Review: Osprey Kode 22+10 ABS compatible rugzak (NED)

De Osprey Kode 22+10 ABS compatible backpack is een rugzak specifiek ontworpen voor off-piste en backcountry skiën en snowboarden. Dit is te o.a. te merken aan een volume dat eenvoudig van 22 naar 32 liter kan worden vergroot (afhankelijk dus van de lengte van je tour) en de mogelijkheid om een ABS variopack te bevestigen.

Omstandigheden

De Osprey Kode is gebruikt tijdens een tweetal snowboard trips in Saas Fee, Galtur en Ischgl. Tijdens beide trips was er sprake van veel sneeuwval, harde wind en lage temperaturen. Helaas hebben, vanwege weers en sneeuwomstandigheden we niet de gelegenheid gehad om een tour te maken.

De Review

Allereerst kijken we wat de ABS compatibility betekend voor de Kode. Voor wie het niet weet, ABS staat voor Avalanche Balloon Securesystem, en is een bedrijf dat zich sinds 1980 specialiseert in veiligheidssystemen. Met meer dan 35 jaar ervaring is ABS de standaard geworden voor backcountry wintersporters. In 2008 kwam ABS voor het eerst met een zip-on system, waarbij het gedeelte van de rugzak die de airbags daadwerkelijk huist, kon Post foto's.001worden geritst aan verschillende maten rugzaken. Hiermee kon je variëren met het opslag volume van je tas. De Osprey Kode maak hier handig gebruik van. De back panel kan volledig worden afgeritst waarbij een ABS Vario Base Unit kan worden aangezet.
Hiermee kan je dus je eigen ingepakte tas, op het moment dat je beslist een dag te gaan touren, eenvoudig aan de Vario Base Unit ritsen.

Post foto's.002Een ABS systeem is geen goedkope aanschaf, ikzelf huur ook altijd de packs.
Wat wel belangrijk is om te weten is dat, alhoewel ABS packs in veel wintersport plaatsen wel verkrijgbaar zijn als compleet rugzak systeem, de Vario Base Unit minder wijdverbreid is. Het loont dus de moeite om vooraf met de plaatselijke ski verhuur te checken of de Vario Base Unit beschikbaar zijn. De nieuwste versie van de ABS backpacks zijn eigenlijk allemaal gebaseerd op een Vario Base Unit met zip-on bags. En daar kan de Osprey Kode dus ook op worden aangesloten.

Indeling

De rugzak heeft een aantal compartimenten, de grootste waarvan het ABS systeem dus moet kunnen herbergen. Als je niet de Vario Base Unit heb, beschik je daarom over een heel ruim compartiment om extra kleding, eten of andere benodigdheden op te bergen. In dit compartiment kan je ook je  drinksysteem kunt plaatsen. Post Foto's Square.003De Osprey Kode heeft hiervoor een aparte houder, waarbij ook de slang van het systeem binnendoor naar de rechter schouder strap wordt geleid. Om bevriezing van het water in de slang tegen te gaan loopt deze door een “an insulated shoulder harness hydration sleeve”. Deze sleeve die je over de hele lengte kunt losritsen om toegang te krijgen tot slang werkt inderdaad goed isolerend. Wel ervoer ik dat als je de slang even verder eruit terug om makkelijk te kunnen drinken (of iemand anders te laten drinken) de slang weer met moeite terug gestopt kon worden in de sleeve. Je moet dan eigenlijk binnen in de pack, dichterbij het reservoir de slang weer stuk terug trekken. Dat kan dus praktischer. Zeker bij vol ingepakte backpacks zal dit voor irritatie zorgen.

Post Foto's Square.005Aan de voorkant van de pack zit het compartiment voor je lawine materiaal sneeuwschep en probe.
Het compartiment is van boven en van de zijkan makkelijk te benaderen, waarbij ik wel merkte dat een van de compressie straps wel de rits kan blokkeren. Op de plek dat de strap over de rits heen gaat is wel een vrij eenvoudig los te maken gesp; dus kan je met een eenvoudige handeling toch makkelijk en snel bij je reddingsmateriaal.

Daarbij zijn nog twee aparte kleinerecompartiment aan de bovenkant van de rugzak, een met microfleece materiaal voor je skibril en een nog kleinere waar de elastische overtrek is weggeborgen waarmee je je helm op de rugzak kunt bevestigen als je deze niet draagt bv tijdens het stijgen tijdens skitouren, of op weg naar de liften.

Post Foto's Square.001

Al met al hele praktische toevoegingen en echt “dedicated” compartiment die zelfs een tamelijk grote chaoot als ik faciliteert in het georganiseerd houden van de rugzak. Bovenop de berg, waar je moe bent, het koud is en soms hard kan waaien is niks prettiger dan meteen weten waar je alles kunt vinden.

Met de vele compartimenten zijn er ook veel ritsen. Ik moest echt even wennen aan de hoeveelheid ritsen en regelmatig zoeken naar de juist rits voor het juiste vak. Temeer deze heel strak en dicht bij elkaar zitten. Wat wel erg handig is, is dat alle ritsen handschoen vriendelijk zijn, de lussen zijn van kunststof en staan daardoor wijd open en zijn makkelijk vast te pakken.

Draagcomfort

Post Foto's Square.004De feature lijst is nog langer, met bijvoorbeeld erg praktische met rits afgesloten pockets op je heupriem (heel handig voor bv je action cam, of energie repen), straps waarmee je ski’s of snowboard, verticaal, horizontaal en diagonaal op de rugzak kan strappen en lussen voor ijsbijlen. Hiermee is echt een hele complete rugzak onstaan waarmee je veel verschillende wintersport activiteiten kunt ondernemen. Waar bij sommige rugzakken van Osprey soms wat lange straps ontstonden als je de rugzak echt getrimd had bij bij de Osprey Mutant heeft de Kode dat zeker niet. De compressions straps zijn echt goed weg te werken. De rugzak is voor de rest ook gewoon heel goed qua materiaal en constructie. De backpanel is van een sterk voorgevormd materiaal dat goed langs de rug past. De schouder straps zijn breed en goed gevormd, evenals de brede heup band. De rugzak draagt comfortabel waarbij ik wel vind dat het ook leeg leeg (1,67 kg volgens Osprey) redelijk zwaar aanvoelt. Daarbij moet ik wel zegggen dat het een rugzak is met een aardige pack volume en de gebruikte materialen zijn wellicht zwaar, maar wel van hoge en sterke kwaliteit.

Het is ook natuurlijk een forse rugzak met best groot pack volume. Zeker als je de rits waarmee je 10 liter aan dit volume toevoegt, losrits, dan kan je de rugzak flink vol pakken en zal deze ook aardig diep worden. Maar voor de kortere trips rits je de rugzak weer strak, en kan je de compressiestraps ook aantrekken.

Voordelen

  • ABS compatibility
  • Veelzijdigheid volume
  • Indeling in veel dedicated vakken
  • Pasvorm en draagcomfort
  • Materiaal gebruik: zeer sterk en robuust materiaal.

Nadelen

  • Hydratatie slang onhandigheidje
  • Gewicht van de rugzak.

Adviesprijs: € 150,-

Ik zou de Osprey Kode aanbevelen aan vrienden.

Review overzicht

Overall
Gebruiksgemak
Veelzijdigheid
Comfort
Materiaal gebruik / constructie
Features
Prijs / Kwaliteit

Samenvatting

De Kode Osprey 22+10 is een zeer goed gebouwd en erg veelzijdig ABS compatible rugzak. Met veel features die handig zijn bij verscheidenheid en activiteiten. Indeling is praktisch, pasvorm en draagcomfort is goed.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief