FLOW: The Freeride Ski Film volledig opgenomen met drones in Chamonix

Op het noordelijk halfrond staat de winter synoniem voor sneeuw en skiën, en elk jaar kunnen skiërs niet wachten om de hellingen op te gaan, te genieten van de frisse lucht en te genieten van het kijken naar de prachtige landschappen om hen heen. De COVID-19-pandemie heeft dit allemaal veranderd. In de winter van 2020/21 waren veel skigebieden gesloten voor het grote publiek en bleven de pistes onaangeroerd. The Freeride Ski Film FLOW is het resultaat.

Uitdagingen kunnen echter ook kansen worden. Hier is een voorbeeld van een creatief team dat tijdens lockdown een unieke film heeft gemaakt in smetteloze nieuwe sneeuw met behulp van DJI-uitrusting en drones.

Project details

FLOW: The Freeride Ski Film volledig opgenomen met drones in Chamonix
Filming | © Maxime Moulin

ViewPoints interviewde het team om erachter te komen waar het project vandaan kwam, wat hen motiveerde, hoe ze zich realiseerden dat dronetechnologie een essentieel hulpmiddel zou zijn tijdens de shoot, en hoe ze de uitdagingen tijdens de productie van deze once-in-a-lifetime film.

Location: Chamonix-Mont-Blanc.

Team: Sam Favret (Freeride Skier) | Maxime Moulin (Director) | Hensli Sage (Drone Pilot)

Equipment: DJI Digital FPV SystemDJI Inspire 2 with Zenmuse X7DJI Mavic 2 Pro

Result: The mind-blowing film, FLOW and the making of the film

Het FLOW team

Sam Favret is een van de beste freeride skiërs op het internationale toneel. Volgens Maxime heeft Sam zijn eigen stijl en manier van lijnen benaderen, ontleend aan zijn spirituele en authentieke persoonlijkheid. Hij is een skiër die zijn actie evenzeer weerspiegelt door middel van prestaties als door de beelden die laten zien wat hij doet.

Maxime Moulin is al heel lang gefascineerd door extreme sportfilms en hij werkt met geweldige atleten en technici die onmisbaar zijn geworden bij het maken van zijn films. “Skifilms zijn mijn specialiteit, mijn laboratorium”, zegt Maxime. “Ik hou van de rauwe kant van de actie, het feit dat we niet vals spelen, we de waarheid moeten vertellen, we zien atleten die niet kunnen doen alsof, maar gewoon moeten presteren.”

Hensli Sage werd verliefd op drones toen DJI Phantoms mainstream werd. Hij trainde in extreem uitdagende situaties en is er trots op de omgeving om hem heen vast te leggen voor een maximaal filmisch effect. “Ik kwam in 2014 in aanraking met drones zonder enige ervaring met het maken van video’s”, zegt Hensli. “Ik stond versteld van de mogelijkheden die drones bieden; luchtfotografie werd voor iedereen toegankelijk. We begonnen overal luchtbeelden te zien, de revolutie was gaande.”

Mavic 2 Pro | © Fabian Bodet
DJI FPV System | © Fabian Bodet

Kans en uitdaging

Aan het begin van de winter 2020/2021 realiseerde het team zich de unieke kans om de hellingen van Chamonix-Mont-Blanc te verkennen tijdens de lockdown. Omdat alle skiliften niet meer in gebruik waren, waren de bergen voor het eerst in generaties leeg van mensen. Het team werd geconfronteerd met pieken die smetteloos waren met verse sneeuw.

 “Het landschap was puur, bijna ongerept. Er was een gevoel van vrijheid in wat we konden doen. Het was rustiger dan anders, meer ontspannen”, herinnert Maxime zich. Het team was er zeker van dat dit een historisch moment was.

Scaling the Mountain | © Maxime Moulin

Zonder liften om aan boord te gaan, liep het team van de vallei naar de top en klom tot vijf uur door diepe sneeuw, keer op keer. “Ik wist dat het een fysieke uitdaging zou worden”, zegt Maxime, “maar ik realiseerde me niet in welke mate.”

De drones boden het team echter maximale flexibiliteit met betrekking tot hun tijd op de berg en vermeden de beperkte logistiek van vaste camera’s die slechts zeer korte sequenties tegelijk konden opnemen. Dat zou meer opnametijd en meer vermoeiende inspanning van alle deelnemers hebben gekost. Daarnaast boden de drones ook een veiligheidslaag die niet bereikt was door een cameraman met traditionele apparatuur de berg op te sturen .

Logistiek van de flow shoot

FLOW is voor 100% gemaakt van dronebeelden en het team wisselde af tussen FPV-drones, DJI Inspire 2 met Zenmuse X7 en DJI Mavic 2 Pro om de best mogelijke resultaten te krijgen. De FPV-drones van Hensli integreerden het DJI Digital FPV-systeem. “Dit digitale HD-systeem biedt ongeëvenaarde kwaliteitsfeedback”, zegt Hensli. “Het kunnen zien van de omgeving waarin je opereert, is essentieel om je zelfverzekerd te voelen en met hoge snelheid dicht bij de grond te kunnen vliegen .”

Team | © Fabian Bodet

Maar hoe communiceerde het team terwijl Sam zich razendsnel van de berg stortte?

Het vergde een zorgvuldige voorbereiding door het gebruik van radio en telefoons voor en tijdens Sams afdaling.

Zoals Maxime het omschrijft: “Als je filmt met een grondcamera, kunnen we direct en visueel communiceren. Bij het filmen met een drone vereist de afstand een gedetailleerde discussie voorafgaand aan de opnames en het contact met een radio of telefoon tijdens de actie om de opnames aan te passen.” Hensli deed eerst een verkenningsvlucht en daarna plande het team het schot. Eenmaal op en klaar om te skiën, belde Sam Maxime en Hensli op de radio of telefoon. Ze controleerden het opnieuw en kwamen overeen wat de beste manieren waren om samen te skiën en te vliegen. Actie!

De beloning

Uiteindelijk wierpen de veerkrachtige geest, inspiratie, vaardigheden en inzet van het team hun vruchten af, want FLOW werd bekroond met de beste internationale korte skifilm van het High Five Ski Film Festival 2021 in Annecy, Frankrijk . “Deze prijs is een belangrijke erkenning voor ons. Het geeft zichtbaarheid aan ons werk en een grote mate van motivatie voor onze aankomende projecten”, zegt Maxime.

Hoewel de erkenning en lof voor deze film welverdiend waren, blijft het echte geschenk het project zelf. In de kern is FLOW de viering van onmiskenbaar talent, in beeld gebracht door een gedeeld geloof in één enkele visie. En als het anderen inspireert om hun stoutste dromen waar te maken en waar te maken, dan is er geen grotere beloning voor dit team.

Video by Hensli Sage
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief