Preview: De nieuwe Cube Stereo ONE50

In het verleden hebben we tot twee keer toe op een Cube Stereo gereden, de Cube Stereo 140 en de Cube Stereo hybrid 160. En nu komt Cube met een compleet nieuwe Stereo 150 (of ONE50) zoals ze de fiets zelf noemen en ook deze fiets zullen we dit voorjaar reviewen. Hierbij onze preview van deze enduro bak. Het woord “enduro” verwijst hier naar de categorie mountainbikes die gemaakt zijn om het grovere, rotsachtige downhill werk goed aan te kunnen terwijl ze ook nog redelijk moeten kunnen klimmen. Maar het karakter van deze fietsen is toch meer bergaf gericht, met diepe veerwegen tussen 150 en 170 mm, minder steile balhoofdhoeken, 66/65 graden waardoor de wielbasis wat langer is en je op op hogere snelheden stabieler rijdt.

Veerweg

Dat gezegd hebbende is de Cube Stereo qua specificaties echt een enduro bike. Met als bijzondere observatie dat de fiets alleen als 29-er in de markt is gezet en niet in 27,5”.

Met een Fox 36 Float Factory FIT 160 mm travel op de voorvork en de 150mm travel op de Fox Float X2 Factory achter (op de “TM” versie) is deze fiets wat veerweg betreft erg goed uitgerust voor het grovere werk. Met een balhoofdhoek van 66 graden, toont de Stereo zich als een niet extreme enduro fiets die eigenlijk op het randje van trailbike zit, en dus net wat beter zal klimmen dan fietsen die vol in de enduro categorie vallen.

Cube Stereo ONE50 TM C:68
Cube Stereo ONE50 SL C:62
Cube Stereo ONE50 Race C:62

Carbon Frame

De fiets komt in drie versies, de Race, SL, en TM, met in alle drie de gevallen carbon frames, waarbij in het geval van de TM versie gebruik wordt gemaakt van het premium C:68 carbon. De carbon matten waarvan een frame wordt opgebouwd bevat naast koolstof vezels ook hars die alle vezels bij elkaar houdt. De verhouding vezel vs hars bepaalt mede (ook de dikte van de vezel en hoe / in welke richting de lagen worden gelegd) de kracht en flexibiliteit/stijfheid van het uiteindelijk carbon.

In de C:68 carbon is het percentage vezels 68% ten opzicht van het gebruikte hars. Minder gewicht en meer stijfheid, wel kostbaarder. In het geval van de Race en de SL is dit percentage 62%. Voor de GearGeaks: hier kan je meer over het constructie proces lezen.

Componenten

De afmontage van het SL en TM model is volledig SRAM met de GX Eagle derailler, shifters en ketting en een X1 carbon crank. De Race versie is afgemonteerd met Shimano component, met een XT groep set en een Race Face Aeffect crankset.

Het resultaat is dus een lichte, stijve fiets die gericht is op het agressiever rijden. We zien uit om dit in de praktijk te ondervinden. We vinden het in ieder geval een erg fraaie fiets. Strakke lijnen met scherp hoeken en subtiele kleurcontrasten op mat donker grijs frame.

[vc_gallery interval=”3″ images=”23061,23059,23057,23064,23067,23069″ img_size=”full”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Fjällräven maakt innovatieve ‘Samlaren’ collectie van restmateriaal

Fjällräven introduceerde vandaag haar Samlaren - Zweeds voor ‘de verzamelaar’ - collectie. Gemaakt door innovatief gebruik te maken van restmateriaal. Dit maakt de Samlaren...

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 Aflevering 4

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.