“Zitskiërs gaan er dwars doorheen”: Interview Kees-Jan vd Klooster, deel 2

Na met Kees-Jan uitgebreid te hebben gesproken over zijn “hardware” de zitski en ski’s, waarbij we spraken over de technische detailas zoals demping, slijpen, waxen en belaag (check interview deel 1), kwamen we te spreken over wat hij zelf draagt, protectie en zijn kleding.

Helm en Body Armour

Wat betreft protectie is dit voor een zitskiër, zeker op het niveau waarop KJ presteert, van groot belang. KJ heeft POC, de Zweedse fabrikant van high-end protectie materiaal en eye-wear voor wintersport en wielersport, als sponsor voor al zijn protectie materiaal en zijn goggles. KJ draagt meestal de Skull Orbic Comp van POC, een echte competitie helm met een impact shield / “deflector panel” aan de voorkant die special is gericht is op de impact van porten of gates die tijdens competitie het hoofd van de skier kan raken. KJ vertelt dat voor een zitskiër dit nog wezenlijker is dan voor valide skiërs, omdat, waar valide skiers veelal met hun armen de porten weg kunnen slaan, gaan zitskiërs dwars door de palen en porten op de piste hen. Met ruim veertig keer impact op je hoofd is het dan wel handig als niet teveel van die klappen aankomen. Deze kan hij ook uitrusten met en beugel voor zijn gezicht zodat ook zijn mond en neus beschermt is tegen de impact van poorten en gates.

Dat geldt overigens ook voor zijn bodyarmour. Ook van POC, beschermt deze tegen de impact van dezelfde palen en poorten op zijn lijf. Het interessante aan dit materiaal, wat je ook in kniebeschermers van POC tegenkomt die wij eerder testten tijdens het mountainbiken, is dat het van een materiaal gemaakt is dat flexibel is tijdens het dragen en verstijfd of verhard bij impact. Daardoor heb je gevoelsmatig geen harde shell maar toch hoge impact absorberende waarde. Comfort en bescherming ontmoeten elkaar in deze VPD technologie.

Als slotstuk in zijn arsenaal aan protectie heeft hij ook nog de Cortex DH heavy impact integraal helm. Gepersonaliseerd met bestickering van KJ met zijn Flying Dutchman moment tijdens de X-Games, gebruikt KJ deze bij ski-cross en freestylen.

Eyewear

Als slotstuk van de POC gear noemt KJ de Retina Big NXT goggles van POC. Hij is er erg over te spreken omdat de range van de goggles qua zichtbaarheid, hel breed is. Ook bij donkerder  dus minder contrastrijk weer, kleuren de lenzen bij en blijf hij optimaal zicht houden op de sneeuw. Daarnaast is de lens heel groot (zoals de naam als suggereert) en is de field of view dus heel ruim.

Binding blokkeren

Als ik KJ vraag naar het belangrijkste stuk gear als het gaat om protectie, verteld hij dat het een simpel blokje is, waarmee hij zijn binding blokkeert. Waar een staande skier eigenlijk wil dat bij een val zijn ski loskomt van de binding, wil een zitskiër dat absoluut niet. Reden daarvoor is dat zonder ski zelf, de kuip en frame van de zitski een compact blok wordt, die kan gaan rollen, en over de kop slaan. Dan wordt en val pas echt gevaarlijk, en zoals KJ zelf zegt, je kan je geen betere slee wensen dan een carbon kuip. Cruciaal is dat de ski bij een val aan het frame blijft zitten, want dan gaat de ski glijden, kan de ski weerstand bieden en kan de zitskiër proberen de val te sturen, te remmen en te herstellen.

Crash

Hierdoor komen we ook te spreken over een val die hij, nu ruim een jaar geleden maakte, tijdens een heli-ski trip rond Zermatt. Hij was daar o.a. met Bibian Mentel en drie freeride pro’s Matthias Haunholder, Lucas Swieykowski, en Samuel Anthamatten om te gaan freeriden. De trip vormde ook de aanleiding voor de film EnAbled, door filmmakers Allard Faas en Chilo Oostergetel en o.a. mogelijk gemaakt door MK Skiservice. We mochten voor de edit van ons interview ook beelden van de film gebruiken, en zien daarin de verschrikkelijke crash die KJ maakt. Hij vertelt dat de sneeuwcondities niet optimaal was, maar dat ze toch kozen nog door te gaan die dag. Op een zeer steil stuk werd hij gelanceerd door een bult, kwam neer en schoot of brak de ski toch uit de binding los. In de beelden zie je KJ vervolgens op een enorme snelheid achterover de berg af rollen. 30 keer in totaal slaat hij over de kop.

Een verschrikkelijke ervaring waarin hij geluxeerde schouders gescheurde spieren in boven en onderarm overhoudt doordat zijn skikrukken niet loskomen (wat ze normaliter wel horen te doen). Ik vraag hem naar welke rol, bij zo’n enorme crash, protectie nog kan spelen. KJ geeft aan dat die beperkt is, de bodyarmour speet geen rol, de helm nog wel, zeker als er stenen onder de sneeuw hadden gelegen. Een heel belangrijk element is eigenlijk zijn eigen fysieke fitness. Het bovenlijf van KJ is een brok spieren, en deze eigen fysieke fitheid vangt het grootste deel van de klap op.

Kleding

Tot slot praten we nog over kleding. Uiteindelijk ook erg belangrijk voor het warm en dus fit blijven op de berg. KJ begint bij het begin, thermo ondergoed die volgens hem essentieel is voor elke wintersport. Hij draagt ondergoed van Falke, met daarover heen een ski pully en een racepak voor de races. Als hij traint of freeride dan draagt hij afhankelijk van de temperatuur een softshell jas of een dikkere winterjas. Voor zijn wintersport kleding wordt KJ al 12 jaar gesponsord door Rehall clothing. En ondanks dat KJ volgens eigen zeggen geen “modepop” is, vind hij het toch erg prettig om ook sharply dressed de berg af te kunnen. Fun en functionality in een.

En hiermee komen we aan het einde van een tweedelig interview met Kees-Jan van der Klooster. Een fantastische atleet, een indrukwekkend en aangenaam mens die echt alles uit het leven probeert te squeezen. Die naast de focus die een topsporter moet hebben, ook de bredere blik op de maatschappij heeft door met zijn bedrijf KJ -projects te willen werken aan bewustwording van de mogelijkheden die mensen met een beperking toch hebben. Op momenten waar ik weer eens gecrasht ben en mezelf eigenlijk een beetje zielig vind met mijn coolpak op de bank, denk ik aan mensen zoals KJ maar ook aan Bibian Mentel, die we ook interviewden en binnenkort op GearLimits zullen publiceren. Ook weer een ontzettend bijzonder mens. Keep tuned dus!

Editors Squad
Editors Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief