The Melting Point bewijst dat duurzaam skiën mogelijk is

Skiërs en avonturiers Lorenzo Alesi en – Thule ambassadeur – Alice Linari besloten hun passie op de proef te stellen door duurzaam te skiën en te reizen door half Italië. Van de meest zuidelijke gletsjer van Europa tot de hoogste berg van het continent, de Mont Blanc. Deze reis is het onderwerp van hun nieuwe documentaire, The Melting Point, geregisseerd door Paolo Prosperi. Tijdens deze expeditie interviewen Alice en Lorenzo berggidsen en andere lokale experts over hoe klimaatverandering de skiparadijzen van Europa verwoest.

Klimaatverandering is iets dat alle aspecten van het leven op aarde beïnvloedt, daarmee ook het skiën. Niet alleen worden skibestemmingen over de hele wereld getroffen door de wereldwijde temperatuurstijging, maar skitoerisme kan ook een negatieve invloed hebben op het milieu. Voor wie meer wil weten over ecoskiën en meer wil weten over de toestand van de bergen en gletsjers in Europa, vind je het interview met Alice en Lorenzo hieronder.

Welke problemen pakt The Melting Point aan?

De belangrijkste kwesties die we in de film aanpakken, hebben betrekking op de effecten van klimaatverandering, die we kunnen zien in het smelten van ijs, de verandering van het klimaat, de watercrisis in sommige gebieden. De klimaatcrisis lijkt niet te stoppen, en het verandert ons leven radicaal, het dreigt onze toekomst en de toekomst van volgende generaties in gevaar te brengen, dus we willen echt het bewustzijn vergroten en iedereen nu oproepen tot actie.

© Thule

Wat was het moeilijkste aan ecoskiën in heel Italië?

We moesten mobiliteit heroverwegen. Voor lokale verkenningen binnen 100 km gebruikten we elektrische motoren, in een poging om energie op de best mogelijke manier te beheren. Om de meest afgelegen plaatsen te bereiken, hebben we gekozen voor oplossingen voor het delen van bestelwagens, waarbij we reizen met andere mensen die naar dezelfde gebieden rijden.

© Thule | Alice Linari

Het was een uitdaging om creatieve oplossingen te bedenken voor langzamere en gedeelde mobiliteit en tegelijkertijd energie te besparen, omdat het een goed tijdbeheer en een goede organisatie vereist. Maar wetende dat we de CO2-uitstoot konden verminderen en onze boodschap met anderen konden delen, was echt een grote motivatie.

Zijn jullie tijdens het maken van de documentaire iets te weten gekomen dat jullie choqueerde?

De terugtrekking en het smelten van de gletsjers is verbazingwekkend. We hebben de film afgelopen winter opgenomen, tussen december en maart. Afgelopen winter was er veel sneeuw, dus we hebben ideale omstandigheden gevonden om de schoonheid van deze plaatsen vast te leggen.

© Thule | Lorenzo Alesi

We zijn dit jaar in de lente en de zomer naar die locaties teruggegaan en het scenario bevestigde helaas dat sneeuwwinters niet genoeg zijn om de gletsjers en het ijs te beschermen. Ook in andere gebieden, zoals het Sibillini-gebergte, is de watercrisis ondanks hevige regenval ernstig. De natuur heeft dus onze hulp en onmiddellijke actie nodig om de klimaatverandering te bestrijden.

Jullie film gaat over klimaatverandering… hebben we nog tijd om het tij te keren?

We weten het niet, maar we moeten het proberen. We moeten de situatie erkennen en ons gedrag veranderen en beginnen te reizen met elektrische auto’s, motoren en treinen om energie te besparen. In de bergen moeten we beginnen met het in stand houden van ongerepte gebieden en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.

Ook moeten we outdoorbedrijven gaan aansporen om het gebruik van hernieuwbare energie te versnellen en geen kolen meer te gebruiken in industriële processen. We moeten op weg naar een circulaire economie, waarbij we volledig recyclebare materialen gebruiken en een einde maken aan het gebruik van chemicaliën om kleding waterdicht te maken. We moeten nieuwe technologieën ontwikkelen, meer organische vezels, en een nieuw leven vinden voor gebruikte uitrusting. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat we direct kunnen doen om onze planeet te redden.

© Thule

Wat willen jullie met de film bereiken?

We willen dat iedereen beseft dat we het geluk hebben gehad torenhoge gletsjers, majestueuze met sneeuw bedekte toppen, prachtige ongerepte gebieden te filmen, maar dat deze gebieden en hun gemeenschappen gevaar lopen. De verandering van de territoria is al aan de gang, het is noodzakelijk om onmiddellijk in te grijpen.

We willen graag dat iedereen gaat denken dat een andere manier van naar de bergen gaan mogelijk is. De toekomst is nu. Laten we er samen vorm aan geven.

De uitdaging van Alice en Lorenzo: Probeer dit winterseizoen in ieder geval een keer zelf te gaan voor een volledig duurzame skireis!

Reno de Jager
Reno de Jager
Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het Haglöfs ROC Flash GTX Pro Jacket is multifunctioneel

Het ROC Flash GTX Jacket van Haglöfs is een ideaal outdoor jack dat veel voordelen heeft. Het is gemaakt van drielaags Gore-Tex materiaal.

Waarom de schoenen van Hanwag duurzaam en 100% Made in Europe zijn

Consumenten in het algemeen, maar zeker binnen de buitensport, zijn kritisch en mondig als het gaat om afkomst van materiaal en door wie producten...

Zweedse consumenten roepen Fjällräven opnieuw uit tot meest duurzame merk

Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten in Zweden Fjällräven uitgeroepen tot het meest duurzame merk van het land in de categorie ‘Clothes...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief