Parasnowboarder Chris Vos’ biografie ‘Xtreme’ gelanceerd

Afgelopen vrijdag vóór de huldiging van de Olympische en Paralympische medaillewinnaars in de grote kerk van Den Haag, heeft Minister van Sport, Bruno Bruins, het eerste exemplaar van ‘Xtreme’, de biografie van Chris Vos, uit handen van de parasnowboarder in ontvangst mogen nemen. 

Naast de huldiging in de Grote Kerk in Den Haag werden Chris en alle medaillewinnaars ontvangen door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op Paleis Noordeinde en ‘s avonds schoof Chris aan in het tv-programma van Jeroen Pauw (bekijk de uitzending onderaan artikel).

‘Xtreme’, het levensverhaal van het gezin Vos

Het is de grootste angst van iedere ouder: een moment je kind uit het oog verliezen en dan…

Als er buiten in de tuin een grote graafkraan werkzaam is, vader Paul met de schep in zijn hand helpt en denkt dat zijn twee zoontjes binnen zijn, hoort hij opeens een oerkreet…

Het is Lorenzo (7), die alarm slaat. De jongste, Chris (5), ligt onder de kraan. Paul sommeert de kraanmachinist naar voren te rijden en die is in de hectiek zo helder om nog eens te vragen welke kant hij écht op moet. Zijn cabine blijkt namelijk om de as gedraaid. ‘Als hij mijn instructie had opgevolgd, was Chris er niet meer geweest’, beseft Paul zich later.

Chris en het traumateam om hem heen vechten dagenlang voor zijn leven. En voor zijn rechterbeen. Dat raakt verlamd en bovendien moet zijn bil geamputeerd. Hij zal nooit meer kunnen lopen, zo stellen artsen. Zijn ouders Paul en Natasja leggen zich er niet bij neer. ,,We hebben van begin af aan gekeken naar de mogelijkheden. Dat wat niet kon, was niet interessant.”

Zoon Chris blijkt een vechter, revalideert vooral op eigen kracht. En verwordt tot een wonder op een snowboard. Als hij, twaalf jaar jong, Nicolien Sauerbreij op de Olympische Spelen van Vancouver goud ziet winnen, is hij stellig: ‘Dat wil ik ook’. Via het tv-programma Cappies ontmoet hij niet veel later Bibian Mentel, die hem bij de hand neemt.

Drie jaar na zijn uitgesproken wens staat het Noord-Hollandse broekie aan de start tijdens de Paralympische Spelen van Sochi. Wordt naderhand uitgenodigd om op de spraakmakende X (Extreme) Games in de VS te racen en wint begin 2015 in het Spaanse La Molina zijn eerste wereldtitel, waar niemand minder dan Johan Cruijff hem huldigt.

Tot een echt weerzien tussen Chris en de kraanmachinist komt het niet meer. Nooit meer. Want die overlijdt eind 2016 plotseling. Als de familie Vos een rouwkrans stuurt, blijkt dat de kraandrijver al die tijd wel krantenknipsels met verhaaltjes van Chris heeft bewaard. Zijn vrouw: ,,Toen mijn man voor het eerst over de prestaties van Chris las, was dat een pak van zijn hart. ‘Ik heb gelukkig niet zijn leven verwoest’, zei hij.”

Integendeel! Begin Canada 2017 prolongeert Chris Vos zijn wereldtitel en op de paralympische piste van Pyeongchang in Zuid-Korea verovert hij zilver op de boardercross. Een verhaal vol extremen…

[vc_gallery interval=”0″ images=”22587″ img_size=”full”]

Xtreme – onbeperkt op mijn board

Van nooit meer kunnen lopen naar professioneel snowboarder. Eddy Veerman en moeder Natasja Vos vertellen het verhaal over snowboarder Chris Vos.

Download hier een preview van het boek

[vc_btn title=”KOOP HET BOEK HIER” style=”flat” shape=”square” color=”black” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.sportsmedia.nl%2Fxtreme.html||target:%20_blank|”]

Chris Vos bij Jeroen Pauw

[vc_video link=”https://youtu.be/IjygxQJ9BD0 “]

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief