Duikuitrusting – GearGuide

gearlimits-gearguide-duikuitrusting-mainElk onderdeel van de duikuitrusting speelt een belangrijke rol. Daarom is het noodzakelijk dat je weet hoe je de onderdelen van de uitrusting op de juiste manier kunt gebruiken en onderhouden.

In dit gedeelte leer je de basisduikuitrusting kennen en leer je te begrijpen hoe deze kan bijdragen aan de veiligheid en het plezier van je duikervaring.

Onderwerpen:

  • Trimvesten
  • Duikpakken
  • Vinnen
  • Maskers
  • Snorkels
  • Lood(gordels)
  • Instrumenten
  • Oppervlakte markeringen
  • Ademautomaten

[/td_text_with_title][td_ad_box spot_name=”Adsense spot — adsense leaderboard”]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Trimvesten

Mares-Hybrid-MRS-ATHet trimvest, ook wel stabjacket of BCD genoemd, is een belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. Duikers gebruiken het trimvest om op een bepaalde diepte te blijven en om het drijfvermogen te regelen gedurende de afdaling en de opstijging.

Afbeelding: Mares Hybrid MRS+ AT trimvest

 

Onderdelen van het Trimvest

  • InflatorEen lage druk inflator, ook wel power inflator genoemd, is verbonden met de ademautomaat om gas te vervoeren van de duikfles en de ademautomaat naar het trimvest.
  • Bladder / luchtkamer systeemDit kan een single-bladder of een double-bladder zijn. Bij een single-bladder fungeert de luchtkamer als het luchtreservoir en als het omhulsel, terwijl bij een double-bladder alleen de binnenste kamer gevuld is met lucht. De duiker kan lucht in of uit de bladder laten lopen om zijn drijfvermogen aan te passen, zodat de duiker makkelijker kan bewegen onder water.
  • OverdrukventielDit onderdeel ontlucht de bladders wanneer de duiker teveel lucht in het trimvest heeft laten lopen tijdens de afdaling.
  • InlaatklepVia deze klep wordt het gas getransporteerd van de inflator naar de bladders van het trimvest.
  • OntluchtingsventielHiermee kan de duiker gas uit de bladders van het trimvest laten lopen.

Soorten Trimvesten

Wings

hollisX55wingDit zijn trimvesten waarbij de bladder op de rug en aan de zijkanten zit. Ze worden veel gebruikt door duikers die zich bezig houden met onderwaterfotografie en bij technisch duiken. De wings worden bevestigd aan de backplate, die vast zit aan de duiker. Eén van de kenmerken van dit type trimvest is dat de bladder niet aan de voorkant van het lichaam zit, waardoor er ruimte overblijft voor andere apparatuur die de duiker wellicht nodig heeft.

Vesten / Jackets

Dit zijn opblaasbare trimvesten, die een drijfvermogen kunnen geven tot 25 liter. Een duiker draagt een Jacket rond zijn bovenlichaam.

Reddingsvesten met verstelbaar drijfvermogen 

Deze kunnen een drijfvermogen van 15 liter geven. Ze zijn goedkoop en lichtgewicht. Het nadeel is dat ze niet comfortabel zitten, aangezien dit type wordt gedragen rond de nek en wordt vastgemaakt tussen de benen.

 

Koopwijzer voor Trimvesten

  • Weet welk type het beste bij je past. Voor beginners is het aan te raden het jacket-model te dragen.
  • Je zult je trimvest gedurende de hele duik dragen, dus is het belangrijk dat je er een uitkiest die comfortabel zit. Bovendien moet je ervoor zorgen dat hij de juiste maat heeft voor je lichaam.
  • Probeer een volledig opgeblazen trimvest aan te passen. Op deze manier kun je controleren of het trimvest je ademhaling niet hindert.
  • Sommige modellen hebben sluitingen bij de schouders. Hierdoor kun je je trimvest makkelijk aan- en uittrekken.

Trimvesten zijn erg belangrijk bij het duiken, dus zorg ervoor dat je weet hoe je een trimvest op de juiste manier gebruikt en hoe je hem moet onderhouden.

Duikpakken

scubapro-everflex-5-4-mm-back-zip_1Het duikpak is een ander belangrijk onderdeel van de duikuitrusting. Het is bedoeld en ontworpen om je lichaam tijdens het duiken te beschermen tegen onderkoeling, dierenbeten en snij- en schaafwonden. Over het algemeen werkt het gewoon hetzelfde als je alledaagse kleding. Een groot verschil is echter dat je het gebruikt in een ander soort omgeving. Eén van de eigenschappen van een duikpak is, dat het in staat is je te beschermen tegen onderkoeling als je onder water bent. Dit is belangrijk, want zoals elders is vermeld, neemt water sneller lichaamswarmte op dan lucht.

Afbeelding: Scubapro Everflex 5/4 mm back-zip duikpak (wetsuit)

 

Duikpakken zijn er in drie standaard soorten: een tropenpak, een wetsuit en een droogpak.

Tropenpak

Dit pak is lichtgewicht en gemaakt van nylon en lycra voor elasticiteit. Het biedt slechts enige thermische bescherming, waardoor het vooral wordt gebruikt bij het duiken in warme wateren. Daarnaast biedt het veel bewegingvrijheid. Tropenpakken beschadigen echter snel door wrijving en bij het duiken op plaatsen met constant fel zonlicht.

Wetsuit

Een wetsuit wordt gemaakt van neopreen, wat het elastisch maakt en waardoor het makkelijk aan en uit is te trekken. Wetsuits zijn er in verschillende diktes. Hoe dikker de wetsuit, hoe meer warmte het geeft. Bewegen wordt echter lastiger, aangezien een dike wetsuit stug is. Daar staat tegenover dat, hoewel je makkelijker kunt bewegen in een pak dat minder dik is, dit je minder thermische bescherming zal geven in vergelijking met een dikkere wetsuit. Wat je kiest hangt vooral af van de omstandigheden waaronder je duikt.

Naast de dikte zijn wetsuits ook in verschillende modellen te krijgen. Een ‘shorty’ bedekt alleen je bovenbenen en bovenlijf, terwijl een ‘long john’ je bedekt van net onder je schouders tot aan je enkels. Daarover draag je dan een lange jas met rits, die dienst doet als tweede laag voor je bovenlijf.

Zorg ervoor dat je je wetsuit goed onderhoudt. Was het na iedere duik met schoon water. Draai het binnenste buiten, hang het te drogen en voorkom kreuken.

Droogpak

Duikuitrusting-Duikpakken-Bare-CT200-Polarwear-ExtremeDit type duikpak bedekt je hele lichaam. Het wordt veel gebruikt bij duiken onder erg koude omstandigheden, aangezien droogpakken de duiker in staat stellen warme onderkleding te dragen.

Afbeelding: Bare CT200 Polarwear Extreme droogpak

 

Een eigenschap waarin droogpakken van elkaar kunnen verschillen is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Een membraan droogpak is gemaakt van een trilaminaat van nylon, butyl rubber en nylon, of gevulkaniseerd rubber. Het heeft een beschermlaag die ervoor zorgt dat het water het pak niet in kan. Het kan je echter niet warm houden, aangezien het geen isolerende eigenschappen heeft, dus moet je warme onderkleding dragen.

Er zijn ook droogpakken gemaakt van neopreen. Dit materiaal heeft wel thermische isolatie-eigenschappen. Het nadeel van dit type droogpak is dat naarmate de duiker dieper afdaalt, het neopreen wordt samengedrukt, wat leidt tot verlies van isolatie en drijfvermogen. Daarom heeft een modern droogpak een klep, waarmee de duiker het drijfvermogen kan regelen. Met behulp van een lage druk inflator kan men door deze ingebouwde klep lucht in het pak laten lopen.

Het kennen van de verschillende soorten en eigenschappen van duikpakken maakt het makkelijker om te bepalen wat je aantrekt tijdens je duik. Houdt rekening met enkele factoren, zoals de watertemperatuur en de locatie. Het belangrijkste is dat je pak doet wat het moet doen: jou bescherming en comfort geven onder water.

Maskers

Scubapro_Spectra_Metallic_Black_Skirt_-_BlackEen masker beschermt je ogen en stelt je in staat onder water te zien. Het zorgt ervoor dat er zich een met lucht gevulde ruimte voor je ogen bevindt, zodat je helder zicht hebt tijdens de duik.

Afbeelding: Scubapro Spectra masker

Aangezien de druk toeneemt naarmate de duiker afdaalt, moet het masker zo gemaakt zijn dat er voldoende ruimte is rond de neus, zodat de duiker zijn neus kan dichtknijpen om zijn oren te klaren. Bovendien moet hij in staat zijn om door zijn neus uit te ademen in het masker om zo de ruimte voor zijn ogen met lucht gevuld te houden gedurende de hele duik.

Onderdelen & eigenschappen

Een masker is onmisbaar, om ervoor te zorgen dat er zich tijdens de duik een met lucht gevulde ruimte voor je ogen bevindt. Hierdoor heb je een helder zicht onder water. Maskers zijn er in verschillende vormen en maten, en met behulp van technologische ontwikkelingen bedenken fabrikanten telkens nieuwe modellen met moderne eigenschappen en een moderne vormgeving, die voldoen aan de eisen van de duikers. Maar hoe geavanceerd maskers ook mogen zijn, toch is het belangrijk om te weten hoe ze werken. Dit kan worden bereikt door de verscheidene belangrijke onderdelen en eigenschappen van maskers te leren kennen:

Maskerband

Deze houdt het masker op zijn plaats tijdens het duiken. De band voorkomt dat het masker van je hoofd kan worden gestoten.

Duurzame glazen lens of plaat

De lens creëert een plat venster of scherm, waardoor we goed door water heen kunnen kijken. De meeste maskers hebben een platte lens om te voorkomen dat het licht wordt vervormd door water en/of lucht. Maar er zijn ook moderne modellen met een bolle lens.

Rand

Dit is het zachte, flexibele gedeelte dat zo is vormgegeven dat het op je gezicht aansluit. Het zorgt ervoor dat de ruimte voor je ogen gedurende de hele duik met lucht gevuld blijft en dat er geen water in het masker stroomt, door de ruimte tussen de lens en je gezicht goed af te sluiten.

Uitsparing voor de neus 

Dit gedeelte stelt de duiker in staat in het masker uit te ademen door de neus.

Frame

Dit gedeelte houdt de lens en de rand bij elkaar.

Ken de essentiële onderdelen en eigenschappen van het masker, om hem zo tot het uiterste te kunnen benutten wanneer je gaat duiken.

Koopwijzer voor maskers

Maskers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en met verschillende eigenschappen. Naarmate de tijd verstrijkt en de technologie zich verder ontwikkelt, worden er telkens nieuwe modellen geïntroduceerd met moderne eigenschappen en een moderne vormgeving, om te kunnen voldoen aan de eisen van duikers die zich bezighouden met verscheidene duikspecialisaties. Een koopwijzer kan je helpen bij het reduceren van je keuzemogelijkheden.

In dit gedeelte kom je meer te weten over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een masker:

  • Comfort en pasvorm zijn erg belangrijk bij het uitkiezen van een masker. Dit zijn wat richtlijnen voor het passen van een masker:
    • Houd je haar uit je gezicht.
    • Plaats de band aan de achterkant van je hoofd en trek vervolgens het masker over je gezicht.
    • Zorg ervoor dat de rand niet is gekreukt. Het masker moet goed afsluiten – met een gekreukte rand lukt dit niet.
    • Adem in door je neus. Het masker past als je geen lucht voelt of hoort ontsnappen.
  • Let op de rand. Deze kan gemaakt zijn van siliconen, plastic of rubber. Siliconen randen genieten de voorkeur, aangezien deze beter afsluiten dan randen van een ander materiaal.
  • Kies een masker met een kleine luchtruimte. Bij dit type masker zit er maar een kleine ruimte tussen de lens en je gezicht. Hierdoor is er ook minder ruimte voor water, waardoor het klaren van je masker veel makkelijker gaat.
  • Zorg ervoor dat de lens is gemaakt van gehard glas, of dat het een lens is waarbij er geen kleine stukjes in je oog kunnen schieten als hij zou breken tijdens het duiken.

Weet hoe je een masker moet kopen. Pas verscheidene maskers en kies degene die voldoet aan jouw eisen voor het duiken.

Onderhoud masker 

Het dragen van een masker is erg belangrijk voor een helder zicht onder water tijdens het duiken. Dus moet je het masker goed onderhouden, zeker wanneer je hem niet gebruikt. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig om je masker in goede conditie te houden. Zorg er gewoon voor dat je het masker niet verwaarloost.

In dit gedeelte kun je een aantal tips bekijken over het correct onderhouden van maskers:

  • Zorg ervoor dat je na gebruik het masker goed afspoelt met schoon water om alle resten die achterblijven na een duik in zout water van het masker te verwijderen. Hang het masker te drogen, maar niet in direct zonlicht. Zorg ervoor dat hij helemaal droog is voor je hem opbergt.
  • Als je masker steeds beslaat, koop dan een speciaal middel tegen beslaan. Breng dit aan op de binnenkant van de lens en spoel het vervolgens grondig na.
  • Voorkom krassen op je lens door het masker altijd met de lens naar boven neer te leggen.
  • Berg het masker na het duiken op een koele, droge plaats op. Stop hem bij voorkeur terug in zijn eigen doos.
  • Zet geen zware voorwerpen bovenop je masker.
  • Als je afdaalt tijdens je duik, zorg er dan voor dat je klaart. Anders wordt je masker door de verhoogde waterdruk tegen je gezicht aangeduwd, wat oncomfortabel aanvoelt en zelfs kan leiden tot gesprongen adertjes in je ogen.

Over het algemeen heb je eigenlijk alleen je gezond verstand nodig. Zorg ervoor dat je je masker op de juiste manier onderhoudt, om hem zo tot het uiterste te kunnen benutten tijdens het duiken.

Snorkels

sp_snorkal_spectra_white_2491Een ander essentieel onderdeel van de duikuitrusting is de snorkel. Een Snorkel is eigenlijk niet meer dan een holle gebogen buis, gemaakt van rubber of plastic met een mondstuk, dat je in staat stelt adem te halen als je aan het wateroppervlak zwemt met je hoofd onder water. Met andere woorden, één uiteinde steekt boven het water uit, terwijl je het andere uiteinde in je mond hebt. De Snorkel zit met een clip vast aan de band van je masker. Een snorkel is handig bij het Duiken wanneer je ademgas moet sparen.

Afbeelding: Scubapro Spectra snorkel

 

Een snorkel is gemiddeld zo’n 30 centimeter lang en de maximum lengte is 45 centimeter. Ademhalen gaat het makkelijkst door een snorkel met een binnendiameter van 2,5 centimeter. Er bestaan ook snorkels met een waterloosventiel. Als je dit type snorkel gebruikt, zul je tijdens het duiken vrijwel geen water in je mond krijgen. Het waterloosventiel helpt je bij het klaren van het water uit je snorkel. Een ander type snorkel laat vaak een klein beetje water achter in het mondstuk, wat niet wordt geïnhaleerd tijdens het ademen.

Hoe je een Snorkel gebruikt

  • Zet zowel je masker als je Snorkel op om de pasvorm te controleren en om te kijken of ze comfortabel zitten.
  • Bevestig de clip van de snorkel aan de band van je masker.
  • Stel de snorkel zo af dat hij, als je het mondstuk in je mond hebt, ter hoogte van je kruin omhoog steekt.
  • Adem diep in. Doe het mondstuk in en ga dan onder water.
  • Klaren – Adem een keer uit om er zeker van te zijn dat de luchtdoorgang niet is geblokkeerd.
  • Beweeg voorzichtig onder het wateroppervlak, zodat er geen water in de snorkel komt. Als dit toch gebeurt, blaas dan de snorkel leeg.
  • Leegblazen – Zorg ervoor dat het uiteinde van je snorkel zich boven water bevindt. Hou het mondstuk goed vast in je mond en blaas of adem hard uit om het water te verwijderen. Adem voorzichtig in voor het geval dat er nog water in de snorkel zit. Het is mogelijk dat je je snorkel een aantal keer zult moeten leegblazen tijdens de duik. Dit is afhankelijk van de golfslag en jouw bewegingen onder water.

 

Wat je nodig hebt, is een snorkel met de juiste lengte voor jou. Je kunt normaal ademhalen als je een relatief korte snorkel gebruikt. Hij moet echter wel zo lang zijn, dat het ene uiteinde boven water blijft wanneer jij met je hoofd onder water gaat. Een ander belangrijk aspect is de pasvorm. Zorg ervoor dat je een comfortabele snorkel gebruikt, die geen invloed heeft op je ademhaling.

Hoewel een snorkel een redelijk makkelijk te gebruiken onderdeel van de duikuitrusting is, moet je er wel rekening mee houden dat er een aantal factoren zijn waar je op moet letten als het op je uitrusting aankomt. Raak gewend aan het ademhalen door een snorkel, voor je eigen veiligheid en plezier in het water.

Vinnen

mood-Choose-the-right-scuba-finsVinnen vormen een essentieel onderdeel van je duikuitrusting. Het zijn vinvormige schoenen, die meestal gemaakt zijn van rubber of plastic. Ze helpen duikers zichzelf met minder moeite voort te stuwen onder water. Bij een watersport zoals duiken, zouden de vinnen de maat en eigenschappen moeten hebben die geschikt zijn voor jouw lichaam.

Vinnen zijn van groot belang bij het bewegen onder water. Ze zijn er in verschillende groottes, kleuren en vormen. Sommige duikers geven wellicht de voorkeur aan moderne Vinnen met aanvullende eigenschappen, terwijl andere duikers kiezen voor de traditionele vinnen. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, let erop dat een comfortabele pasvorm veel belangrijker is dan hoe de vinnen eruit zien.

Soorten vinnen

Er zijn twee standaard soorten vinnen: met open hiel en met gesloten hiel.

Vinnen met open hiel

open-heel-finDit type, ook wel buitenvinnen genoemd, heeft een verstelbare hielband om ze op hun plaats te houden. Ze worden meestal gebruikt bij duiken in kouder water. Je hebt speciale duikschoenen nodig om dit type Vin te kunnen gebruiken. Ze bieden echter minder bescherming voor je voeten en de banden kunnen langs je hielen schuren, wat een oncomfortabel gevoel geeft.

Vinnen met gesloten hiel

full-foot-finBij dit type, ook wel Binnenvinnen genoemd, heb je geen duikschoenen nodig. Over het algemeen is dit type goedkoper en zijn ze erg comfortabel, mits je de juiste maat hebt gevonden. Het belangrijkste om op te letten is de pasvorm. De vinnen moeten niet te strak, maar ook niet te los zitten. Te strakke vinnen kunnen de bloedtoevoer naar je voeten afknellen, terwijl te losse vinnen makkelijk van je voeten kunnen schieten wanneer je te water gaat. Zorg ervoor dat ze comfortabel zitten, nauw aansluitend om je voeten, maar wel zo dat je je tenen nog kunt bewegen.

Uitvoeringen

Power Fins

power-finEr bestaan ook zogenaamde Power Fins. Hierbij zitten er in het blad openingen of gleuven, waardoor het voortbewegen door het water efficiënter gaat.

Force Fins

force-finEen ander model vinnen zijn de Force Fins. Deze zijn kleiner in vergelijking met de andere modellen. Ze bieden een efficiënte stuwkracht, vergelijkbaar met de werking van de in verhouding kleine staart van een walvis.

Instrumenten

suunto-cobraOm een veilig en plezierig duikavontuur te kunnen beleven, is er een lange lijst met zaken die je moet weten en in de gaten moet houden als je onder water bent. Moderne technologie maakt het mogelijk om zaken als diepte, druk en duiktijd vast te stellen met behulp van verscheidene Instrumenten, zoals een dieptemeter, een manometer, een duikcomputer en een duikhorloge.

Afbeelding: Suunto Cobra

Andere gereedschappen en Instrumenten, zoals een mes en duikkompas, kunnen ook van pas komen. Deze onderdelen van de Duikuitrusting zijn erg belangrijk tijdens het Duiken.

 

In dit gedeelte kom je meer te weten over de verschillende Instrumenten die nodig zijn bij het duiken:

  • Dieptemeters
  • Manometers
  • Duikcomputers
  • Duikhorloges
  • Messen
  • Duikcompassen

Dieptemeters

Dit Instrument wordt gebruikt om de maximaal bereikte diepte tijdens de duik vast te stellen. Moderne Dieptemeters geven ook de dalings- en stijgsnelheid aan en begeleiden de duiker hierbij, zodat barotrauma en andere drukgerelateerde aandoeningen kunnen worden voorkomen.

Manometers

Dit Instrument wordt gebruikt om de hoeveelheid lucht die nog in de Duikfles zit vast te stellen (de flesdruk). Het is bevestigd aan de hoge druk poort van de eerste trap.

Duikcomputers

Een Duikcomputer, ook wel Decompressiemeter genoemd, is een elektronisch apparaat dat de duiker helpt bij het vaststellen van belangrijke informatie, zoals de huidige diepte, duikduur, maximaal bereikte diepte, nultijd en watertemperatuur. Er zijn ook Duikcomputers die een hoorbaar waarschuwingssignaal geven in bepaalde situaties, zoals wanneer je stijgsnelheid te hoog is of wanneer je de maximale duikdiepte hebt overschreden.

Duikhorloges

Duikhorloge-Suunto-DX-ElastomerEr bestaan horlogemodellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik onder water, tot dieptes van 60 meter of meer. Het is beter als je horloge een verlicht display heeft, zodat je hem ook ’s nachts of bij weinig licht kunt gebruiken.

Afbeelding: Suunto DX Elastomer

Tegenwoordig zijn duikhorloges gemeengoed. De duikcomputer heeft een aparte modus voor Air/Nitrox, Apnea/Measurement. Het geeft je alle benodigde informatie tijdens het duiken, zoals complete informatie over de decompressie stops.

Messen

duikmessen-seac-bc-jackAls je onder water bent, kun je verstrikt raken in vislijnen, visnetten, touwen en zeewier. Je hebt een mes nodig om jezelf los te kunnen snijden uit dit soort dingen, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien kun je het mes gebruiken om de aandacht te trekken van je buddy en andere duikers door ermee op een Duikfles te slaan in geval van nood.

Afbeelding: Seac BC Jack duikmes

Duikkompassen

Dit komt van pas bij de onderwaternavigatie en wanneer er zich veranderingen in de omgeving opdoen die je zicht verminderen, waardoor je je moeilijker kunt oriënteren.

Met uitzondering van het mes zijn dit allemaal elektronische apparaten, dus in het ergste geval bestaat er de kans dat ze uitvallen. Daarom moet je vóór de duik controleren of alle Instrumenten goed werken. Voer de nodige voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen uit, zodat je een duikavontuur kunt beleven zonder gevaar.

Lood(gordels)

Mensen hebben in zout water een hoger drijfvermogen dan in zoet water. Je duikuitrusting heeft ook invloed op je drijfvermogen. We weten allemaal dat het behouden van het juiste drijfvermogen erg belangrijk is bij het Duiken. Het gebruik van Lood en Loodgordels kan je helpen bij het verkrijgen van een neutraal drijfvermogen, zodat je onder water blijft.

softloodgordels-cressi_04416Het meeste lood bestaat uit rechthoekige blokken of cilinders met afgeronde uiteinden, die 1 tot 2 kilo wegen. Een loodgordel is meestal 5 centimeter breed, gemaakt van nylon en houdt het lood op zijn plaats rond het middel van de duiker. De gordel heeft een verstelbare snelsluiting waardoor hij altijd goed past. Daarnaast heeft een loodgordel clips om de loodblokken op hun plaats te houden en ervoor te zorgen dat ze niet losschieten tijdens het duiken. Er zijn ook loodgordels met schouderbanden voor extra ondersteuning.

Bekijk een aantal standaard loodsystemen bij het duiken:

Softloodgordel

Loden kogeltjes worden op hun plaats gehouden door ingebouwde zakjes in de gordel.

Loodgordel met loodblokken

Zoals de naam al zegt, bestaat dit type loodgordel uit een band, waaraan loodblokken en een snelsluiting gevlochten worden.

Trimvest met geïntegreerd lood

Het lood zit geïntegreerd in sommige soorten trimvesten.

Lood kan, naast het helpen behouden van het juiste drijfvermogen, ook als redmiddel fungeren bij het duiken. Het lood kan worden afgeworpen om het drijfvermogen te vergroten wanneer de situatie vraagt om een noodopstijging. Daarom is het erg belangrijk om het mechanisme van je eigen loodgordel en die van je duikpartner te kennen.

Zorg ervoor dat jullie, als onderdeel van de buddy check, beiden weten hoe je de loodgordel moet losmaken en hoe je lood kunt toevoegen of afwerpen, vooral in noodgevallen. Als je buddy een loodgordel draagt met schouderbanden of een harnas, zorg er dan voor dat je vóór de duik weet hoe deze losgemaakt moet worden.

Oppervlakte markeringen

Eén van de veiligheidsmaatregelen bij het duiken is dat je ervoor moet zorgen dat mensen aan het wateroppervlak weten dat er duikers aanwezig zijn op een bepaalde locatie. Er bestaan hiervoor hulpmiddelen, die gebruikt kunnen worden om aan te geven waar de duiker zich bevindt tijdens het stroomduiken of tijdens een decompressiestop. Daarnaast heb je markeringen nodig die ervoor zorgen dat de volgboot in de gaten kan houden waar de duikers zich gedurende de duik bevinden. De onderdelen van de duikuitrusting die zorgen voor dit soort belangrijke zaken, worden de ‘oppervlakte markeringen’ genoemd.

In dit gedeelte kom je meer te weten over de functies van oppervlakte markeringen, zoals markeerboeien, deco-boeien, duikboeien, duikvlaggen, darkeervloeistoffen en fluitjes.

Markeerboeien of SMB’s

Een boei is een drijvend voorwerp dat voor vele doeleinden kan worden gebruikt. Bij het duiken bestaat een markeerboei, ook wel Surface Marker Buoy (SMB) genoemd, uit een boei met daaraan een stevige dunne lijn, die om een haspel is gewikkeld en aan de duiker vast zit. Hij wordt opgeblazen vóór de duik. Deze boei zorgt ervoor dat de volgboot aan het wateroppervlak weet waar de duikers zijn. Daarnaast is hard trekken aan de boeilijn een manier van communicatie tussen de bemanning van de boot en de duikers onder water. Markeerboeien worden meestal gebruikt bij stroomduiken en bij nachtduiken. Ze worden ook gebruikt als er sprake is van slecht zicht of sterke stromingen.

Het is beter om maar één markeerboei per duik te gebruiken, aangezien duikers verstrikt kunnen raken in de lijnen als er meerdere markeerboeien tegelijk worden gebruikt.

Deco-boeien

Deco-boeien, oftewel decompressieboeien, worden opgeblazen onder water om de positie van de duiker te markeren wanneer hij een decompressiestop houdt. Hierdoor kan de volgboot de duiker makkelijker lokaliseren. Een lijn verbindt de deco-boei aan het wateroppervlak met de duiker onder water.

Als veiligheidsmaatregel is iedere duiker verplicht zelf een deco-boei bij zich te hebben, voor het geval de duikers van elkaar gescheiden raken.

Duikboeien of drijvers

Een duikboei markeert de duikstek en zorgt voor een veilige afdaling en opstijging voor de duikers. Het bestaat uit een gewichtje, een drijver en een lijn. De lijn heeft vele functies: voor onderwaternavigatie, voor het regelen van het drijfvermogen en voor het uitvoeren van decompressiestops in sterke stromingen. Duikboeien worden vaak gebruikt wanneer er sprake is van slecht zicht.

Duikvlaggen

Bij duiken is de algemeen geaccepteerde duikvlag de seinvlag A van het maritiem Internationaal Seinboek. Dit is een blauwwitte vlag met een zwaluwstaart. Een andere duikvlag is een rode vlag met een diagonale witte streep. De Duikvlag moet op een opvallende plaats worden geplaatst. Hij moet duidelijk zichtbaar zijn en niet aan het zicht van andere vaartuigen worden onttrokken. Als een boot de duikvlag voert, informeert deze zo andere boten dat er zich duikers onder water bevinden en dat ze vaart moeten minderen of om de duikstek heen moeten koersen.

Markeervloeistoffen

Felle kleurstoffen (oranje bijvoorbeeld) worden gebruikt om de zichtbaarheid van de duikers vanuit de lucht te vergroten. Markeervloeistoffen kleuren een groot gedeelte van het wateroppervlak, waardoor ze duidelijk zichtbaar zijn voor reddingshelikopters.

Fluitjes / toeters

Het gebruik van een hoge druk Toeter is een effectieve manier om de aandacht te trekken van de volgboot aan het wateroppervlak. Wees wel voorzichtig in het gebruik van hoge druk toeters. Ze produceren een oorverdovend geluid, dus hou ze uit de buurt van jezelf en andere duikers.

Zonder deze ‘oppervlakte markeringen’ is het voor de volgboot erg moeilijk om de positie van de duikers in de gaten te houden. En je zou er als duiker toch niet aan moeten denken dat je na de duik het wateroppervlak weer bereikt en ziet dat de volgboot erg ver weg is, of erger nog, dat hij helemaal nergens is te zien.

Zorg ervoor dat je de functies van de verscheidene oppervlakte markeringen bij duiken kent. Gebruik deze hulpmiddelen wanneer nodig. Zelfs als je geen duiker bent, zal het handig zijn om iets te weten over deze oppervlakte markeringen en de signalen die gebruikt worden bij het duiken.

Ademautomaten

Marys-Abyss-22-Navy-Scuba-Diving-RegulatorOnderdeel van de duikuitrusting is de ademautomaat, ook wel ‘ontspanner’ genoemd. Deze regelt de hoeveelheid ademgas die tijdens de duik wordt aangevoerd van de duikfles naar de duiker. De ademautomaat vermindert de luchtdruk van het ademgas in de duikfles tot een inhaleerbaar niveau voor de duiker.

Afbeelding: Mares Abyss 22 Navy ademautomaat

 

Dit zijn een aantal belangrijke dingen om te weten over ademautomaten:

  • Een standaard ademautomaat bestaat uit twee trappen met een enkele slang. De slang vormt de basis van de luchtvoorziening, terwijl de aanwezigheid van twee trappen betekent dat de druk in de duikflessen in twee stappen wordt verlaagd, om zo tot de juiste druk te komen waarop de duiker het ademgas kan inademen.
  • De eerste trap bestaat uit een klep, die de druk uit de duikfles verlaagt van 200 bar naar een druk die hoger is dan de omringende druk op de longen onder water (10 tot 13 bar).
  • Vervolgens transporteert de klep in de tweede trap het gas uit de slang naar waar het moet zijn.
  • Tweede trap met automatische klep – Deze heeft een lage drukslang die over de schouder van de duiker loopt. Er zit een waterloosknop aan de voorkant die de klep opent, waardoor de lucht onbelemmerd kan doorstromen en water uit de tweede trap kan spoelen. Het uitademventiel aan de achterkant leidt de luchtbellen langs beide kanten weg.

[td_block4 category_id=”64″ limit=”12″ sort=”popular” custom_title=”MEER GEARGUIDE”]