Berghaus Aonach Review Adventure in het Stubaital

Het Britse outdoormerk Berghaus is een goede bekende van Gearlimits. We hebben al veel van hun producten mogen reviewen en we hebben ook een aantal mooie projecten met hen kunnen doen, waarbij door funding van Berghaus we waanzinnig gave avonturen hebben beleefd en mooie films hebben kunnen maken. Deze keer de review van de Berghaus Aonach tijdens een winterhike in het Stubaital.

Gearlimits en Berghaus

Wij begrijpen overigens volledig dat sommigen kunnen denken dat hiermee onze mening gekleurd is, maar wij kunnen oprecht zeggen dat Berghaus ons altijd gevraagd heeft om geen concessies te doen op een eerlijk en zo objectief mogelijk blik op producten. Waarbij dat sowieso ook een van onze grondbeginselen zijn omdat onze eigen geloofwaardigheid daar volledig van afhankelijk is.

Het prettige van deze relatie is dat Berghaus ons altijd volledig vrij heeft gelaten om onze eigen meningen te vormen over de producten die wij van het reviewen en zich nooit hebben bemoeid met de inhoud van de films die we hebben gemaakt. Ze hebben een groot vertrouwen in hun eigen producten en in onze capaciteit om met een open, eerlijke en kritische geest te kijken naar die producten.

Het beste van twee werelden (zakelijk en redactioneel) eigenlijk: Berghaus helpt ons met het werk dat we zo graag doen mogelijk te maken, en we kunnen hun producten op dezelfde manier bekijken als in alle andere reviews. 

Dus dat als inleiding bij onze review van de Berghaus Aonach Dons jas. Toen Berghaus ons voor het eerst vertelde over hoe het product gemaakt was, waren we ik al erg enthousiast. Omdat er vernieuwing in zit, en daar houden we per definitie van.

Een jas van ThinDown

De sweet spot van outdoor gear is eigenlijk dat je altijd precies warm en dus ook koel genoeg bent. Een kledingstuk dat je op je lijft draagt moet warm zijn en ademend. Nou is dons toch het beste in het voorzien van warmte, maar helemaal niet goed in ademen. Al die kleine veertjes houden namelijk als geen ander warme lucht vast. Dus hoe zorg je dat het dan wel kan ademen? Door het eigenlijk het samen te persen tot vrij dunne panelen. Dit zogenaamde ThinDown materiaal komt uit de mode-industrie en levert een dunner en ook dus meer ademend materiaal op. In combinatie met de hoog ademende buiten stof moet het dus een goede “Air Flow” bewerkstelligen. ThinDown zegt daarnaast zelf dat ze tot 170% meer warmte leveren dat traditioneel dons. Daarnaast blijft het dons in de panelen veel beter zitten dan bij regulier gebruik.Je kunt ThinDown overigens ook goed wassen. Ook best een voordeel.

Omstandigheden

Deze donzen midlayer is daarom een “world first“ en we hebben de mogelijkheid gehad om het te testen in het  in het wonderschone en heel veelzijdige Stubaital. We hadden 2,5 dag, waarbij we de eerste dag dat we een een sneeuwschoen en winterhike deden, die begon bij het middenstation van de Stubaier-gletsjer, en leidde tot een koude en tamelijk winderige Egesengipfel-top (ongeveer -5 graden Celsius). De tweede dag hadden maakten we een technische hike naar de Burgstall die over een zuidelijke helling leidde met bijzonder mooi en warm weer (rond de 10-15 graden celsius).

De laatste ochtend hebben we een paar uur op het snowboard op de Stubaier-gletsjer doorgebracht. Temperaturen rond het vriespunt. We waren met een groep van zes personen, Jimmy, Hayco en ikzelf van Gearlimits, Rik en Floor, twee van onze Facebook-volgers die als winnaars van onze online wedstrijd zich bij ons hadden gevoegd, en Angela, onze contactpersoon van Berghaus die graag wilde zien hoe de Aonach het zou doen tijdens deze field test. 

De Review

We hebben stevige inspanning geleverd bij warm tot vrij koud weer met harde wind en hoge windchill.

Warmte

Als de Aonach iets is, dan is het warm. Zelf heb op de dag van de winterhike vanaf het begin tot het eind alleen de Aonach gedragen. Tijdens sneeuwschoen wandelen, de klim/klauterpartij naar de top die dag, op de top met echt harde wind en flink windchill daardoor, en tijdens de lange afdaling, ook weer vol in de wind bij hele onregelmatig diepe sneeuw. Steeds had ik het niet te warm of te koud. Dat was overigens niet bij iedereen zo. Hayco droeg ook alleen de Aonach, Rik na een 30 minuten met shell uiteindelijk ook daarna alleen de Aonach. Floor, Angela en Jimmy wisselden de Aonach met of zonder een drie laagse shell.

De volgende dag was het veel warmer en eigenlijk in de klim naar de top van de Burgstal was de Aonach te warm. Het was ook wel echt rond 10 graden boven nul dus dat is niet heel vreemd. Tijdens het rusten bij de Starkenbürgerhütte en op de top zelf gingen de Aonachs weer aan tegen de kille wind. Op de tocht naar beneden, met een lagere zon en minder intensieve activiteit was het wel weer allemaal met de Aonach.

De belofte van warmte en isolatie maakt de Aonach dus wel echt helemaal waar.

Ademend vermogen

Bij inspanning gaat je lichaamstemperatuur omhoog en wil je eigenlijk dat je niet overmatig gaat transpireren en/of dat het transpiratie vocht wordt afgevoerd. Zoals gezegd is dons daar in de traditionele donsjassen niet goed in. De Aonach doet dat significant beter. Om de beklimming op de eerste dag merk je dat je het niet te warm krijgt, en ook bij de afdalingen, ook op de tweede warmere dag wordt het niet klam onder je jas.

Winddichtheid

We waren allemaal erg verrast door hoe goed de Aonach de wind buiten hield. Vooral omdat de buiten stof van ademend materiaal is. Maar op die koud toppen met harde wind kwam niks er doorheen. Ik had de mouwen van mijn baselayer opgestroopt, met de mouwen van de Aonach wel helemaal tot de polsen afgerold, (dus feitelijk op mijn armen alleen de Aonach laag) en nog voelde ik geen wind op mijn huid. Echt vrij amazing.

Robuustheid

Zoals gezegd is de buitenstof van ademend materiaal en is niet super sterk. Daarbij moet wel vermeld worden dat de Aonach gemaakt is als midlayer, niet als buitenlaag. Maar omdat het zo goed als buitenste laag functioneert, ga je de jas ook als zodanig dragen. Ik heb tot nu toe geen enkele beschadigen erop, maar ik kan me voorstellen als je hiermee in koudere omstandigheden gaat klimmen, waar die vanuit de voorgaande review punten uitermate geschikt voor is, de stof wel onder scherpe rotsen e.d. te leiden kan hebben. Voordeel is dan weer wel ten opzicht van traditionele donsjassen is dat, mocht je een scheurtje in de buitenstof hebben, dan loop niet de dons er zomaar uit.

Wat dat betreft voelt de Aonach, ondanks dat het een hele lichte en dunne jas is, toch minder kwetsbaar dan andere donsjassen die ik heb. Ik heb zelf jassen met scheurtjes die ik met duct tape heb afgeplakt na verlies van wel wat dons. De donzen panelen bieden zelf een bepaalde mate van stevigheid aan de jas.

Pasvorm en looks

De pasvorm van de jas is goed. Niet super getailleerd gesneden maar ook niet hobbe-zakkerig. Om de mouwen, rond de hood en onderaan heb je stretch bound banen die de jas goed doet aansluiten. De Aonach zit gewoon goed, de hood sluit aan, de zakken hebben ritsen. Dus prima op orde.

Het is wel een jas die technisch oogt dus niet super fashionable is (zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet in de outdoor industrie). Voor mannen is de jas in “Deep Water” blauw en Zwart, voor dames in een fraaie aubergine kleur.

Conclusie

De Berghaus Aonach is een echt geslaagd product. Warm, voor een donzen jas zeer goed ademend;…bij droog weer een mid layer die je ook als buitenlaag prima kunt dragen. Het zou ons niet verbazen als je komende jaren steeds meer toepassingen van ThinDown gaat zien.

Berghaus Aonach

Winkeladviesprijs: € 249,95

Review overzicht

Draagcomfort en fit
8
Warmte & isolatie
10
Ademend vermogen
9
Winddicht
9.5
Features
8.5
Duurzaamheid
8
Prijs - kwaliteit
8.5
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Alto Guide HS van Mammut is de ultieme berg hardshell | Review

Een hardshell jas is een onmisbaar item voor buitenavonturen en vast niet onbekend voor op je paklijst. Voor de wandelaars en alpinisten die het...

Word teamlid van de Fjällräven Polar 2023 expeditie

Fjällräven nodigt iedereen uit zich aan te melden voor Fjällräven Polar, een 300 km lange arctische expeditie door het Scandinavische noorden in april 2023....

Jack Spowart maakt ‘artwork’ voor het Banff Mountain Festival

Voor de 47e editie van het Banff Center Mountain Film and Book Festival zochten Rab en Banff naar naar een getalenteerde kunstenaar om het...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Berghaus Aonach Review Adventure in het Stubaital Het Britse outdoormerk Berghaus is een goede bekende van Gearlimits. We hebben al veel van hun producten mogen reviewen en we hebben ook een aantal mooie projecten met hen kunnen doen, waarbij door funding van Berghaus we waanzinnig gave avonturen hebben beleefd en mooie...