Video review: Bestemming Montafon deel 1: Gargellen

Het is de tijd van wintersport vakanties boeken, en als je het al niet gedaan hebt, dan bevelen we graag de bestemming Gargellen, gelegen in het Oostenrijkse Montafon gebied bij je aan. We bezochten in maart Montafon om Ski’s, Snowboards en kleding te reviewen, en bezochten in drie dagen tijd de dorpen Gargellen, Silvretta-Montafon en Golm. Drie gebieden die je met dezelfde skipas kunt bezoeken.

Voor mij persoonlijk was het de derde keer dat ik Gargellen aandeed. Twee keer eerder was ik met mij gezin hier geweest en op en top genoten. Ik keek dan ook er erg naar uit om dit mooie kleine gebiedje met mijn mede reviewers te delen. Een beetje gespannen was ik misschien ook wel, omdat Gargellen vooral een echt familie gebied is, klein, compact en overzichtelijk met “maar” een zwarte afdaling. Wat zouden deze top wintersporters daar van vinden?

Feiten op een rij

Voordat we daarin duiken, eerste wat handige en praktische feiten op een rij. Ten eerste is Montafon een gebied dat je met een afstand van 876 km vanaf Utrecht makkelijk in een dag goed doorrijden kunt bereiken. Het ligt vlak over de grens van Duitsland en Oostenrijk. Als je over de snelweg Oostenrijk binnenrijdt zijn het eigenlijk de eerste “echte” bergen die je tegenkomt. Gargellen ligt op 1400 meter aan het einde van een smal dal, waar het gezellige kleine dorp dicht op de piste en het dalstation ligt. Dat ene station brengt je met een moderne gondel lift naar de top van 2300 meter.

Overzichtelijk en compact

En daarmee heb je ook een van de leuke dingen van Gargellen, alles ligt dicht bij elkaar en alles is heel overzichtelijk. Er zijn hotels en appartementen complexen (waaronder een Landal park) met veel capaciteit zonder massaal te lijken. Daarnaast veel particuliere verhuur in het dorp maar ook op plekken langs de piste. Mijn eerste keer met gezin was in het Landal park (mooi, ruim maar duur), de twee keer in een particulier appartement vlak langs de piste. Heerlijk.

Sneeuwzeker

Gargellen staat erom bekend dat het echt een “schneeloch” is. De ligging ten opzichte van overheersende winden en de oriëntatie van de belangrijkste hellingen (oost en noord / noord-oost, zorgt ervoor dat er veel sneeuw in dit gebied valt, meer dan gemiddeld in Montafon, wat ook al niet mag klagen. Dat het zo sneeuwzeker is beleefden we ook op onze review dag in Gargellen. Een winterwonderland ontvouwde zich terwijl we door het dal reden, en het was ook even voorzichtig rijden. De hele dag bleef het sneeuwen, wat natuurlijk een geweldige sfeer geeft, maar af en toe ook het skiën en snowboarden moeilijk maakt. De zichtbaarheid was, zeker hoger op de berg, bij tijd en wijle erg slecht. Lager tussen de bomen ging het beter.

Bovenaan de Nidla

Freeriden

Het weer op onze review dag maakte het daardoor wel moeilijk om een goed beeld te krijgen van het gebied, en ware het niet dat ik dus twee keer eerder was geweest, hadden we niet geweten van de mooie brede pistes die er zijn, en vooral met de zogenaamde “Variantenabfahrt” de fantastische freeride mogelijkheden die er in dit gebied zijn. De legendarische Nidla, een magnifieke freeride afdaling die begint bovenaan de blauwe 6, en 500 meter lager eindigt waar het halverwege dezelfde piste 6 er weer op aansluit. In 2016 deed ik die met mijn zoon, waarbij hij de piste 6 volgde en we weer samen beneden kwamen. Geweldig en niet de enige plek in Gargellen die voor een freerider heel makkelijk te bereiken is vanaf de liften en super de moeite waard is. De hele helling onder blauwe 2 piste is okay heerlijk te doen, met nog een soort ruime natuurlijke halfpipe die je kunt nemen. Onder de lift is nog meer steil off-piste lekkers…vanzelfsprekend moet je wel je lawine set bij je hebben als je hier gaat rijden.

Terug naar 2019 en we hebben, dankzij het weer een uitdagende dag, maar ondanks het weer wel een geweldige dag. Met diepe verse poeder, een feeërieke omgeving, een echt winter wonderland. Einde dag rijden we het dal weer uit, stapvoets, waarbij onze bus nog half de berm in schuift. We voelen ons bijna ondankbaar, maar hopen voor morgen op net wat minder sneeuwval. Maar wat zal de sneeuw goed zijn!

Conclusie:

Gargellen is een geweldig gebied voor familie’s met freeriders in de gelederen – of solo freeriders. Tijdens onze review dag waren er geen rijen bij de liften, maar ook op beide vakanties vrijwel geen rijen en zeker geen enorm drukte zoals je in veel andere gebieden (ook in Montafon) kunt tegenkomen. Compact, gezellig, overzichtelijk en charmant. Voor de apres ski moet je hier niet zijn, er is wel wat “gezelligheid” maar vooral overdonderend mooie en stille bergen en vrijwel altijd goede sneeuw.

Gargellner Bergbahnen

 

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

De afgelopen maanden testte ik een van de trailrun rugzakken van Osprey: de Dyna 6. Dit is een medium maat rugzak met een inhoud...

GearBite: De Magnus 20 dagrugzak van Vaude

Uitgerust met het innovatieve, van achteren ventilerende Aeroflex 3D draagsysteem is Magnus 20 van Vaude breed inzetbaar. Geschikt voor wandelen, fietsen en andere outdoor-activiteiten....

Land Rover Classic bouwt 25 Defender Works V8 Trophy exemplaren

Hier gaat mijn outdoor en Defender hart meteen sneller van kloppen. Land Rover Classic heeft besloten 25 exemplaren van de Land Rover Defender Works...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.