Odlo Evolution BlackComb Baselayer looking good, feeling fresh

Wie vaker GearLimits bezoekt, weet dat wij groot voorstander zijn van het (3-lagen systeem) van kleden. Als je de berg op gaat om in koude omstandigheden fysieke arbeid te verrichten is er weinig dat kan tippen aan deze manier van je kleden. Warm en droog is wat je op de berg nodig hebt. Zorgen dat je lichaam niet oververhit raakt, en zorgen dat transpiratie vocht dat toch geproduceerd wordt zo snel mogelijk wordt weggevoerd van je lichaam, door de verschillende lagen heen.

En dat begint dus bij een goede basis laag. Want dat is wat direct op je huid zit en moet echt droog blijven. Als dat nat wordt dan ga je daar op momenten van minder activiteit enorm veel last van hebben, dan gaat je lichaam te snel en te veel afkoelen.

[vc_message]Wil je meer weten over baselayers a.k.a functionele onderlagen, check onze GearGuide.[/vc_message]

Odlo is een merk dat al jaren een van de toonaangevende merken is als het gaat om sport ondergoed. De Odlo Blackcomb series is de toplijn die expliciet gericht is op omstandigheden op de berg in de winter.

Omstandigheden

Wij hebben de Odlo Blackcomb lange onderbroek en onder shirt getest onder verschillende omstandigheden en bij verschillende activiteiten. Ten eerst waar het voor bedoeld is: op wintersport, maar ook bij sport activiteiten in Nederland, te weten koude MTB tochten, winter hockey trainingen en hardlopen. Ik hou zelf namelijk van kleding die multi inzetbaar is, en dat is de Blackcomb zeker.

Het idee

Maar we beginnen bij -en houden het vooral bij de bergen. De Blackcomb is vooral bedoeld om te excelleren tijdens wintersport activiteiten. De bedoeling van Odlo met de Blackcomb is perfecte thermische insulatie, een perfect ademend vermogen en een comfortabele zit om bewegingsvrijheid te garanderen.

De Evolution stof bestaat voor 60% uit polyester 35% polyamide en 5% elastaan. Grofgezegd geeft polyester structuur aan de kleding, het is slijtvast, sterk en zit prettig. De polyamide voorziet vooral aan regulering van transpiratievocht, de elastaan zorgt voor de rek in de stof waardoor het draagcomfort en bewegingsvrijheid zo hoog is.

Comfort

Om met het laatste te beginnen. Daar is Odlo heel goed in geslaagd. De kleding zit als gegoten. De maatvoering is uitstekend en de verschillende naadloos geweven functionele zones rond knieën, ellebogen, leizen, oksels en rug zorgen ervoor dat de kleding overal goed aansluit zonder dat het gaat knellen. De Evolution stof van Odlo it heel erg prettig op de huid. Geen kriebelig gevoel dat je vrijwel altijd met wol vezels zult hebben of soms ook met minder high-end polyester vezels. In verschillende zones (zoals onder de oksels) heeft Oldo “Effect by Oldo toegepast,” vezels op basis van zilver die anti-odorous werkt. En ik moet zeggen, dat lijkt idd echt te werken. Aan vervelende geurtjes een groot en gelukkig gebrek!

Ademend

Zoals gezegd, de polyamide in de Evolution stof moet voor het ademend vermogen zorgen, en dat doet het in beginsel wel goed. Het teveel aan transpiratievocht wordt goed afgevoerd en zeker voor je wintersport activiteiten doet de kleding het perfect. Om te kijken wanneer de stof wel nat zou worden en wat het dan zou doen heb ik het in Nederland tijdens MTB en hockey trainingen gedragen met nog een laag erover heen en dan merk je dat de stof uiteindelijk natuurlijk wel nat wordt en dan koud gaat aanvoelen op je huid. Heel belangrijk dus hoe je de base-layer combineert met een goede midlayer of buiten laag.

Warmte isolatie

Odlo BlackcombPolyster / polyamide vezels hebben niet als sterkste kwaliteit dat ze warmte vasthouden. Alhoewel je wel voelt dat je het warmer hebt als je de Blackcomb aan hebt, moet je wel zorgen dat je midlayer dik en isolerend genoeg is om warmte vast te houden. De omstandigheden tijdens onze review op de Hintertuxer Gletscher waren arctisch: -20 graden met harde wind. Ik had in de keuze van mijn midlayer hiermee te weinig rekening gehouden en merkte daardoor ook extra dat de Blackcomb daarin beperkt is. Dat ik het erg koud had was dus niet geheel te wijten aan de Blackcomb, maar toonde wel weer het belang van echt goede layering en back-up layers in je rugzak.

Duurzaamheid

Odlo heeft in de Evolution stof Greentec vezels gebruikt.  Deze vezels zijn voor 100% herbruikte materialen. En 38% van de vezels in de Evolution stof is van dit materiaal.

Als je Greentec kleding op is, kan je ook weer de kleding terugbrengen naar een Odlo store, die de kleding dan weer terugbrengt in het recycle proces. Aangezein Polyester in beginsel uit olie wordt gewonnen, is elke poging om dit materiaal duurzaam te herbruiken zeker de moeite waard. Dat gezegd hebbende, polyester en polyamide zijn wel heel erg sterk en slijtvast, dus in de regel zullen dit soort kledingstukken veel langer meegaan dan wol en/of katoen (draag NOOIT katoen als midlayer!).

Looks

Meestal draag je deze kleding onder andere lagen, maar ik heb ook de shirt als buitenste laag gedragen, en dan is het natuurlijk leuk als de shirt een beetje OK eruit ziet. En dat doet het zeker. Een soort urban camo print in een mooi grijs-blauw kleuren spectrum. Ik vond het wel gaaf.

[vc_message]De adviesprijs van de Odlo Blackcomb Long Baselayer Shirt is € 79,95 en hier te koop.

De adviesprijs van de Odlo Blackcomb Long Baselayer Pants is € 79,95 en hier te koop.[/vc_message]

Review overzicht

Warmte isolerend
Ademend vermogen
Transpiratie afvoer
Draagcomfort
Looks
Prijs / Kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief