Wat je moet weten over onderhoud van je donsjas

Donsjassen zijn geliefde buitensportartikelen, die warmte en isolatie bieden in het koudste klimaat. Ze vereisen echter enig onderhoud om ze optimaal te laten presteren. Als je weet wanneer en hoe je Nikwax Down Wash Direct en Nikwax Down Proof producten moet gebruiken, kun je het werk gemakkelijker maken. Dit artikel geeft een overzicht van het onderhoud van donsjassen, inclusief informatie over wat elk product doet en hoe je je donsjas goed kunt onderhouden.

Dons is een van de meest effectieve isolatoren om je warm te houden bij koude temperaturen. Het is ook gemakkelijk samen te drukken, waardoor het goed in rugzakken of zakken van bovenkleding past. De unieke eigenschappen die dons zo begeerlijk maken hebben ook een paar nadelen: Het is duurder dan synthetische isolatie en vereist speciale zorg bij het wassen en drogen. Met de juiste onderhoudstechnieken kun je je donsjas echter jarenlang in topvorm houden.

Je donsjas wassen

Het wassen van je donsjack is essentieel om vuil, olie en geuren uit de stof te verwijderen; met een gespecialiseerd reinigingsmiddel als Nikwax Down Wash Direct kun je dit doen zonder de veren binnenin te beschadigen. Dit product bevat geen optische witmakers of verzachters die het isolerend vermogen zouden kunnen verminderen – terwijl het zacht genoeg is om de delicate materialen zoals Gore-tex of Pertex stoffen, die vaak op hoogwaardige jassen voorkomen, niet te beschadigen. Om Nikwax Down Wash Direct correct te gebruiken:

  1. Behandel voor het wassen zichtbare vlekken voor door wat van het reinigingsmiddel direct op de stof te wrijven; laat het 10 minuten inwerken en was het daarna normaal volgens de instructies van het kledingstuk.
  2. Doe je jas in een voorlader op een geschikt programma met lauw water (30°C). Gebruik 1 dopje Nikwax Down Wash Direct per kledingmaat (bijv. klein = 1 dopje; groot = 2 dopjes).
  3. Spoel het kledingstuk twee keer uit om alle zeepresten van het kledingstuk te verwijderen en droog het daarna zoals gebruikelijk volgens de instructies.

Je donsjas behandelen

Na het wassen van je donsjas met Nikwax Down Wash Direct is het belangrijk om de waterdichte laag te herstellen met Nikwax Down Proof spray-on behandeling of wash-in formule die waterafstotendheid toevoegt met behoud van ademend vermogen – een must als je wilt dat je jas buiten optimaal presteert! Om dit product correct aan te brengen:

  1. Was je jas eerst voor met Nikwax Down Wash Direct volgens bovenstaande aanwijzingen indien nodig; dan ofwel hangend drogen tot hij helemaal droog is OF machinaal drogen op lage warmtestand tot hij bijna droog is (binnenstebuiten).
  2. Eenmaal droog (of bijna droog), spray alle oppervlakken gelijkmatig met de spray-on versie van Nikwax Down Proof of giet de wash-in formule direct in de wastrommel tijdens de laatste spoelcyclus voordat je de jas in de machine droogt zoals normaal volgens de kledinginstructies.
  3. Laat de behandelde kledingstukken volledig aan de lucht drogen voordat je ze weer buiten draagt.

Lang genieten van je donsjas

Als je deze eenvoudige stappen volgt, zorg je ervoor dat je donsjas seizoen na seizoen optimaal blijft presteren – zodat je het buiten warm en comfortabel houdt, zelfs als de temperaturen dalen! Vergeet echter ook niet om preventieve maatregelen te nemen, zoals het vermijden van contact met scherpe voorwerpen of schurende oppervlakken die na verloop van tijd delicate stoffen kunnen doorboren of scheuren; het aanbrengen van de juiste laagjes; het goed opbergen na elk gebruik; enzovoort, omdat deze maatregelen ook helpen de levensduur van elk type kledingstuk te verlengen, ongeacht de samenstelling van het materiaal!

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Zweedse consumenten roepen Fjällräven opnieuw uit tot meest duurzame merk

Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten in Zweden Fjällräven uitgeroepen tot het meest duurzame merk van het land in de categorie ‘Clothes...

Hèt duikhorloge is de Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep

Omega creëerde het Ultra Deep Professional prototype horloge dat door avonturier Victor Vescovo werd gebruikt tijdens saturatieduik in de Marianentrog in 2019, dat een...

Dit gebeurt er als je met een Volvo V90 Hybrid een roadtrip maakt door Schotland

Schotland is de ideale reisbestemming voor zowel de buitensporter als de cultuurliefhebber. Nog mooier is een combinatie daarvan. Ik ondernam samen met mijn twee...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief