12 Tips voor een Goede Wintersport Action Film

De GoPro film “Let Me Take You To the Mountain” is een van de mooiste wintersport edits die ik ken. Met een enorme variatie aan shots. Natuurlijk door een professionele film crew gemaakt; maar wat kan je nou als gemiddelde wintersport zelf doen om net dat beetje extra jeu aan je edit toe te voegen? Best wel wat.

Het draait allemaal om verschillende soorten shots die je kan combineren tot een leuk gevarieerd fimplje. Niks is irritanter dan minuten lang naar een “First Person” shot kijken van een witte piste die voorbij gaat. Leuk dus, hoe krijg je nou die variatie? Hierbij 12 tips, en het zullen er misschien wel meer worden!

Video instellingen

Denk goed na over je video instellingen. Full HD 1920×1080 is toch wel de basis. En ook vaak voldoende. Laat je niet verleiden tot 4K films. Probeer daarbij de hoogste framerate (fps) te pakken. Bij de betere action cams is dat in ieder gevaal 60fps. Bij enkelen (bijvoorbeeld GoPro Hero Black Edition) kan dat naar 120 fps bij 1920×1080. Hoe hoger de framerate hoe mooier je slomotions uiteindelijk worden. Als je per se hogere framerate wilt, dan kan je altijd nog een lagere video kwaliteit instellen op je camera. Lees meer over video kwaliteit en framerates in onze GearGuide.

Mounts en accessoires

Een goede mount is essentieel. De helmet mount is basis, zorgt dat je handen vrij zijn. Een chest harness levert hele mooie shots voor skiërs, maar niet voor snowboarders. Gebruik je “adhesive” mounts, degene die je op allerlei ondergrond kunt plakken, en experimenteer daar eens mee. Bijvoorbeeld door hem op je board of ski te plakken. Hou er wel rekening mee dat je minstens de avond van te voren de mount opplakt en dat bij kamer temperatuur. Dan hecht de lijm het beste en kan het echt even zetten. Zoals je kunt zien in de GoPro film zijn er ook mogelijkheden om op je helmet mount extra extensies te plaatsen. Let daarbij wel goed op dat het gevaarlijk kan zijn bij een valpartij als je helm de sneeuw raakt en zo’n extensie vast haakt in de sneeuw. (Je helm is rond voor een reden ;-)) Dus schat goed je niveau in versus je wens om dat waanzinnige shot te krijgen.

Carry a big stick

Koop een selfie stick, of ook wel een POV Pole genoemd. Dat is toch wel de basis en kan je onwijs veel meer. Zorg ook dat die lekker lang is, bij voorkeur 1 meter of langer. Dat zorgt er namelijk voor dat jij en je board of ski’s, en niet alleen je bovenlijf (wordt al gauw saai) goed in beeld zijn. (Of je moet door je eigen vette sprays kunnen rammen zoals de mannen in de film.) In de praktijk houdt dat in dat je je camera vaak lager moet richten dan je zou denken. anders film je vooral veel lucht.

Ook kan je gave topshots maken, maar de pole kan ook als contragewicht dienen zodat je een mooi steady shot maakt als je uit de hand filmt. Maar varieer vooral, met de POV Pole ingeschoven kan je ook een close-up van je gezicht er tussen gooien; als de euforie er vanaf druipt is dat een mooie toevoeging aan je edit.

Niet te veel “first person”

Zoals gezegd, minuten lang een first person shot is super saai. Zeker als het gewoon piste beelden zijn met weinig variatie. First person betekend overigens dat de kijker ziet wat jij ziet. Over het algemeen worden deze beelden vanaf een helm camera geschoten. of bij skiers vanaf de borst met een chest harness. First person werkt wel heel mooi als er veel verschil in terrein zit, dus een treerun of een spectaculair stuk off-piste, of als je achter je buddy aan gaat, dan werkt het super. Als het maar geen witte waas is die langs trekt.

Establishing shots

Heel veel hele goede actie edits knallen niet vanaf het begin de actie erin. Opbouw is belangrijk. En daarvoor kan je goed zogenaamde “establising shots” gebruiken. Dat zijn gewoon een paar beelden om de sfeer van de edit neer te zetten. Een mooi shot van de omgeving, een slomo van vallende sneeuw, een time lapse, een close up van je materiaal…hou een establishing shot minstens 8 seconden vast, beweeg de camera zo min mogelijk. Dat helpt tijdens het monteren.

Laag shot van je ski’s of snowboard

Dit zijn hele gave shots. Draai je POV pole om en film zo je board of ski’s van dichtbij. Als je een ruime boog maakt met je arm, van voor naar achter krijg je een mooi dynamisch shot. Let daarbij op de hoek van je camera. Draai de camera zo dat het echt gericht is op de sneeuw en je board. Later als je het gaat monteren kan je de clip weer omdraaien. Check deze video voor mooi voorbeeld.

Drive by shot

Geef je buddy je camera en laat hem je filmen als je langs komt. Een mooie ruime carve bocht langs hem heen doet het altijd goed. Zoek daarvoor een mooie plek, liefst waar wat poeder ligt zodat je ook nog een mooie spray krijgt. Als je geen maatje bij je hebt, steek je POV Pole in de sneeuw en knal er langs. Moet je wel een stukje lopen om de camera neer te zetten en weer op te halen. Maar is wel cool. En let op, je moet echt dichtbij de camera komen, ongeveer 2 meter of minder zelfs: de brede hoek van de camera heeft namelijk als nadeel dat je echt dichtbij moet zijn om de actie goed te kunnen zien.

(Roterende) timelapse

Meeste action cams hebben een timelapse stand. Daarbij maakt de camera om de zoveel seconden een foto. De tijd tussen foto’s kan je zelf instellen: hoe korter de interval tijd hoe vloeiender de timelapse. Dit laat je de camera een tijd lang doen, (minstens 15 minuten, dat comprimeert later tot een shot van enkele seconden) en naderhand vormen die foto’s achterelkaar een mooie korte videoclip. Een gave variant hierop is een timelapse waarbij het beeld roteert. Hiervoor kan je een mount op een ronde kookwekker plakken. De Ikea kookwekker Ordning is hiervoor ideaal. Simpel en werkt super mooi. Zie voorbeeld in deze video.

Film ook de fun

Knal er ook wat fun tussendoor. Je euforische uitroep, de fist bump met je buddies na een waanzinnige afdaling, een niet te pijnlijke valpartij, een goede spray, met zijn allen in de skilift. Altijd leuk! Dat voegt echt toe aan de totale beleving van de film.

Start het editten/monteren met muziek

Als je met monteren begint en je wilt muziek eronder; begin dan met het kiezen van je track. Jij kent de energie die je wilt overbrengen. Daardoor kan je je shots heel mooi op de timing van je track zetten en werkt het ritme van de film een stuk beter. Omdat de muziek en de beelden met elkaar verbonden zijn.

Kort is krachtig

Hou je edit lekker kort. 2 max 3 minuten is echt genoeg. (Behalve als je GoPro heet, een tonnetje of wat budget hebt, de beste skiërs en snowboarders die er zijn en een paar helicopters. Neem dan je tijd en verwen de echte liefhebbers met oneindig veel vette beelden. 😉 )

Leer van anderen

Kijk rond op het internet, google op “GoPro Tips & Tricks”, check blogs en vraag na. Mocht jij een geweldige tip hebben, voel je vrij om te reageren op deze blog. Laat ons weten wat voor jou echt goed werkte.

Editors Squad
Editors Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

We hebben getest hoe waterdicht de jassen van Cortazu zijn

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief