Specialized Turbo Levo FSR 2018 eMTB Trailbike | Review

Al enige tijd is het e-bike segment in de Nederlandse fietsbranche de enige die echt aan het groeien is. Het lijkt wel alsof 1 op de 2 personen, van jong tot oud, ineens de e-bike heeft gevonden. En waar de early adopters vooral in de grijzere demografie leken te vertoeven, die om hele redelijke redenen best wat trap ondersteuning kunnen gebruiken, zie ik ook op mijn forens tochten tussen Driebergen en Leusden, normaal gezonde volwassenen en zelfs scholieren met e-bikes fietsen.

In de voorgaande paragraaf lees je een hele hoop vooroordelen die er zijn over e-bikes en e-mtb’s: dat het voor bejaarden is, dat het eigenlijk niet past voor gezonde jonge mensen om erop te fietsen, en het vreemde is dat ik die ergens wel voel, maar door mijn ervaringen op e-MTB’s, waarvan ik meerdere heb gereden de afgelopen twee jaar zowel in Nederland als in de bergen, dat ik die vooroordelen tegelijkertijd niet deel als het gaat over e-mtb’s.

Fun & Function

De eMTB is een geweldige plezier machine, en in het geval van het werk dat wij bij GearLimits vaak moeten doen (outdoor producties) is het ook een fantastische werkpaard.

De Specialized Turbo Levo FSR Comp 29 short travel is het 2018 model dat we van Specialized konden gebruiken tijdens onze bikepacking trip door de Ardennen, en ondanks dat een nieuwe 2019 FSR beschikbaar is gekomen, reviewen we het 2018 hier toch. 

Omstandigheden

We gebruiken de Turbo Levo als werkpaard tijdens onze driedaagse bikepacking trip door de Ardennen hebben gebruikt. Ik doe in die productie het meeste camera werk op de grond en onderweg. Je maakt veel extra kilometers, je moet vooruit fietsen of juist blijven hangen, een andere gezichtspunt opzoeken en dat vele km’s achter elkaar. Over de weg, singletrack, door de modder en dwars door hoogveen. Na deze trip heb ik met de LEVO ook mijn forens trips gedaan en op de trail Zeist-Austerlitz gefietst.

Specificaties

Het eerste wat mij opviel is hoe mooi de accu in het frame geïntegreerd is. Dat zie je steeds meer en het geeft een fiets een mooi profiel alhoewel ik niet per se betere rij eigenschappen daardoor bemerk. De accu kan je alsnog uit het frame halen wat opladen ervan wel makkelijker maakt.De achterbrug is kort en de bottom bracket laag, de balhoofdhoek 67,4 graden: allemaal eigenschappen die de geometrie van de fiets in het “trailbike” segment plaatst en het dus goed geschikt maakt voor een breed bereik van XC tot niet te zware enduro trails. 

De voorvork heeft 120 mm veerweg op de Rock Shox Revelation, achterop zit een Fox Float performance. Je fietst met een SRAM PG-1130 1×11 casette, die vanuit de exclusief voor Specialized ontwikkelde Trail Tuned, 250W motor wordt aangedreven. Er zit een kleine remote op het stuur, waarmee je in de basis de standen van je trapversterking kunt instellen, maar het fijner tunen van je instelling doe je via de Mission Control app die er voor iOS en Android is, en die via bluetooth je smartphone met de fiets verbindt. Daarover later meer.

Rijeigenschappen

De fiets heeft relatief veel moeten weerstaan, en heeft dat met verve gedaan. We maakten tijdens de bikepacking trip tussen de 70 en 80 km per dag en zaten tussen de 900 en 1000 hoogtemeters op. De fiets is heel stabiel en uitgebalanceerd, stuurt prettig en strak. Ook met volle bepakking vond ik het makkelijk rijden op de fiets.

Zonder bepakking en volle bak op de XC trails rond Zeist-Austerlitz merkte ik dat het echt lekker te sturen is. Wat wel zo is, is dat het een e-bike is en met een gewicht van rond de 25 kilo moet je echt stevig insturen. Dus je moet actief op fiets zitten als je met snelheid wilt gaan.

Want een van de dingen die je zult doen met een e-mtb, is gewoon sneller door trails gaan. Althans, de XC trails die je in Nederland kent. Met het extra vermogen kan je gemiddeld 22-23 km per uur door de bossen fietsen, en dan moet je wel kunnen sturen en dat ook echt doen. Als je een bocht uit accelereert en je hebt de trapondersteuning op de hoogste stand staan, dan loop je kans dat als je niet oplet, je uit de bocht wordt gelanceerd. Dus goed sturen, kies de momenten dat je trapt, en dat kan net wat anders zijn dan met regulier fietsen. Als je leert voelen hoe de trapondersteuning werkt, haal je het meest uit de fiets. De dropper post is super fijn om zowel omhoog als omlaag optimaal te zitten.

Trap ondersteuning

Het is belangrijk te realiseren, en dat geldt voor alle e-mtb’s, dat de motor er is om het trappen te ondersteunen. Dus als je niks doet, doet de motor ook niks. Als je trapt, krijg je, al naar gelang je het nivo van trap ondersteuning hoger of lager hebt ingesteld, een boost van vermogen met elke trap beweging die je maakt. Wat ik heb ondervonden is dat de trapondersteuning niet per se gaat om snelheid, maar om versnelling. Sterker nog, het is best lastig om op vlak terrein harder te rijden dan 25 km per uur. Dat is de grens van de trap ondersteuning en daarboven ga je eigen tegen de weerstand van de motor intrappen. Wat overigens behoorlijk frustrerend kan zijn.

De trapondersteuning zorgt voor een versnelling op elke trapbeweging, zorgt er dus voor dat je sneller op snelheid bent, en dat je makkelijk op snelheid blijft. Op het moment dat je kleinere of langere klimmetjes hebt, kan je een hogere snelheid vast houden. In afdaling ben ik op een e-mtb gewoon langzamer. De trapversterking, zelfs op de hoogste turbo stand, is lekker geleidelijk, niet zo abrupt als je bij sommige andere motoren soms ervaart waar je echt een beetje gelanceerd wordt.

Dat doet de motor op de LEVO dan ook goed, en met korte oplaadperiodes tussen de middag haalde ik, door enigszins zuinig om te gaan met de capaciteit van mijn accu in relatie tot de afstanden en hoogtemeters die we moesten maken en rekening houdens met de dat de fiets verder ook zwaar beladen was (met mij 92 kilo zwaar en bepakking rond de 20 kilo extra).

Gebruiksgemak trap ondersteuning & Mission Control App

Dat zuinig omgaan met de accu is de key tot een dag lang fietsen met een e-mtb. Je wilt echt niet een lege accu hebben met nog kilometers te gaan. Als je de hele dag met de stand “Turbo” het hoogste niveau van trapondersteuning veel hoogtemeters maakt, nou ja, dan is de dag vrij kort want je loopt ook snel leeg. Met uitzondering van echt steile stukken fietste ik vooral op de eco stand van de fiets en daarmee kan je echt ver komen. Specialized heeft het plannen van je accu capaciteit makkelijker willen maken door gebruik van de Mission Control app. Daarop kan je de accu tunen op de afstand die je wilt af leggen, en de hoeveelheid power die je wilt besteden of overhebben.

Ik vond zelf de app en deze manier van plannen van je accu op je rit, niet makkelijk werken, het resulteerde vaak in weinig tot geen gevoel van trapversterking, en als je wilt checken hoe het dan gaat, moet je telefoon uit je zak, voordat je het ziet. Veel liever heb ik in mijn cockpit de informatie hoe mijn accu er voor staat en dat ik makkelijk vanaf het stuur de mate van trapversterking kan instellen. Zodat ik snel kan reageren op klimmetjes, afdalingen enzovoorts. Dat was met deze set-up alleen maar ingewikkelder. Uiteindelijk heb ik de Mission Control app niet meer gebruikt en geprobeerd alles vanaf het stuur te doen, waarbij de remote vaak ook niet, of niet direct werkte. Door de lampjes op de zijkant van het frame kon ik de stand van de accu een beetje in de gaten houden. Al met al vond ik het niet erg handig of gebruiksvriendelijk. Een stukje “over engineering” wat mij betreft.

Conclusie

De fiets rijdt lekker, stuurt goed mits je actief rijdt en is gewoon een gewoon een goed en compleet afgemonteerde fiets zoals je van Specialized zou verwachten. Met de aantekening over de Mission Control app en de mindere gebruiksvriendelijkheid van de app en het instellen van je trapversterking, is de capaciteit van de motor en accu wat mij betreft meer dan voldoende.

Turbo Levo FSR Short Travel Comp 29 2018

Adviesprijs: € 5199,-

Review overzicht

Klimmen
9.5
Afdalen
8
Frame
7.5
Vering
8.5
Wendbaarheid / Sturen
8
Trapondersteuning
8.5
Gebruiksgemak trapondersteuning
6.5
Afmontage
8
Prijs - kwaliteit
7
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Al enige tijd is het e-bike segment in de Nederlandse fietsbranche de enige die echt aan het groeien is. Het lijkt wel alsof 1 op de 2 personen, van jong tot oud, ineens de e-bike heeft gevonden. En waar de early adopters vooral in...Specialized Turbo Levo FSR 2018 eMTB Trailbike | Review