Waar Goede Gear Ons Brengt: Kielder Forest

Afgelopen jaar is voor ons bij GearLimits een heel bijzonder jaar geweest. Een jaar waarin wij veel meer dan voorgaande jaren op pad zijn geweest, ook met outdoor merken, om gear te gebruiken en te reviewen in de omstandigheden waarvoor ze bedoeld waren. We hebben daarbij ook veel meer dan ooit via video die ervaring willen delen. De natuur, de kleuren, de geluiden, de zon, regen en sneeuw, het gevoel en het genieten van buiten zijn; soms actief, met 100 kilometer per uur, soms bezweet bergop ploegend, vaak in stilte kijkend naar alles om ons heen. Altijd met een glimlach.

En bij al die activiteiten en al die weersomstandigheden en landschappen merken we hoe fijn het dan is om echt goed materiaal mee te hebben, aan te hebben, op te zitten of door te kijken. Omdat dat het genieten zo versterkt.

Nu het einde van het jaar in zicht is willen we graag onze ervaring met een paar van die mooie en bijzondere plekken met jullie delen. En en passant nog de bijzondere mensen die we ontmoetten. Omdat het eigenlijk niet om de gear gaat (die bij ons wel altijd op de voorgrond staat), maar het gaat om waar goede gear je kan brengen, en hoe het je helpt genieten van de dingen waar je van houdt. In een aantal posts nemen we je langs Kleinwalsertal, Beitostølen/Oppland, Stubai, Whistler, Chamonix, en in deze editie Kielder Forest.

Northumberland

Van Kielder Forest hadden wij nog nooit gehoord, wel van de regio Northumberland. Een naam die ik vooral associeerde met King Arthur-achtige oudheid: donkere duistere middeleeuwen met onverstaanbaar engels, koud steen, weerbaarstige hei, wind en regen. En die associatie bleek aardig te kloppen.

Northumberland is een werkelijk beeldschone regio tegen de Schotse grens. De muur van Hardianus loopt door dit gebied, dat open vlakten afwisselt met rollende heuvels, grote stukken bos en een aantal forse meren. Het kleurenpalet toen wij gingen in februari was aards, diep groen, paars, alle tinten bruin, grijs en zwart van nat graniet. Eenvoudigweg schitterend.

Om in Northumberland te komen kan je vliegen op Newcastle, of zoals wij deden, de boot nemen vanaf IJmuiden. Dat deden we omdat we twee fietsen en veel camera apparatuur hadden voor de film die we gingen maken over de Berghaus Hyper 100 jacket. Het plan was om drie dagen te gaan trailrunnen en mountainbiken waarbij we al onze ervaringen zouden filmen om daar gave video’s van te maken. (kijk hier deel 1 en deel 2).

Naar Bellingham en Riverdale Hall Hotel

Onze vaart, die om 11:00— zou beginnen, begon met pech, omdat de kapitein van de veerboot zich zorgen maken over de start van storm Doris die nog vrolijk kwispelend over de Noordzee trok. Zo lagen we 9 uur lang in de haven van IJmuiden, ik zou willen zeggen pittoresk, maar dat was het gewoon niet. Tegen de nacht vertrokken we toch en met nog best wat deining op de Noordzee, vielen we in slaap en voeren we door de nacht richting Engeland.

In de ochtend kwamen we aan in de haven van Newcastle en reden daar richting het schitterend gelegen Riverdale Hall Hotel & Restaurant. Zo’n heerlijk typisch Engels hotel, een oud manor house dat door een bekend cricket speler in het begin van de 20e was opgeknapt. Het grote groene cricketveld waar onze kamers op uitkeken getuigden daarvan. Oer-engelse inrichting, een serene stilte en heerlijk eten. Riverdale Hall Hotel ga ik zeker nog eens heen!

Kielder Water & Forest Park

North shores rijden in Kielder Forest

Kielder Park is een gebied van 400 vierkante kilometer met onder andere het grootste “man-made” meer van Europa. Veel water dus, in de vorm van dat meren en rivieren, waar je op allerlei manier actief kunt zijn, en daarnaast bossen en heuvels van het donkerste en groenste soort. Wat ons erin aantrok waren de schitterende routes die je kon fietsen en lopen. Voor MTB-ers zijn er goed uitgepeilde routes uitgezet van verschillende niveau’s die echt erg stijl en technisch kunnen worden. Met jumplines, rotspartijen en “north shores” is het echt heerlijk voor enduro achtig terrein dat je rijdt. 170 km single track is daar klaar om gereden te worden, dwars door de bossen of langs en rond het water waar je onder de enorme wijdse wolken luchten van Northumberland rijdt.

Centrale punt van vertrek is Kielder Castle, een vrij eenvougid robuust bouwsel waar ook een visitors centrum en een klein cafeetje zit. Om de hoek heb je een fiets verhuur waar je van tourfietsen tot full-supsension MTB’s kan huren (met e-opties ook nog).

Wat we verder niet hebben gezien maar wat ik wel heel gaaf vond is dat Kielder de grootste “dark sky preserve” van Europa is. Er staat een observatorium en de avond lucht (als het niet bewolkt is) moet adembenemend zijn.

Wij verbleven, zoals gezegd, in een hotel buiten het park. Maar er zijn lodges, B&B’s en caravan parks in het gebied waar je kunt overnachten.

Voor meer info check: www.visitkielder.com

Trailrunning en MTB

Wij gingen dus om tijdens trailrunnen en mountainbiken een ultra-lichte wind en waterdichte jas te reviewen, de Berghaus Hyper 100 jacket. En de omstandigheden voor die review hadden niet beter kunnen zijn. Doris was nog niet uitgekwispeld, slagregens, stevige winden die onze camera drone bijna de bossen in blies, en koud. Wat je toch wel echt slecht weer zou noemen. Het oude adagium “er is geen slecht weer, alleen slechte kleding” was dan ook erg passend. We bleven droog, we kregen het niet koud, ondanks dat we het rennen en fietsen regelmatig moesten onderbreken om onze film shots te maken.

Doordat we ons aangenaam en happy bleven voelen hadden we ook oog, en oor en neus voor het bos; hoe dat transformeert als het echt nat wordt. Hoe bosgrond gaat voelen, hoe diep donker mos kleurt, hoe kleine stroompjes zich langs de beboste hellingen een weg naar beneden zoeken. En die geur van alles dat nat is.

En als kers op de taart krijgen we een middag van waanzinnige regenbogen voorgeschoteld. De een na de ander, uren achter elkaar.

[vc_gallery interval=”3″ images=”19887,19889,19891,19895,19897,19946″ img_size=”full”]

Al met al een schitterende paar dagen in het donkere duistere, natte, grijze, geurende geweldige Northumberland. Ik ga graag nog eens terug om daar nog veel meer trails te rijden.

[vc_message]Deze post is NIET gesponsoord door Kielder Forest & Water Park, maar voortgekomen uit echt enthousiasme voor deze schitterende plek van Engeland.[/vc_message]
[vc_video link=”https://youtu.be/-4vPjk3htsU”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Drie gave Bike cadeaus voor onder de boom

In sommige delen van het land is de eerste sneeuw gevallen. Het is winter maar dat bekend natuurlijk niet dat buitenactiviteiten stoppen. Je gaat...

Hoe kies je de juiste winterjas voor elke activiteit?

De winter klopt volop aan de voordeur! Daarom is het keuze van een goeie winterjas belangrijk. Maar wat ga je ermee doen? Wordt het...

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief