Ben Lecomte zwemt 300 zeemijl door plastic – de Vortex Swim

Van de vele klimaat problemen die we als mensheid hebben gecreëerd is het probleem van single-use/wegwerp plastic en de manier waarop plastic in het water van de wereld terecht is gekomen, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende. Beelden van rivieren van weggeworpen plastic flessen in Indonesië, of zeeschildpadden die vast zetten in visnetten komen vrijwel elke dag voorbij.

Bekend onderaan andere van de inspanningen van Boyan Slat, is de ” Great Pacific Garbage Patch” ofwel de “Plastic Vortex” dat zich bevindt in het gebied tussen Hawaï en California.

Het beeld van een enorme drijvende is niet helemaal correct, volgens Ben Lecomte, een zee zwemmer die een afstand van 300 zeemijlen (ongeveer 450 kilometer) door deze Plastic Vortex gaat zwemmen. Het zijn natuurlijk ook de grote stukken plastic, maar met name de kleinere, tot micro plastics waarvan het water vol zit, die vissen verteren en die op de manier ook in ons voedsel terecht kan komen. Een deel van die microplastics zijn micro-vezels, afkomstig van kleding gemaakt van synthetische stoffen, die vooral tijdens het wassen los van de kleding komen en in het water terecht komen, tot wel 700,000 vezels per volle wasbeurt, lezen we op de website die over dit project gaat.

Een reden ook voor het Nieuw Zeelandse kledingmerk Icebreaker om het project van Ben te ondersteunen. Icebreaker is vooral groot geworden met hun Merino wolen base-layer kleding, en met hun “Move to Natural” platform, ijveren ze ook om synthetische vezels in hun eigen kleding uit te bannen en hiermee ook een goed voorbeeld te geven aan de (outdoor) kleding industrie.

Waarbij het niet alleen over aandacht en bewustwording gaat. Tijdens zijn zwemtocht zullen Ben en zijn team monsters nemen en data verzamelen zodat onderzoekers een nog beter beeld kunnen krijgen van de situatie in deze Vortex. Meer informatie en het volgen van Ben en zijn team kan je vinden, en doen op movetonatural.com.

Wij wensen iedereen betrokken bij dit mooie project heel veel succes!

Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De nieuwe ruige Odin jassen van Helly Hansen | GearBite

Helly Hansen ontwikkelde de eerste soepele waterdichte stoffen 140 jaar geleden. En gedurende zijn bestaan heeft Helly Hansen outdoorkleding ontwikkeld voor ‘s werelds meest...

Voor de buitensporter is de Suzuki Across plug-in hybrid ‘buitengewoon’ geschikt | autotest

Gearlimits contributor Albin Bronkhorst besloot dat hij medio april van Land’s end in Engeland naar John’ O’Groats in Schotland wilde gravelrijden. Als enerzijds een...

Zomer in de Franse Alpen; actief in La Plagne | Reisverslag

Maandagochtend 4.30 uur. Ik schrik wakker van de wekker na een korte en onrustige nacht. Half wakker loop ik naar de douche in mijn...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief