De Czech Trail door Tsjechië is een droom voor wandelaars

Tsjechië heeft een nieuwe langeafstandswandelroute die de noordelijke en zuidelijke grens volgt. De route genaamd Stezka Českem ofwel Czech Trail is ruim 2000 kilometer. Wandelaars kunnen overnachten in berghutten, pensions, hotels of campings. De route voert door bijna alle gebergtes van Tsjechië en vermijdt zoveel mogelijk verharde wegen en grote plaatsen.

De langeafstandswandelroute Czech Trail (Tsjechisch: Stezka Českem) is 2000 kilometer lang en laat zien dat het Tsjechische landschap veel te bieden heeft. Je ontdekt een bijna ongerept landschap en doorkruist verschillende bergketens.

Czech Trail

De oprichter van Czech Trail is Martin Úbl. Als wandelfanaat miste hij een langeafstandsroute van ruim 1000 kilometer die door de mooiste en meest uitdagende gebieden van Tsjechië gaat. In 2020 begon hij samen met andere enthousiastelingen en de Czech Tourist Club met het plannen, wandelen en het maken van routes die nu de Czech Trail vormen.

IJzergebergte | © Milan Drahonovsky

Van west naar oost en terug

Czech Trail verbindt het westen met het oosten van Tsjechië en voert dicht langs de Duitse, Poolse, Slowaakse en Oostenrijkse grens. Het westelijkste punt van Tsjechië is Krásná in het Ertsgebergte. Het oostelijkste punt is in het noorden van Moravië waar de Tsjechische, Poolse en Slowaakse grens samenkomen.

De langeafstandsroute bestaat uit een noordelijke en zuidelijke route. De noordelijk route gaat door negen bergketens, waaronder het Ertsgebergte, Nationaal Park Boheems Zwitserland, het IJzergebergte, het Reuzengebergte, Adelaarsgebergte en het Jeseník gebergte. De zuidelijke route loopt langs de grens van Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Dit pad voert door het Beskiden gebergte, Witte Karpaten, Podyjí Nationaal Park, Boheems Canada, Novohradské bergen en het Boheemse Woud.

Boheemse Woud | © Pavel Ouredník

Ontdek hier de hele route

Praktische informatie

Wandelaars die de route volgen moeten ongeveer 40 dagen de tijd nemen om de tocht van west naar oost te maken op basis van 25 kilometer per dag. De tocht is geschikt voor iedereen met een gemiddelde fysieke conditie. Echte avonturiers kunnen een tent meenemen en onderweg kamperen. Echter, de route is zo ontworpen dat je  ook in huisjes, pensions en hotels kan slapen. Czech Trail loopt grotendeels langs de gemarkeerde toeristische routes van de Czech Tourist Club die zijn aangegeven met kleurmarkeringen. Elk deel van deze wandeling heeft zijn eigen route die kan worden gedownload op de website cestaskem.cz/en. Hier is meer informatie te vinden over slaap- of eetgelegenheid, noodopvang, water etc.

Gedetailleerde informatie over de reis

 • Lengte: 1.000 km van west naar oost
 • Aantal dagen: 40 dagen
 • Hoogste punt: 1602 m boven zeeniveau

Noordelijke route

 • Etappe 1: Krásná – Klínovec – 110 km
  Start in het westelijkste punt van het land door het Tsjechisch-Duitse grensgebied.
 • Etappe 3: Dolní Žleb – Chrastava – 93,5 km
  Een van de mooiste stukken door het Nationale Park Boheems Zwitserland en het Lausitzer gebergte.
 • Etappe 4: Chrastva – Žacléř – 107 km
  Tocht door het IJzergebergte en het Reuzengebergte, waarvan een deel van de route aansluit op de Tsjechisch-Poolse Vriendschapsroute.
 • Etappe 5: Žacléř – Hronov – 98 km
  Prachtige etappe naar de Adršpach-Teplice-rotsen en het aangrenzende Broumov Hoogland.
 • Etappe 6: Hronov – Kralícky – 89 km
  Tocht door het Adelaarsgebergte met veel militaire attracties, zoals bunkers, exposities en artefacten.
 • Etappe 7: Kralícky – Budišov nad Budišovkou – 143 km
  Langste etappe van de route naar Králický Sněžník en het Jeseník gebergte. Alternatieve route gaat door het Rychlebské-gebergte.
© Podyji NP

Zuidelijke route:

 • Etappe 3: Javorník – Mikulov – 116.7 km
  Rustig gedeelte met weinig hoogteverschillen die door het Pálava natuurreservaat gaat.
 • Etappe 4: Mikulov – Vranov nad Dyjí – 110 km
  De twee hoofdattracties zijn de rivier de Dyje en wijn. Een ontspannen tocht door het Podyjí Nationaal Park.
 • Etappe 5: Vranov nad Dyjí – Nová Bystřice – 98,9 km
  Etappe met hoogtepunten als het stuwmeer Vranovská přehrada, het kasteel van Landštejn, de stad Slavonice met zijn renaissancehuizen en het prachtige landschap van Boheems Canada.
 • Etappe 7: Rybník – Nová Pec – 81,4 km
  Door de Novehradské bergen en Nationale Park Boheemse Woud langs de Tsjechisch-Duitse grens en naar het zuidelijkste puntje van Tsjechië.
 • Etappe 8: Nová Pec – Železná Ruda – 105, km
  Een van de mooiste delen door het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava) naar bergtoppen, verlaten dorpsruïnes en toeristische centra zoals Modrava.
 • Etappe 9: Železná Ruda – Rozvadov – 116 km
  Laatste deel door het Boheemse Woud met zijn prachtige meren en de 1.293 meter hoge top van Ostrý. De route wordt vervolgd door het ongerepte Boheemse Bos (Tsjechisch: Český les).
 • Etappe 10: Rozvadov – Krásná – 131 km
  Rustig pad langs de Duits-Tsjechische grens door bossen met veel lange rechte stukken.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden sneeuw is groot. Het gevaar des te meer. Jaarlijks kost het vele...

Een weekendje binnen? Dan kun je ook avontuur zoeken met gamen

Voor buitensporters is buiten zijn een deel van hun leven. Of het nu gaat om bergbeklimmen, kajakken op rivieren of hardlopen over paden, ze...

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Wat heb je nodig voor jouw volgende langeafstandswandeling? Goede vraag! Samen met thru-hiking gingen we op onderzoek uit en kwamen we tot een handige...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief