Trailrunning Schoenen

Er zijn veel trails en bospaden die je prima kunt rennen met standaard hardloopschoenen.
Maar naarmate trails zachter, natter, gladder, onregelmatiger of gewoon technischer worden, ga je de tekortkomingen van een reguliere hardloop schoen tegenkomen en biedt een goede trailschoen veel voordelen. Dat zit vooral op drie elementen:

  • Grip
  • Stabiliteit
  • Bescherming

We kijken naar schoenen voor specifieke trailsoorten:

  • Lichte / gelijkmatige trails
  • Technische / berg trails
  • Sneeuw en ijs
  • Zachte ondergrond vs harde droge trails

Daarnaast kijken we ook naar een aantal trailrunning specifieke overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van de perfect schoen voor jou.

  • Waterdichtheid
  • Demping
  • Heel-drop
  • Binnenzool
  • Advies

Trailrun specifieke eigenschappen

Grip

Als bospaden echt wat natter worden ga je het al gaan merken, op je reguliere schoen glijd je net wat eerder weg, je stappen worden kleiner en voorzichtiger, je loopt minder efficient. Ga je naar zand, of grond of rotsen, dan is een goed grippende zool van nog groter belang. En dat zit niet alleen in een geprononceerd profiel (waar je een trailschoen vaak goed aan kunt herkennen) maar ook aan de rubber compound die gebruikt wordt.

Stabiliteit

Hoe meer onregelmatigheden in de trail, des te meer stabiliteit je nodig hebt van je schoenen. Je wilt niet teveel rotatie in je voet, omdat dat veel druk gaat zetten op je enkels, je knieën en gewoon meer kans geeft op kleine ongelukjes. Omdat je ook de lengte van je stap vaak aanpast aan het terrein, vaak korter met meer variatie, is de manier waarop de zool omgaat met pronatie wat minder van belang dan bij wegschoenen.

Bescherming

Rotsen, hard en soms scherp, kunnen vrij makkelijk je schoenen beschadigen en ook blessures veroorzaken aan bijvoorbeeld je tenen. Daarom zijn trailschoen vaak van sterke materialen geconstrueerd en zie je bescherming, met name op de voorzijde van de schoenen met hardere kunststof panelen om beschadigingen of scheuren aan het materiaal van de schoen te vermijden.

Dit zijn dus de elementen waarin trailrunning schoenen verschillen van reguliere hardloop schoenen en waar de specifieke eisen die trails aan een schoen stellen worden aangesproken. Er zijn grofweg drie segmenten in trailrunning schoenen waar je tussen kunt kiezen, waarbij je goed moet nadenken over wat voor een trails je vooral zult lopen met de schoen.

Trails en ondergrond

Lichte / gelijkmatige trails

The North Face Ultra Endurance

Dit zijn de trails waar je met een beetje goede wil wel zou kunnen lopen met reguliere hardloopschoenen. Maar waarbij je toch gaat voelen dat die hardloopschoen tekort komt. Denk aan bospaden, onverharde/gravel wegen wat rotsachtigere heuvels. De schoenen zijn nog relatief soepel en licht gefabriceerd en bieden een lichte mate van bescherming voor je voeten. Het profiel is dieper dan bij de reguliere hardloopschoenen om meet grip te geven op wat zachtere ondergronden.

 

Technische / berg trails

Salomon XA PRO 3D GTX® LTD

Hier hebben we het over echt lastige trails, met veel onregelmatigheden als rosten en stenen. Als je nog hoger gaat en tussen de bergtoppen trails loopt zijn stabiliteit, grip op steen en waterdichtheid van groot belang. Ook zijn deze schoenen vaak nog robuuster om je voeten goed te beschermen tegen alle onregelmatigheden op de trail.

Naast deze groffe tweedeling verdient het ook aanbeveling om na te denken over wat voor een ondergronden je wilt gaan lopen.

 

Sneeuw en ijs:

SpeedSpike en Contragrip

Er is ook een categorie schoenen die nog specifieker gericht is op het bieden van grip in sneeuw en ijzige omstandigheden. Met specifiek gepositioneerde spikes op de zool en net wat meer isolatie in de schoen om wat meer warmte aan met name je tenen te bieden.

 

Zachte ondergrond vs harde droge trails

Asics Fuji Radio with BOA system

Denk ook goed na over welk soort ondergrond je vooral verwacht te gaan lopen. Is het zachter, zoals bos of zandgrond, of harde klei achtige ondergronden zoals je in Zuid-Frankrijk, Italie of Spanje zou tegenkomen. In het ene geval zijn schoenen met minder demping en vooral een dieper profiel een goede keuze, in het tweede geval heb je wellicht behoefte aan meer demping en zeker minder profiel. Verwacht je veel stenen en rosten te moeten bedwingen, dan is de rubber compound van belang. Sommige, vaak zachtere rubbers kleven meer aan steen dan andere hardere compounds.

Waterdichtheid

CROSSOVER 2.0 GTX MOUNTAIN RUNNING – MAN

Op het moment dat je van de weg af gaat en de trails op, zal je ook vaak vochtiger en vaak nat terrein tegen komen. Gras en struiken blijven ook na de regen langer nat en als je daar langs of doorheen loopt kunnen je schoenen aardig nat worden. In de bergen kom je stroompjes of riviertjes tegen waar je over of doorheen moet; daarom is het zeker de moeite waard om een waterdichte schoen te nemen; zo zitten in veel trailrunning schoenen een GoreTex membraan; als GTX in de naam van de schoen staat dan is het een schoen met GoreTex.

 

Demping

Over demping lopen de meningen en inzichten uiteen. Van dikke zachte zolen met veel demping, tot zogenaamde barefoot zolen die minimale demping en steun geven. Waarbij in het eerste geval de schoen steun en protectie wordt geboden, gaat het bij de de barefoot schoenen om het idee dat de voet zelf sterker wordt door minder steun te geven. Het is dan wel van belang dat, als je voor het eerst met dit soort schoenen gaat lopen, je rustig opbouwt zodat je voet kan wennen aan wat van de voet gevraagd wordt.

Merrell TRAIL GLOVE 4 KNIT

Qua demping is er een breed spectrum mogelijk, van barefoot, heel minimaal dus, tot gematigd en zwaar en diepe demping. Minder demping geeft je meer gevoel op de trail, maar kan zwaarder zijn op je gewrichten. Veel demping kan ervoor zorgen dat je benen minder snel moe worden, maar kan ook het contact met de trail minder maken en tegenstanders van veel demping laken het gebrek aan een efficiënte tred bij schoenen met veel demping.

 

Heel-drop

Tot slot is de heel-drop iets om rekening mee te houden, of op zijn minst bewust van te zijn. Wat is heel-drop? Dat is het verschil in hoogt tussen je hiel en de voorvoet. Bepalend dus voor de stand van je voet, althans de hoek waaronder je rent, en hoe je voet neerkomt. Check goed wat je gewend bent in je reguliere (hardloop)schoenen en als je met een significant afwijkende heel drop gaat lopen, bouw dat ook goed op.

 

Binnenzool

Superfeet Carbon

Wat hier ook mee samenhangt is het eventueel gebruik van binnenzolen. De meeste schoenen zit wel een binnenzool, maar meestal is dat niet meer dan een vrij dun en zachte laag die niet meer doet dan je sokken of voeten beschermen tegen de binnenzijde van de zool. Een inlegzool kan extra versterking en stabiliteit bieden voor je voet en daarmee je gehele loop.

Advies

Het hangt er heel erg van af wat jij prettig vindt en wat bij je voet past. Essentieel is het je goed laten adviseren over trail running schoenen bij een hardloop speciaalzaak. Daar kan men je ook helpen een schoen te vinden met een voor jou ideale pasvorm. Wat uiteindelijk het allerbelangrijkste is. Een schoen die past bij de dimensies en volume van je voet. De voet is een enorm complex apparaat, met 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. Dus daar de perfecte schoen voor vinden, daar moet je voldoende tijd en moeite in steken.

Bij het inwinnen van advies een kleine aantekening: In sommige speciaalzaken zullen er verkopers zijn die niet geloven in het nut van een trail specifieke schoen. Dit zijn vaak ervaren lopers die altijd alles met hun reguliere schoenen lopen, en vanuit de persoonlijke ervaring en overtuiging soms enigszins vooringenomen kunnen zijn. Hopelijk helpt deze GearGuide je met de juiste vragen stellen om de schoen te vinden die jou het allerbeste past.