De Houtmeesters met Stijn van Oss

De Houtmeesters is een persoonlijk filmproject van documentaire maker Wouter Kingma waar hij samenwerkt met inspirerende creatieven die net zo gepassioneerd zijn van hout als van de kunst van het ambacht. In het kort gezegd het creëren van mooie (houten) objecten met de hand. Wat is hun proces? What drijft hen? Van waaruit werken ze? Het is een doorlopende film serie wat gedurende de tijd zal bestaan uit vioolbouwers, meubelmakers, scheepsbouw etc. Hou het Youtube kanaal dus in de gaten!

 ‘In jou moet branden waarmee je een ander wilt aansteken’

Stijn van Oss

Met dat gezegd hebbende, dit is exacte waar deze aflevering van De Houtmeesters met Stijn van Oss over gaat! Deze aflevering is een Co-productie tussen documentairemaker Wouter Kingma en Stijn van Oss.

Wouter en Stijn delen beide de extreme drang naar avontuur. Wouter vond Stijn op het SALT platform waar hij diverse houtsnij clinics verzorgd en als event producer vele van hun Meet-Ups en festivals produceert. Stijn is een Houtmeester, het zit hem in het bloed. Het snijden van koffiemokken, scoops and lepels in meer dan 20 soorten hout met gebruik van zijn houtsnij-gereedschap van Morakniv.

Houtprojecten

Zijn houtprojecten worden op een zichtbare plek in zijn woonkamer in een grote Zweedse toonbank vitrine getoond, met daarboven hangend een aantal van zijn schilderijen. Hij werkt veelal vanuit zijn eigen man-cave, een houten schuurtje in zijn tuin, een droomplaats voor vele mannen (en vrouwen) om te hakken, snijden tot het maken van kunst. Stijn leeft en ademt hout, en avontuur …  aangezien hij vele corporates en groepen meeneemt in de natuur met zijn 24hrs experiences en het Bergans of Norway Energy Event.

De Houtmeesters met Stijn van OssDe juiste mix

Zoals je zult zien in Stijn’s aflevering is er een juiste mix gecreëerd tussen de waarde van houtsnijden, wat hij beschrijft als Hout Yoga en het besteden van quality time in de mooie natuur. Als voormalig pro skiër, Bergans of Norway ambassadeur en als een all-round outdoor liefhebber, kent hij de grepen van het vak. “Het avontuur kan al recht voor je deur starten” zoals hij deelt in zijn verhaal.

Echte verhalen en boslucht

In de huidige tijd waarin de dag soms als overleven voorkomt, schermtijd floreert en het voelt alsof we ver weg staan van enig menselijk contact, biedt het juist ook een mogelijkheid om nieuwe gesprekken aan te gaan. Wouter en Stijn hadden een klik direct vanaf het begin. En toen Stijn een aantal van zijn vrienden benaderde om deel te nemen aan dit filmproject lieten ze direct hun ‘in huis verplichtingen’ vallen voor wat speeltijd in de buitenlucht. Eigenlijk staan we allemaal hongerig naar echte verhalen rondom het kampvuur, een nacht onder de sterren en het inademen van verse boslucht.

De Houtmeesters met Stijn van OssOp dag 2 werden we wakker in een mistige wereld. Juni komt altijd met verrassingen… Een peddeltocht met de kano stond niet in het originele filmscript, maar was een kans om niet te missen in deze omstandigheden. Met de Ally Kano snel ingepakt en camera spullen in elkaar gezet trapten we om 07:30 af met de opnamen. Dit soort mogelijkheden zijn goud waard en bieden de ultieme shots die van toegevoegde waarde zijn voor de film.

Met dank aan

Bergans of Norway, Morakniv, Keen, Nordic Pocket Saw, Leatherman, Olight, Petromax, Hestra en Moto Coffee, kwalitieitsmateriaal geeft ons de mogelijkheid om meer uit een productie te halen.

Speciale dank gaat uit naar Boswachter Harco Bergman van Het Kuinderbos, Doede Wessels en Rogier Bangma voor hun ondersteuning op locatie en Master Maker Wouter Kingma voor het nemen van het initiatief voor dit project en het vastleggen van deze ultieme beelden.

Geïnspireerd?

Voor wie is geïnspireerd door dit artikel om zelf – of met je team – dit te willen ervaren kunnen contact opnemen met StoneKraft. Zij produceren 24 uurs Experiences bestaande uit een combinatie van storytelling, groepstraining, outdoor clinics en maker maker sessies. Alles vindt plaats in een afgelegen setting, om her te ontdekken wat het vuur in jouw en in je team doet branden.

Buiten gebeurt het!

De Houtmeesters met Stijn van Oss

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief