Winterhandschoenen – GearGuide

mood-TheNorthFace-Meru-GlovesEen functioneel kledingstuk voor outdoor & action sports die ’s winters of in andere seizoenen onder koude omstandigheden worden beoefend. Hierbij moet worden gedacht aan ijsklimmen, toerskiën, snowboarden en wintertrekking, maar ook aan expedities in koude streken en trektochten in het hooggebergte.

Afbeelding: The North Face Meru winterhandschoenen

Onnodig te zeggen dat bij dit soort activiteiten wel iets meer komt kijken dan het simpelweg warm houden van de handen. Grip, duurzaamheid en bewegingsvrijheid spelen een minstens zo belangrijke rol als warmte-isolatie en vochtregulering.

Het zal duidelijk zijn dat een simpele want voor dagelijks gebruik en zelfs een speciale skihandschoen niet voldoen onder extremere omstandigheden waarbij veel afhangt van een optimale handfunctie.

De veelheid en variatie aan functies waarover een specifieke handschoen voor ijsklimmen, toerskiën, snowboarden en wintertrekking moet beschikken verklaart waarom een dergelijke handschoen een tamelijk gecompliceerde constructie heeft. De veelheid aan materialen die verwerkt is, zegt in feite al genoeg. Ze zijn doorgaans van een hoog technisch niveau en dragen stuk voor stuk hun eigen steentje bij aan het totale functioneren van de handschoen.

Wanten

black-diamond-MercuryMitt-wantenWe hebben het tot nu toe steeds over handschoenen, maar er zijn ook speciaal geprepareerde wanten verkrijgbaar. In deze rubriek komen bijvoorbeeld wanten aan de orde die niet alleen dl duim maar ook de wijsvinger vrij laten, waardoor ze veel gelijkenis vertonen met de scharen van een kreeft.

Afbeelding: Black Diamond Mercury Mitt wanten

Verder laten we wanten zien waarvan het handgedeelte naar achteren geklapt kan worden zodat een vingerloze handschoen verschijnt. Dit soort constructies hebben tot doel de fijne motoriek van de vingers optimaal te kunnen benutten als dat werkelijk nodig is. Voor het voeren van allerlei handelingen zijn de duim en wijsvinger vaak de belangrijkste instrumenten overige vingers, die alleen een grijp- en klemfunctie hebben, zitten lekker samen ‘ingepakt’ in want-gedeelte. Daarmee is eigenlijk ook meteen antwoord gegeven op de vraag wat je moet k zen: handschoenen of wanten. Heb je snel last van koude handen, dan is het aan te raden om dit soort speciaal geprepareerde wanten te kiezen.

Technologie & Constructie

Warmte- en vochtregulering, duurzaamheid en grip

Isolatiematerialen als Thinsulate, Primaloft, Windstopper en Polartec zorgen voor het vasthouden van de lichaamswarmte en het afvoeren van transpiratievocht, terwijl robuuste synthetische buitenstoffen met waterafstotende coating de eerste barrière tegen vocht en kou vormen.

Versterkingen van (synthetisch) leer, geprofileerd rubber of kunststof met een grove structuur extra slijtgevoelige plaatsen staan garant voor slijtvastheid en grip op gladde oppervlakken. Soms wordt gewerkt met lichtelastische materialen om de bewegingsvrijheid te bevorderen, zonder afbreuk te doen aan een veilige en zekere grip. Want de handschoenen mogen zeker niet te los zitten. Het leed is niet te overzien als je, hangend aan je bijlen of blindelings vertrouwend op je skistokken, plotseling uit je handschoenen schiet. Veel dacht wordt daarom besteed aan de fixatie rond de polsen, die dus niet alleen dient om te voorkomen dat kou en wind via de manchet kunnen binnendringen.

Onderdelen

Onderdelen winterhandschoen:

  1. duurzaam, slijtvast basismateriaal (winddicht, waterdicht, ademend en sneeuwdicht door dichte stofstructuur, coating of membraan)
  2. extra slijtvast en scheurbestendig materiaal op plekken die gevoelig zijn voor beschadigen
  3. antislip materiaal in de handpalm voor optimale grip op diverse oppervlakken
  4. zacht, absorberend materiaal op de duim voor het afvegen van een natte neus of beslagen brillenglazen
  5. ritsvak op de rug van de hand voor extra ventilatie of het opbergen van een handwarmer
  6. strakke elastische fixatie of verstelbare band rond de pols
  7. elastisch aantrekkoord met stopper voor wind- en sneeuwdichte afsluiting van de manchet

[td_block2 category_id=”64″ limit=”6″ custom_title=”MEER GEARGUIDE” sort=”popular” category_ids=”135,134,136,137,78,80,83,235,120,225,85,119,233,232,228,226,229,234,82,118,265,122,125,123,126,138,227,124,236,90,89,88,129,131,128,133,130,230,231″]