Interview met ‘Van life’ outdoor babe Babette de Koning

Stoer, intelligent en mooi. Zo kunnen wij outdoor babe Babette de Koning het best omschrijven. Ze groeide op in Nederland maar reist de wereld rond vanaf haar 17e voor modellenwerk en solo reizen.

Vier jaar geleden, na het behalen van haar marketing bachelor, vertrok zij onder meer naar Zuid-Afrika en Australië; waar zij geheel zelf haar eigen camper-van bouwde en daar 1,5 jaar in rondreisde.

Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Babette, opgegroeid in Dordrecht waar ik tot mijn 19e thuis bij mijn ouders woonde en in Breda studeerde. Ik verhuisde naar Kaapstad voor mijn marketingstage bij een touroperator in 2013, wat onwijs gaaf was (en ik ging zelf ook mee op de 5-daagse tour langs de zuid kust)! Daarna ben ik gelijk in Amsterdam (toch echt mijn favoriete plek in Nederland) gaan wonen en daar ben in bij een management consultancy bureau afgestudeerd.

Interview met ‘Vanlife’ outdoor babe Babette de Koning
Byron Bay Australië | Fotograaf: Fernando Gallo

Wat was je eerste individuele reiservaring?

Ik was 17 toen ik een tussenjaar nam (tussen HAVO en HBO) en in Londen ging wonen om Cambridge English te studeren en als au-pair te werken om mijn Engels naar een hoger niveau te brengen. Kost en inwoning werd door het gezin betaald en mij studie betaalde ik deels van het zakgeld en deels van mijn modellenwerk (waar ik mee begon toen ik 14 was). Londen raad ik echt aan omdat je de taal op de juiste manier leert. Later in dit tussenjaar ging in Engels studeren in Malta (destijds goedkoopste plek om Engels te studeren in Europa en lekkerste weer).

Waarom reis je zo graag?

Mijn ouders namen ons overal mee op reis. Vanaf kinds af aan stonden wij al op de ski’s, gingen we in zomervakanties met het gezin (ik heb 2 iets oudere lieve zussen) en vrienden kamperen in Zuid-Europa. Vaak gingen we in de meivakantie een stedentrip maken. Hoewel we altijd comfortabel reisde deden we dit nooit extreem luxe. Mijn moeder heeft ons écht geleerd dat als je creatief met geld omgaat een fantastische vakantie/avonturen mee kan maken.
Zo leerde wij skiën in Zuid-Duitsland (en nadat we ervaren waren naar grotere oorden) en had mijn moeder altijd een mesje op zak en aten wij zelf gesmeerde verse broodjes in een prachtig park in plaats van altijd uit eten gaan. Dit heeft mij enorm geïnspireerd en hierdoor wist ik dat ik niet jarenlang wilde sparen voor één dure vakantie, maar dat het mogelijk is meerdere fantastische avonturen mee te maken.

Interview met ‘Van life’ outdoor babe Babette de Koning
Byron Bay, Australië | Fotograaf: Lotta and the Waves

Hoe kun je je manier van reizen beschrijven?

Ik organiseer altijd alles zelf, eventueel op basis van aanbevelingen van mensen die ik (via via) ken. Reizen is echt mijn lifestyle en niet zozeer vakantie – ik streef er altijd naar om geen vakantie te ‘moeten willen’. Vrijwel elke reis heeft bij mij een doel en tegenwoordig zijn mijn bestemmingen afgestemd op waar ik modellenwerk kan doen, voordelig mijn beroep als online-marketeer uit de kunnen oefenen en waar ik mijn vrije tijd écht volledig kan genieten. Dat is voor mij vaak toch wel buiten activiteiten en aangenaam weer. De balans is voor mij dus heel belangrijk. Je zal mij niet snel 14 dagen op een strandbad heel de dag door cocktails zien drinken in een all-inclusive resort.

Je maakt veel foto’s. Op welke foto ben je het meest trots?

Zoveel foto’s! Alle foto’s met emotionele waarde. De snapshots wanneer mijn ouders mij voor het eerst zien surfen en wel in mijn eentje surf in het remote (and sharky) Western Australia. Maar ook de selfies waarin ik ein-de-lijk mijn camper-van zelf helemaal had afgebouwd. Ook de foto liggend in de oceaan vind ik prachtig, dit was het eerste moment dat er regenval was na de extreme droogte in Januari ‘20 in Australië. Dat gevoel was onbeschrijfelijk mooi.

Interview met ‘Van life’ outdoor babe Babette de Koning
Bronte Beach, Sydney, Australië | Fotograaf @amateur.profesional (IG)

Wat kun je buiten je fotoapparatuur niet missen op reis?

Mijn iPhone, credit card(s), paspoort en mijn dr. Martens boots haha. Daar kan ik mee paardrijden, een camper bouwen maar ook dragen onder een leuk jurkje!
Ik probeer altijd heel licht te reizen – uiteindelijk heb je echt niet veel nodig.

Ben je door het reizen een ander mens geworden?

Ik heb wel veel heb meegemaakt, gezien en geleerd vanuit zoveel verschillende perspectieven. Hierdoor heb ik een veel bredere kijk op het leven heb gekregen. Een van de belangrijkste dingen die ik nog meer ben gaan inzien is dat je echt alles moet doen wat je leuk vindt en waar je passie ligt – hoe cliché het ook klinkt!

Wat doe je nooit meer?

Op reis? In de winter een camper-van bouwen en er in wonen tegelijkertijd zonder opslag plaats, ver weg van huis (Australië) zonder familie/goede vrienden én zonder enige ervaring haha. Dit is mijn grootste uitdaging ooit geweest! Ik werkte full-time aan een online marketing project (wat ik wel flexibel kon indelen) dus ik bouwde overdag mijn ‘van’ en werkte online in de avonduren. Dit was heel intens maar uiteindelijk dubbel en dwars waard! Ik ben zo enorm trots op wat ik heb gebouwd en ik heb er gelukkig heel de lente en zomer plezier van kunnen hebben en ik heb het verkocht met veel winst aan een leuke nieuwe lokale eigenaar.

Wat is jouw beste reistip?

GAAN! Maak de reis die je wil maken en twijfel niet! Zo vaak zeggen vrienden/kennissen dat ze graag die ene reis willen maken en twijfelen…. Je zal nooit spijt krijgen – het is een ervaring en niemand pakt dat ooit nog van je af! Neem tips van locals/vrienden (vrienden van) aan en als het mogelijk is, bezoek vrienden/kennissen op je reisbestemming. Eigenlijk zijn al mijn reizen daaruit voortgekomen en daar komen weer mooie andere plannen uit voort. Zo heb ik altijd gereisd en dat is echt mijn grootse tip! Alleen Australië heb ik geheel zelf opgebouwd en ik kende echt niemand! Dit kostte mij echt wel een lange tijd om op te bouwen. Plan nooit te veel. Reizen gaat echt om de ervaring – niet om af te strepen wat je hebt gezien en waar je bent geweest.

Je hebt 2 jaar door Australië gereisd. Waarom koos je voor Australië en wat heb je gedaan?

Nadat ik mijn marketingstudie had behaald ben ik even alleen modellenwerk gaan doen en reisde ik tussen Kaapstad en Europa. Ik wilde een nieuw avontuur en ik wilde dezelfde avontuurlijke lijfstijl als Zuid-Afrika aanhouden. Als je onder de 30 jaar bent kan je als Nederlander heel gemakkelijk een 1-jarig ‘working-holiday’ visum krijgen en als je in je eerste jaar 3 maanden ‘landelijk werk’ verricht kun je 1 jaar verlening krijgen. Dit klonk goed en ik ben eigenlijk heel spontaan gelijk door naar Australië gegaan zonder echt plan. Al vrij snel kreeg ik mijn eerste camper en begon ik gelijk aan mijn ‘landelijk werk’. Ik ben paarden gaan trainen in de outback en in de North Coast van de provincie New South Wales.

Toen ik daarmee klaar was heb ik vrijwillig rescued (door extreme droogte/mishandeling) paarden gereden/verzorgd. Ik had wat bijbaantjes geprobeerd in mijn eerste jaar maar dat was niet altijd een succes, ze misbruiken reizigers vaak in Australië. Ik ben teruggevlogen voor een aantal maanden naar Nederland/Bali voor modellenwerk en in mijn 2e jaar kreeg ik een full time remote online- marketingbaan en ging mijn modellenwerk erg goed. Ik woonde in mijn campervan in Byron Bay en ik reed of vloog af en toe naar Sydney voor groter werk. Ik heb ook een 3 weekse roadtrip gedaan met mijn ouders met een 4X4 door Western Australia. De natuur is daar echt zooo prachtig! Lucky Bay, Esperance is echt mijn favoriet! Daar liggen de kangaroos op het strand.

Ballina, New South Wales, Australië | Privé foto Babette

Je hebt 1,5 jaar in een campervan gewoond en je eigen campervan gebouwd. Hoe kwam je bij dat idee om voor deze leefstijl te kiezen?

Dit was eigenlijk nooit mijn grootste droom maar ik ben behoorlijk open-minded en het kwam zo op mijn pad! Ik wilde wel #vanlife een keer proberen. Toen ik zag dat het kopen van een van goedkoper was dan huren kocht ik eerst mijn kleine van. Dat vond ik geweldig en ik wilde een grotere van. Dit was superduur dus ik besloot zelf te gaan bouwen haha! Het is mijn beste lifestyle ooit tot nu toe geweest. Ik ben heel alleen geweest, waar ik aan moest wennen maar later ging ik dit zo enorm waarderen. Het was heel primitief. Ik douchte op het strand wat heel vaak magisch was maar in de winter ook koud of soms erg druk in de zomer haha.

Meer foto’s te zien op instagram: @babettedekoning

 

https://www.instagram.com/p/B62UYBxHo9X/?utm_source=ig_web_copy_link
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief