Tien klimmers, waaronder twee paraklimmers, kwamen vorige week namens de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) voor Nederland uit in de disciplines Lead en Boulder tijdens het WK Sportklimmen in Parijs. Het gaf een enorme boost voor de klimmers om de komende jaren met nog meer inzet te trainen voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

De klimmers hebben zich in Parijs kunnen meten met hun tegenstanders.  De beste prestatie werd daarbij neergezet door paraklimmer Fedde Benedictus, die op een haar na het podium miste. Boulderaar Vera Zijlstra haalde na een sterke kwalificatieronde de halve finale net niet. Topklimmers Jorg Verhoeven en Nikki van Bergen moesten door blessureleed de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Jeugdklimmers Mark Brand en Don van Laere maakten hun entree in het seniorencircuit, maar konden nog geen potten breken in het brede en sterke deelnemersveld.

De winst ging in de discipline Lead bij de dames naar de Sloveense Janja Garnbret; bij de heren won de Tsjechische Adam Ondra in een spectaculaire route het goud. Bij de mannelijke boulderaars was de Japanse Tomoa Naraski het sterkst; de Zwitserse Petra Klinger won verrassend bij de dames.
Bij Speed ging het goud bij de dames naar de Russische Anna Tsyganova, bij de heren was het de Poolse Marcin Dzienski die er met de winst vandoor ging. Overall waren het de Canadees Sean McColl en de Russische Elena Krasovskaia die op de hoogste trede van het podium stonden.

Het WK Sportklimmen in Parijs was een van de grote toernooien in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, waar in 2020 de 20 beste dames en 20 beste heren ter wereld zullen uitkomen. Hoewel het format in Tokio een gecombineerde vorm van de drie disciplines Lead, Speed en Boulder zal zijn, waren de deelnemers in Parijs gespecialiseerd in een van de disciplines. Bekijk alle uitslagen op de WK-website of kijk de livestream terug via het IFSC kanaal.

Lead – Het klimmen van in moeilijkheidsgraad oplopende routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt, wint.

Boulderen – In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt en binnen een bepaalde tijd.

Speed – De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.