Kitesurf uitrusting – GearGuide

kitesurf-material-homeKitesurfen (of kiteboarden) is een action sport pur sang. Deze heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt binnen Nederland en de rest van Europa. Bij het kitesurfen staat de kiter op een klein board met aan zijn middel een kite bevestigt. Je gewicht en de wind bepalen welke kite nodig is.

Vooral het lifteffect van de kite is kenmerkend voor het kitesurfen (of kiteboarden). Hoge sprongen zijn dan ook geen uitzonderingen. Om de zoektocht te vereenvoudigen hebben wij een en ander op een rij gezet voor je.

Onderwerpen:

  • Kites
  • Riding Styles
  • Kiteboards
  • Wetsuits
  • Trapezes
  • Terminologie

Kites

Wie op zoek is naar kites komt erachter dat er toch aardig wat te kiezen valt. Als beginner ben je opzoek naar een kite met veel depower en die het mogelijk maakt relatief eenvoudig te herstarten vanuit het water. Een gevorderde kiter heeft weer heel andere wensen. Dit hangt weer af van je ervaring en ‘riding style’. Het is soms moeilijk om tussen al de verschillende modellen en merken een geschikte kite te vinden.

Tube kites

Tubekites zijn verreweg de meeste gebruikte vliegers voor het kitesurfen. Ze verkrijgen stevigheid door een opblaasbaar frame (soort binnenband). Het luchtframe geeft de kite zijn vorm en is stevig c.q. stug genoeg. Door het luchtframe blijven kites zeer goed op het water drijven en zijn ze tevens eenvoudig te ‘relaunchen’.

Tube kites:

  • C-Kites
  • Bow-Kites
  • SLE-Kites
  • Delta-Kites
  • Sigma-Kites
  • Hybrid-Kites

gallery-C-kite-2013-north-Vegas-Violett-GreyC-Kites

De benaming ‘C-kite’ zegt het al, deze kites hebben de vorm van een C. De C-kite (ook LEI; Leading Edge Inflatable) is de klassieke ‘tube-kite’. De meeste kites hebben 4 lijnen die rechtstreeks aan de kite worden bevestigd. Sommige modellen hebben een 5de lijn in het midden van de Leading Edge. Hierdoor wordt het ‘relaunchen’ op het water nog makkelijker.

Deze kite verliest de laatste jaren veel aanhang ten nadele van SLE en BOW-kites. De meeste merken houden toch een model in hun assortiment. Tegenwoordig hebben de C-kites al meer depower dan vroeger en dus een stuk veiliger.

Afbeelding: C-Kite North Vegas

 

gallery-bow-cabrinha-switchblade-2012_cabBow-Kites

De Bow kite is vergelijkbaar met de SLE-kite (zie hieronder). De BOW kite heeft een negatieve trailing edge. De naar achter gebogen wingtips (“sweep”) zorgen voor meer depower, een vlakkere stabiele kite en snel stuurgedrag. De leading edge wordt ondersteund door een toming.

Afbeelding: Bow-Kite Cabrinha Switchblade

 

 

 

gallery-sle-north-kiteboarding-rebel-2013SLE-Kites

Net als bij Bow-kites wordt de Leading Edge ondersteund door een toming, stukjes touw om de vorm van de LE te bewaren. SLE kites zijn ontwikkeld om grotere veiligheid te bereiken. SLE kites zijn efficiënter qua vorm dan de gewone C-shapes, en leveren dus meer kracht per vierkante meter doek.

Extra voordeel is dat dit type kites een groot windbereik hebben. Het lijkt er stilaan op dat deze kites, samen met de BOW-kite de bovenhand nemen ten opzichte van de klassieke C-shape kite.  In vergelijking met de BOW-kite heeft een SLE kite een rechte trailing edge.

Afbeelding: SLE-Kites North Rebel

 

gallery-delta-f-one-bandit-6-2013Delta-Kites

Dit is een C-kite die er vlak als een Delta uitziet. Speciaal aan de kite is dat hij automatisch herstart na een crash op de leading edge. Resultaat van dit design: groot windbereik, goede low-end, gereduceerde Aspect-Ratio waardoor je de kite een maatje kleiner kan varen dan eenzelfde maat BOW-kite. Heel wat kitefabrikanten bieden naast de Bow/Sle nu ook dit type aan.

Afbeelding: Delta-Kite F-One Bandit 6

 

 

gallery-sigma-Naish-Bolt-2012Sigma-Kites

Fabrikant Robbie Naish (Naishkites) komt nu al enkele jaren met een speciale kite uit. De Leading Edge heeft een Sigma vorm. Er zit in de LE en trailing edge een knik naar achter. Hierdoor herstart de kite beter. Door de vorm valt de kracht ook verder achter te toming, want zou moeten resulteren in een grotere windrange.

Afbeelding: Sigma-Kite Naish Bolt

 

Hybrid-Kites

Oorspronkelijk was de hybrid kite  een kite die zowel als C-shape, als als BOW/SLE kan gevlogen worden. Eigenlijk was enkel de Takoon FURIA een hybride. Je kan hem “ombouwen” van SLE naar C (met 5de lijn). Tegenwoordig noemt men alles wat niet in de zuivere categorieën Bow, SLE, C-kite, Delta C kite kan geplaatst worden, “hybrid kites”

Foil kites

Foilkites (ook wel matras of ram-air kites genoemd) vullen zichzelf met lucht, zoals bijvoorbeeld ook een parachute zichzelf vult met lucht. Door het gebruik van ingenieuze terugslagventielen, komt er geen water in de kite nadat hij bijvoorbeeld op het water is gestort.

Afbeelding: Peter Lynn Hornet II arc-foil kite

De twee grootste verschillen tussen foilkites zijn dat er types zijn met toomlijnen (‘bridle’) en types zonder toomlijnen. Kites van het laatste type hebben de bevestigingpunten voor de lijnen direct aan de uiteinden van de kite.

Foil kites:

  • Arc-foil kites
  • Getoomde-foil kites

Arc-foil Kites

Peter-Lynn-Hornet-II-arc-foilDeze kites lijken qua vorm in de lucht, sterk op de klassieke tube-kites. Ze hebben dezelfde omgekeerde U-vorm en de 4 lijnen worden ook rechtstreeks op de kite vastgemaakt. Ipv een enkel doek met opblaasbaar frame, gaat het hier om een dubbel doek. (matras). Onderaan zijn 2 carbon stokken die de zijkanten in vorm houden.

 

gallery-foil-flysurfer-speed3Getoomde-foil Kites

Ook hier gaat het om een matrasvlieger. Deze maakt gebruik van een complexe toming (bridle). Hierdoor wordt de kite in vorm gehouden en staat hij net zoals een BOW/SLE kite veel vlakker op de wind, waardoor ook meer kracht per oppervlak wordt ontwikkeld.

Afbeelding: Flysurfer Speed 3

Riding Styles

De kite afstemmen op je ‘riding style’ en omstandigheden:

Freestyle

Een riding style die wordt gekenmerkt door de grote verscheidenheid aan tricks. In deze tak zijn C-Kites de standaard. In 2007 zijn ook de hybride kites verder geëvolueerd volgens de wensen van de verschillende freestyleriders.

Speed

Hier genieten hybride- en bow kites de voorkeur, eenvoudigweg omdat u met deze kites de kracht zelf kan bepalen zoals bij windsurfen. Als u eerder actief bent op land/sneeuw, dan kiest u best voor een hoogwaardige powerkite aangezien deze lichter en sneller zijn..

Wakestyle

Kitesurfen met veel power in de kite. De kite wordt over het algemeen erg laag gehouden en de tricks zijn veelal uitgehaakt; powertricks of speedmoves. Voor dit soort sprongen stuur je niet de kite omhoog om lekker hoog te vliegen. Je houdt de kite laag en gebruikt de druk onder je board om hard af te zetten. Dit soort tricks zijn snel en kort en landingen zijn hard.

Kiteboards

Er zijn verschillende typen kiteboards. De meest voorkomende zijn de twin-tip, de wake-style, het racing-board en het wave- of surfboard. Het gebruik hangt af waarvoor en binnen welke categorie het board word gebruikt. Alle kiteboard types variëren per discipline. Veel kiters hebben meerdere boards en kiezen al naar gelang de condities van die dag.

 

Twin-tip boards

mood-home-kitesurf-board-beginner-s-twin-tips_0Dit is het meest voorkomende type board. Dit is een multi-purpose board en kan worden gebruikt in verschillende omstandigheden. Een twin-tip board is gelijk aan beide uiteinden en heeft doorgaans foot-pads met voetbanden. Twin-tip kiteboards kunnen in beide richtingen worden gebruikt, gezien de identieke voor en achterkant en vereisen dus geen jibe-to-switch stand. Deze boards zijn goed voor big air en wake-style tricks, maar worden ook vaak gekozen door beginners.

Afbeelding: Brunotti Onyx Twin-Tip kiteboard

 

Wake-style boards

mood-wakestyle-kiteboard-slingshotHet grootste verschil tussen de twin-tip en de wake-style kiteboards, zijn de bindingen. De maat en shape van het board verschillen nauwelijks, echter de bindingen die worden gebruikt op een wake-style kiteboard komen overeen met die van wakeboards. Daar worden ze “boot” genoemd. Dit is een soft schoen die om de voet past. Deze boards zijn geschikt voor de meer ervaren riders die van aggresieve wake-style tricks houden.

Afbeelding: Slingshot Wake-Style kiteboard

Race boards

mood-race-north-no-race-ltd-sDoor de vorm en het ontwerp is een race board goed aan de wind te varen. Kiteboard racing wordt binnen een parcours gedaan. Daarvoor is het nodig boards te gebruiken die goed aan de wind te varen zijn. Mede door een speciaal vin-systeem en het ontwerp van het board.

Afbeelding: North Race LTD kiteboard

 

 

 

Wave boards

mood-wave-rrd-toxic2-2010De meeste boards die zijn ontworpen voor golven hebben dezelfde vorm als de de reguliere golfsurf boards (gewoonlijk short-boards). Deze kite specifieke surfboards zijn een stuk smaller doordat de ‘pull’ van de kite komt in plaats van de ‘push’ van de golven. Wake-style riders zullen het waveboard voorzien van bindingen. Sommige kiters gebruiken zelfs reguliere golfsurf boards in plaats van kite specifieke wave boards.

Afbeelding: RRD Wave Toxic 2 kiteboard

 

 

Light Wind boards

mood-litewave-wing-lightwind-kiteboard-153-complete_0De meerderheid van boards die zijn ontworpen voor weinig wind hebben een vergroot drijfvermogen en zijn groter om het gebrek aan wind te compenseren. Deze grotere boards zorgen ervoor dat de boards eerder gaan planeren al blijft het een uitdaging bij kiten met weinig wind. Over het algemeen zijn de ‘light wind’ boards ontworpen in de twin-tip categorie, al zijn er ook wave-boards met meer drijfvermogen voor weinig wind.

Afbeelding: Litewave Wing light wind kiteboard

Wetsuits

gust-len10-longarm-shorty-32-mint-green_1

In België en Nederland wordt er zelden zonder wetsuits gekite. Het risico van onderkoeling is zelfs in de zomer groot als je lang in zee komt te liggen. Bijvoorbeeld doordat je kite kapot is gegaan terwijl je ver uit de kust bent, of als de wind wegvalt.

Afbeelding: Gust Len10 Longarm Shorty 3/2 mm

Meer over wetsuits vind je in de Wetsuit GearGuide.

Trapezes

prolimit-type-t-black-white-backEen trapeze of harnas heeft als doel de spanning  van je armen te halen. Vooral met harde wind voorkomt het dat je snel vermoeid raakt tijdens het kiten. Hierin sta je voor de keus of je een zittrapeze wilt of een heuptrapeze. Voor beginners is een zittrapeze aan te raden. Deze geeft je meer ondersteuning en is in het begin comfortabeler.

Afbeelding: Prolimit Type-T heuptrapeze

 

 

Terminologie

Depower

Door de bar van je af te duwen, maak je de achterlijnen langer en open je de kite zoals je bij een windsurfzeil doet door je achterste hand te laten vieren. Hierdoor heeft de kite minder kracht.

Toming

Systeem van lijnen die zorgen dat de kite een gewenste vorm aanneemt. Houdt bij de bow-kite de boog of arc van de kite vlak en houdt bij de foil kites de kite van voor tot achter volledig in bedwang. Onderaan de toming bevestig je de kitelijnen. Wordt ook wel ‘bridle’ genoemd.

Aspect Ratio

De Aspect Ratio (AR) Is eenvoudig gezegd de verhouding tussen lengte en breedte van een kite. Hier is een ingewikkelde formule voor maar de meeste kiteboarders kijken hoe vaak de middelste strut in de lengte van de leading edge past. Hoe hoger de aspect ratio (AR), hoe hoger de vliegsnelheid en hoe langzamer de kite draait. Hoe lager de AR, hoe trager de kite vliegt, maar de kite draait dan sneller en is stabieler.

MEER GEARGUIDE