14 tips van Alice Linari en Lorenzo Alesi voor eco-skiën

Lorenzo Alesi en Alice Linari zijn geen onbekenden van de met sneeuw bedekte bergen en gletsjers van Europa. Maar deze doorgewinterde skiërs en ontdekkingsreizigers stelden hun passie op de proef door duurzaam te reizen en te skiën door half Italië. Zij geven tips voor eco-skiën.

Hun reis begon bij de meest zuidelijke gletsjer van Europa naar de hoogste berg van het continent, de Mont Blanc. Deze reis is het onderwerp van hun nieuwe documentaire, The Melting Point, geregisseerd door Paolo Prosperi. Dus hoe hebben ze duurzaam door Italië geskied?

Lees hieronder de 14 eco-skitips van Thule ambassadeur Alice Linari en Lorenzo Alesi om duurzaam te skiën.

1 | Reizen met de trein

Voor langere reizen tussen landen of binnen een land kan je een treinrit maken. Dit is een duurzamere manier van reizen (en je hoeft niet extra te betalen voor al je skibagage!).

2 | Als je een auto huurt, kies dan voor een elektrische

Er zijn verschillende autoverhuur-apps of autoverhuurbedrijven die elektrische auto’s aanbieden.

3 | Gebruik elektrische motors of fietsen voor kortere ritten

Wanneer je tussen naburige skidorpen of tussen de pistes reist, kan een elektrische fiets of motor een goede optie zijn.

14 tips van Alice Linari en Lorenzo Alesi voor eco-skiën
© Thule

4 | Kies voor oplossingen om een auto te delen

Als het land waar je aan het skiën bent autodeel- of carpool-apps heeft, kan dat een geweldige manier zijn om de hoeveelheid CO2-uitstoot tijdens je reis aanzienlijk te verminderen.

5 | Ga toerskiën in plaats van liften te gebruiken

Skiliften maken gebruik van elektrische motoren zoals gebruikelijk een diesel back-up motor. Als de bron van elektriciteit niet duurzaam is, ga dan in plaats daarvan toerskiën. Het is ook de beste manier om echt contact te maken met de natuur.

6 | Compenseer de CO2 van uw vliegreizen

Verminder langeafstandsreizen per vliegtuig, maar compenseer je reis indien nodig. Je kunt CO2 compenseren door te doneren aan verenigingen die actief zijn in milieuprojecten.

14 tips van Alice Linari en Lorenzo Alesi voor eco-skiën
© Thule

7 | Breng eten en drinken mee in herbruikbare Tupperware

Eten en drinken uit de winkel kopen gaat altijd gepaard met veel verpakking. Neem je eigen eten mee en draag ze in herbruikbare dozen en flessen om plastic voor eenmalig gebruik te vermijden.

8 | Koop lokale, seizoensgebonden producten

Het kopen van lokaal geproduceerde seizoensproducten, is een geweldige manier om lokale gemeenschappen te ondersteunen en om alle milieuschade te voorkomen die wordt veroorzaakt door het verzenden van producten over de hele wereld.

9 | Kies voor skiën in duurzame skigebieden

Skigebieden die zich toeleggen op duurzaamheid worden meestal aangedreven door hernieuwbare energiebronnen en bieden oplaadpunten voor elektrische auto’s. Enkele skivriendelijke resorts aanbevolen door Alice en Lorenzo:

  • Gstaad, Zwitserland
  • Arosa Lenzerheide, Zwitserland
  • Flimsz Laax Falera, Zwitserland
  • San Martino di Castrozza, Italië
  • Carezza, Italië
14 tips van Alice Linari en Lorenzo Alesi voor eco-skiën
© Thule

Gstaad, Arosa Lenzerheide, and Laax in Switzerland have lifts powered with renewable energy, offer charge stations for fully-electric cars and are investing in wind and solar power.

In Italy, San Martino di Castrozza and Carezza are also doing a great job with green lifts and investments in renewable energy.

Alice Linari & Lorenzo Alesi

10 | Verken in plaats daarvan bergen bij jou in de buurt

Afhankelijk van waar je woont, kunnen er enkele spectaculaire bezienswaardigheden in je achtertuin zijn. Soms hoef je niet ver te reizen voor een heerlijk dagje eco-skiën.

11 | Gebruik milieuvriendelijke zonnebrandcrème en zeep

Zonnebrandcrème is essentieel op zonnige hellingen, maar ze bevatten chemicaliën zoals oxybenzone en octinoxaat die schadelijk zijn voor het waterleven. Dit is de laatste jaren meer bekend geworden en er zijn veel bedrijven die duurzamere producten proberen te maken.

12 | Overnachten in duurzame hotels

Vind hotels die zich hebben toegewijd aan duurzame praktijken.

13 | Gebruik skikleding gemaakt van gerecyclede, niet-chemische materialen

Bij ski- en snowboardwax kan het bijvoorbeeld meer dan 100.000 jaar duren voordat het is afgebroken. Dat is een super lange tijd. Maar bepaalde op planten gebaseerde wassen werken even goed en het zal geen millennium duren om in de natuur af te breken.

Bepaalde waterdichte materialen zijn ook gemaakt van chemicaliën die slecht zijn voor de planeet. Zoek naar PCF-vrije materialen om ervoor te zorgen dat ze duurzaam zijn.

14 | Raak betrokken bij de lokale gemeenschappen die u bezoekt voor je skivakantie

Als u geïnteresseerd bent in het ondersteunen van een lokale organisatie die ter plaatse werkt, raadt Alice Linari Protect Our Winters aan. Het is een organisatie die in meerdere landen in Europa actief is om bewustzijn te creëren over de effecten van klimaatverandering en het milieu te beschermen.

De effecten van klimaatverandering op de skiparadijzen van Europa documenteren

Wat was het moeilijkste aan eco-skiën in heel Italië?

Alice: We moesten mobiliteit heroverwegen. Voor lokale verkenningen binnen 100 km gebruikten we elektrische motoren, in een poging om energie op de best mogelijke manier te beheren. Om de meest afgelegen plaatsen te bereiken, hebben we gekozen voor oplossingen voor het delen van bestelwagens, waarbij we reizen met andere mensen die naar dezelfde gebieden rijden.

Het was een uitdaging om creatieve oplossingen te bedenken voor langzamere en gedeelde mobiliteit en tegelijkertijd energie te besparen, omdat het een goed tijdbeheer en een goede organisatie vereist. Maar wetende dat we de CO2-uitstoot konden verminderen en onze boodschap met anderen konden delen, was echt een grote motivatie.

Ben je tijdens het maken van de documentaire iets te weten gekomen dat jouw choqueerde?

Alice: De terugtrekking en het smelten van de gletsjers is verbazingwekkend. We hebben de film afgelopen winter opgenomen, tussen december en maart. Afgelopen winter was er veel sneeuw, dus we hebben ideale omstandigheden gevonden om de schoonheid van deze plaatsen vast te leggen.

We zijn dit jaar in de lente en de zomer naar die locaties teruggegaan en het scenario bevestigde helaas dat sneeuwwinters niet genoeg zijn om de gletsjers en het ijs te beschermen. Ook in andere gebieden, zoals het Sibillini-gebergte, is de watercrisis ondanks hevige regenval ernstig. De natuur heeft dus onze hulp en onmiddellijke actie nodig om de klimaatverandering te bestrijden.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Volvo XC60 2024, één groot avontuur | Autotest

De Volvo XC60 Recharge T6 AWD Plug-in Hybrid Ultimate Bright 2024 is een ideale keuze voor liefhebbers van avontuur die genieten van comfort en houden van mooie auto's.

De langverwachte ThruDark HeriTech collectie in samenwerking met Jason Fox

ThruDark heeft recent de langverwachte "HeriTech" collectie gelanceerd, met een unieke samenwerking met merkambassadeur en oude vriend Jason Fox - "Foxy". Deze eerste collectie...

Helly Hansen eert Ski Patrollers op de International Ski Patrol Day 2024

Morgen, op 10 februari 2024, is het weer zover: International Ski Patrol Day wordt voor de derde keer op rij georganiseerd door het Noorse...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief