Skeelers & Skates

Skeelers & Skates – GearGuide

gearlimits-gearguide-rollerblade-80-skateEen hype is het in-line skaten allang niet meer. Het is uitgegroeid tot een serieuze action sport. Wat is nu het verschil tussen skeelers en skates. In-line skates zijn skates waarbij de wieltjes achter elkaar in één lijn staan. Skeelers hebben vier of vijf wieltjes en skates drie of vier. Skates zijn erg wendbaar en zijn te gebruiken voor tricks en in bijvoorbeeld in de halfpipe. Skeelers zijn meer geschikt voor lange stukken toeren.

Afbeelding: Rollerblade Twister 80 Skate

Onderwerpen:

  • Pasvorm
  • Frame
  • Rem
  • Wielen
  • Lagers
  • Bescherming
  • Onderhoud & Tools

Pasvorm

De pasvorm van skates & skeelers speelt een essentiële rol. Dit verschilt per merk. Het is noodzakelijk goed te passen. Er zijn winkels die mogelijkheid bieden te passen vóór aankoop. Mocht deze mogelijkheid er niet zijn, maak dan de skates tijdens het passen in de winkel goed vast.

Handig zijn veters met een ‘veterrem’ (Iace-lock) aan het eind . Dan kan je rustig de veters strikken zonder dat ze telkens wegslippen. Zodra je de skates aan hebt, ga dan staan en leun naar voren. De hiel moet daarbij op z’n plaats blijven, de tenen mogen wel wat ruimte hebben, maar het geheel mag zéker niet te ruim zijn. De pasvorm van speciale dames skates is helemaal toegespitst op de vorm van damesvoeten; niet alleen kleiner, maar ook met een lagere achterschacht, smallere hiel en een iets verhoogde hak.

Frame

Duurdere skates zijn meestal uitgerust met frames van aluminium. Alu-frames geven de afzet van de skate het meest direct door aan het wegdek. Sneller skaten en directer sturen, maar een stijf frame heeft niet alleen maar voordelen.

mood-skate-maple-frame-goldOneffenheden in de weg worden ongefilterd doorgegeven aan de skater. Eigenlijk is sprake van twee verschillende soorten aluminium frames; frames op basis van een geëxtrudeerd aluminium profiel en frames geperst uit aluminium plaatmateriaal. Het eerste type wordt met computergestuurde freesmachines uit een langwerpig aluminium profiel gefreesd. Je herkent zo’n frame aan de (één of meerdere) aluminium ‘bruggen’ tussen beide framehelften, die zorgen voor een maximale stijfheid.

Prijsverschillen in dergelijke frames worden veelal veroorzaakt door de complexiteit van het profiel en de kwaliteit van het gebruikte aluminium. Prijstechnisch veel gunstiger is een alu-frame dat uit een plaat aluminium geperst is. Ook licht, maar minder stijf en dus comfortabeler dan de geëxtrudeerde variant. Kunststof frames zijn nog comfortabeler dan alu frames, maar sturen minder direct. De lengte van het frame is net zo belangrijk als het materiaal. Een lange wielbasis (een grotere afstand tussen het voorste en het achterste wiel) biedt meer snelheid. Een korte wielbasis is wendbaarder, maar minder koersvast, minder comfortabel bij hoge snelheden en gevoeliger voor steentjes op het wegdek.

Rem

skates-brakeEen rem is voor sommige skaters not-done, freestyle skaters en skeeler fanaten gebruiken geen rem. In deze gevallen ook niet per se nodig, want beide disciplines spelen zich meestal niet op de openbare weg af. Skate je wel op straat, dan is een rem onmisbaar. Verschillende merken hebben diverse systemen ontwikkeld, maar abrupt stoppen blijft lastig. Een skate met een hoge schacht heeft de beste remeigenschappen vanwege de betere hefboomwerking.

Wielen

anarchy-skate-wheelsDe hardheid en diameter van de wielen bepalen hoe de skate voelt. De hardheid wordt aangegeven met een hardheidswaarde. Een 74A wiel is zacht, 96A hard. Rij je op zachte wielen, dan wordt de schaatsbeweging beter op het wegdek overgebracht. Harde wielen hebben juist minder grip op het wegdek.

Afbeelding: Anarchy Skate Wielen

Dat wil niet zeggen dat harde wielen langzamer zijn. Integendeel; harde wielen hebben minder rolweerstand. Maar harde wielen zijn ook minder comfortabel, omdat ze alle oneffenheden van het wegdek ongefilterd doorgeven aan het lichaam. En zoals we al eerder schreven; comfort is voor veel skaters prioriteit nummer één, niet snelheid.

Dan de diameter van de wielen. Hoe groter het wiel, hoe makkelijker de skate rolt, omdat het wiel per omwenteling een grotere afstand aflegt. Dat is de reden, dat met name bij wedstrijd- en fitness-skates steeds meer grote 90 tot 110 mm wielen worden toegepast. Het kost met zulke grote wielen iets meer moeite om op gang te komen, maar als je eenmaal op gang bent, dan rol je makkelijker door en heb je minder last van oneffenheden in het wegdek. Tot slot het aantal wielen; vier of vijf? Voorheen prefereerden we voor onze toertochten een vijfwieler. Deze rolt licht en snel, is stabiel, minder gevoelig voor oneffenheden in de weg en zet beter af dan een vierwielig frame met wielen van gelijke diameter.

Lagers

De lagerkwaliteit wordt uitgedrukt in ABEC-waarden, waarbij ABEC 9 voor topkwaliteit staat en ABEC 1 voor ‘value for money’. In topskates zijn ABEC 7 en 9 de norm, sportieve fitness-skates zijn veelal voorzien van abec 5 en recreatieskates doen het met abec 3 lagers. Lagers zijn gevuld met vet of olie. Skates met lagers zonder ABEC-waarde worden ook verkocht.

Sinds 2005 zijn er ook minilagers (‘microbearings’) te krijgen. Deze wegen minder en rollen lichter. Deze lagers zijn speciaal voor in-line skates ontwikkeld en zijn volgens de aanbieders duurzamer en dankzij de grotere kogels lichter rollend dan ABEC-genormeerde lagers.

Bescherming

Polsen, knieën, ellebogen en hoofd. Bescherming van deze lichaamsdelen is absoluut noodzakelijk, waarbij de eerste prioriteit naar de polsen gaat. Koop altijd goede polsbeschermers. Ze zijn tegenwoordig in vele uitvoeringen te koop, waaronder ook hele lichte en open modellen voor toerskaters.

Onderschat ook het belang van kniebeschermers niet. Schade aan de knieën is bijna altijd vervelende schade. Ook kniebeschermers zijn tegenwoordig verkrijgbaar in zeer lichte uitvoeringen, die wél bescherming bieden, maar niet de beweging belemmeren en zweterig aanvoelen.

Onderhoud & Tools

Reinigen lagers

Goede lagers zijn tegenwoordig heel betaalbaar en veel skaters vinden het daarom makkelijker nieuwe te kopen dan de oude  te onderhouden (lees: schoonmaken). Zonde van je geld want schoonmaken is betrekkelijk eenvoudig.

Verstellen frame

Veel duurdere fitness- en toerskates en nagenoeg alle skeelers hebben frames die ten opzichte van de schoen verschoven kunnen worden. Dat verstellen kan op twee manieren: longitudinaal en axiaal. Dat eerste betekent dat het frame in de lengterichting naar voren of naar achteren verplaatst kan worden. Zo kan je de druk op het voorwiel en de afzet beïnvloeden. De axiale verstelling – het plaatsen van het frame in een hoek ten opzichte van de lengteas – beïnvloed de inzet van de schaatsbeweging, de balans tijdens het uitrollen en het bochtengedrag. Dat is nogal wat. Het verstellen van je frame is redelijk ingewikkelde materie, ook al omdat kleine wijzigingen grote gevolgen hebben. Toch loont het de moeite eens te experimenteren met het verstellen van je frame; met name de inzet van de schaatsbeweging kan met de juiste positie van het frame ten opzichte van de schoen ineens verrassend veel lekkerder verlopen!

Verwisselen wielen

Net als ieder ander wiel zijn ook skatewielen aan slijtage onderhevig. En ze slijten daarbij niet gelijkmatig . De binnenkanten van de voorste twee wielen slijten het hardst, omdat vooral daarmee wordt afgezet. De slijtage is ook links en rechts verschillend, omdat de meeste skaters met één van beide benen harder afzetten . Om te zorgen voor een meer gelijkmatig slijtage moet je de wielen van je skates zo nu en dan een andere plaats geven. Dat gaat zo: het voorste wiel van je rechter skate wissel je om met het achterste wiel van je linker skate. Een kruislingse wissel dus, waarbij de versleten zijde aan de buitenkant komtl De rest van de wielen gaat in dat kruislingse patroon een plaats naar voren . Het op één na voorste wiel van links wordt het voorste wiel van rechts en zo verder. Als je zo vrij regelmatig de wielen een nieuwe plek in het frame geeft, slijten de wielen gelijkmatig, waardoor ze lekkerder blijven rollen en de afzet maximaal blijft.

Aanschaf advies

Als je in de winkel niet kan kiezen tussen twee verschillende modellen en ze zitten allebei lekker, neem dan de lichtste. Dat kan het verschil zijn tussen een lange tocht afmaken of voortijdig afhaken wegens vermoeidheid.