondzon, dus voor mij was een natte binnenzijde minder een probleem. Maar kan me voorstellen als je langer weggaat, dat je op tijd moet stoppen om bij een natte tent hem eerst te laten drogen. 

Conclusie en beoordeling

In ieder geval was ik heel enthousiast over deze tent. Hij is met iets meer dan een kilo heel licht, ruim van binnen, redelijk compact en makkelijk op te zetten en af te breken. Exped geeft 5 jaar garantie op de tent. Je kunt deze tent bij Snowcountry kopen voor 449 euro. Het grondzeiltje is 70 euro. 

Review overzicht

Functionaliteit
9
Comfort
9
Materiaalgebruik
9
Gebruiksvriendelijkheid
8
Looks
9
Prijs/kwaliteit
9

Samenvatting

Ik ben enthousiast over de Exped Mira I HL tent. Hij is met iets meer dan een kilo heel licht, ruim van binnen, redelijk compact en makkelijk op te zetten en af te breken.
Albin Bronkhorst
Albin Bronkhorsthttps://www.instagram.com/albinrene/
Serial entrepreneur. Founded several companies. Internet, news & sports junk. Survivor. Passion for cycling, hiking, travel, outdoor sports. Instagram: @albinrene. Country: Canada. Bike: Canyon Aeroad CF SLX 8. Gravelbike: RodeoLabs Flaanimal 5.0. Board: Burton Supermodel.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Ik ben enthousiast over de Exped Mira I HL tent. Hij is met iets meer dan een kilo heel licht, ruim van binnen, redelijk compact en makkelijk op te zetten en af te breken.Bikepacking met de Exped Mira I HL tent | Review