De Aantrekkingskracht van Extreme Sporten

Waarom merken in deze markt actief zijn

Wat is de aantrekkingskracht van extreme sporten en waarom zijn merken actief in deze markt? Andere namen voor extreme sporten zijn: action sports, aggro sports, adventure sports, high-risk sports, adrenaline sports… you name it. De laatste tien jaar zijn extreme sporten en marketing steeds meer verweven met elkaar.

Wat wijst onderzoek uit over de persoonskarakteristieken van extreme sporters:

  • Personen met bepaalde karaktereigenschappen zullen eerder beginnen met riskante sporten
  • Action sporters zijn emotioneel stabieler in vergelijking met non-risk sporters
  • Nauwgezetheid is een belangrijke eigenschap die veel action sporters hebben
  • Action sporters zijn vaak sterk, dominant, moedig en communicatief vaardig

Een groeiend aantal bedrijven gebruiken de sensatie, risico’s en bovengenoemde persoonskarakteristieken – die extreme sporten met zich meebrengen – als reclame tactiek. Hoofdzakelijk energiedranken als Red Bull sponsoren en adverteren met een grote verscheidenheid aan extreme sporten, evenementen en atleten om het merk de associatie te geven met de sensatie die deze sporten teweeg brengen.

Een belangrijke voorloper van extreme activiteiten is Virgin CEO Richard Branson. Hij gebruikt zijn levensstijl voor het positioneren van zijn merk Virgin.

Niet langer zijn de die-hard sporters de enigen die action sports beoefenen. Door bedrijven als Red Bull zijn velen in contact gekomen met de action sports, de aantrekkingskracht van dergelijke activiteiten en de levensstijl. Het wordt gezien als vrijetijdsbesteding met een met adrenaline component. De onvoorspelbaarheid en het risico van action sports is sensationeel en riskant. Dit is wat deze levensstijl juist zo aantrekkelijk maakt.

Energiedrank fabrikanten Red Bull en Monster sponsoren en adverteren met een grote variëteit aan action sports evenementen, met als doel het merk te associëren met sensatie van action sports als ook haar betrokkenheid bij dergelijke sporten.

Ook de traditionelere merken hebben de action sports ontdekt. Wij zien dat er een trend gaande is en de traditionelere merken action sports overnemen. De aantrekkingskracht van action sports migreert van de ‘bekende’ action sports merken naar de meer traditionele merken.

Naar mijn mening zijn er vier doelgroepen waar de merken dan mee te maken krijgen:

Lifestylers

Zijn niet altijd action sports beoefenaars en zijn vooral geïnteresseerd in de (high-end) merken die modieuze, technische kleding maken.

Urbanturers

Ook  wel bekend als Young Outdoor Professional (YOP). Gefocust op carrière, hebben geld en willen gedurende hun spaarzame vrijetijd outdoor activiteiten ontplooien, echter alleen met high-end materiaal.

Multi-sporters

Beoefenen twee of meer action sports serieus op regelmatige basis en hebben een brede interesse in action sports materiaal en levensstijl.

Sport-extremisten

Personen die zich toeleggen op één specifieke action sport en stellen hierbij hoge eisen aan materiaal

De ‘personal connection’ van bovengenoemde doelgroepen is  vooral te bereiken door de kracht te gebruiken van het inzetten van ‘echte’  mensen met ‘echte’ verhalen en ‘echte’ talenten. Dit helpt merken hun doelstellingen te bereiken. Action sports is een groot en groeiend marktsegment.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Fjällräven maakt innovatieve ‘Samlaren’ collectie van restmateriaal

Fjällräven introduceerde vandaag haar Samlaren - Zweeds voor ‘de verzamelaar’ - collectie. Gemaakt door innovatief gebruik te maken van restmateriaal. Dit maakt de Samlaren...

European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 Aflevering 4

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.