Hoe koop je de juiste donsjas? En wat je moet weten over dons.

Een high-end donsjas is niet langer voorbehouden aan buitensporters. Popsterren, acteurs en politici en prinsessen zijn afgebeeld in een ‘puff’. Natuurlijk komt een donsjas pas echt tot zijn recht als het buiten wordt gebruikt. Maar wat is dons en waar moet je op letten bij de aanschaf van een donsjas? Om de beslissing te vereenvoudigen, hebben we een eenvoudige gids samengesteld om de jas te kiezen die het beste bij je past.

Een outdoor bedrijf als Rab ontleent haar ontstaansrecht aan dons. In 1980 startte Rab Carrington in Sheffield zijn bedrijfje en sinds die tijd zijn de Rab-donsproducten consequent het toppunt van innovatie en design. Het bedrijf is er dan ook trots op zichzelf The Masters of Insulation te noemen. Of je nu op zoek bent naar een alledaagse winterjas of een manier om in leven te blijven tijdens je volgende Himalaya-beklimming, zij hebben de juiste donsjas voor je.

Over dons

Dons is het laagje veren dat zich het dichtst bij het lichaam van een vogel bevindt. Deze veertjes bestaan uit zeer fijne vertakkingen en vezeltjes, die de lichtste en meest efficiënte manier vormen om lucht op zijn plaats te houden. Door het dons vastgehouden lucht vormt een ongelooflijk efficiënte thermische barrière, die zo licht en compact is dat er geen natuurlijk of synthetisch equivalent bestaat.

Nikwax hydrofoob dons

Dons is van nature ademend, waardoor het zeer comfortabel is om te dragen, maar dit heeft een nadeel: het kan vocht opnemen. Dit vocht kan de vezels verzadigen of aan elkaar laten kleven, waardoor het dons zijn isolerende eigenschappen verliest. Om dit effect te verminderen, past Rab een Nikwax waterafstotende “hydrofobe” behandeling toe op het gebruikte dons. Deze behandeling verbetert de prestaties aanzienlijk door te voorkomen dat de veertjes vocht opnemen en het helpt zijn volume te behouden. In het geval dat het dons toch klam of vochtig wordt, verkort deze behandeling de tijd die het dons nodig heeft om te drogen en weer op volume te komen aanzienlijk.

Eend en ganzendons

Rab gebruikt voor haar jassen eenden- of ganzendons. Dons met een hogere kwaliteit (700FP en hoger) is meestal afkomstig van ganzen, omdat de donsclusters van een gans groter zijn, wat een hogere warmte-gewichtsverhouding en een betere pakbaarheid oplevert. Hoewel eendendons bestaat uit kleinere clusters en een lagere warmte-gewichtsverhouding, is het nog steeds een uitstekende keuze voor jassen voor dagelijks gebruik, omdat premium ganzendons dan vaak gewoonweg te warm is.

Responsible Down Standard

Donsproducten hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we ons kleden voor buitenactiviteiten. We moeten echter niet negeren dat deze mooie grondstof op grote schaal van dieren wordt gewonnen. Rab neemt zijn verantwoordelijkheid serieus door ervoor te zorgen dat al het gebruikte dons wordt geproduceerd in een omgeving waar de normen voor dierenwelzijn worden gehandhaafd. Al het nieuwe dons dat Rab verwerkt is gecertificeerd conform de Responsible Down Standard.

Gerecycled dons

Het gebruik van gerecycled dons is een duurzaam alternatief voor nieuw dons en helpt de milieu-impact van een product te verminderen. Rab is er trots op dat al het gerecyclede dons dat in het assortiment wordt gebruikt, is gecertificeerd volgens de Global Recycle Standard (GRS).

Dons en vulkracht (FP)

Vulkracht is een aanwijzing voor de kwaliteit van dons. Vulkracht (Fill Power -FP) verwijst niet naar de hoeveelheid dons die wordt gebruikt en er kan niet op worden vertrouwd om een idee te geven van de warmte van een product, want daarvoor moet je ook rekening houden met het ‘vulgewicht’ van dat product.

Hoe koop je de juiste donsjas? En wat je moet weten over dons.

Rab beoordeelt de kwaliteit van dons op basis van de grootte van de clusters, ofwel de hoeveelheid lucht die het dons kan vasthouden ten opzichte van zijn gewicht. Om dit te doen neemt Rab één gram volledig ontplooid dons en registreert het volume, het resultaat geeft de “vulkracht” van het dons weer.

Alle eendendons van Rab heeft een vulkracht van 650FP en het gebruikte ganzendons varieert tussen 750 en 1000FP. Het assortiment dons dat Rab gebruikt, maakt het mogelijk om de kledingstukken af te stemmen op de verschillende eisen van de eindgebruikers, zowel qua budget als qua gebruik.

Onderhoud

Als je je nieuwe jas eenmaal hebt, wil je er zeker van zijn dat hij lang meegaat – en Rab heeft een paar tips voor het goed opbergen en schoonmaken van dons. Dit helpt om de levensduur van een product te verlengen, wat goed is voor de planeet en goed voor uw portemonnee.

Wassen

Rab donsproducten kunnen thuis worden schoongemaakt, maar dit is een moeilijke en tijdrovende klus omdat het droogproces enkele uren kan duren. In de eigen reparatie- en servicecentra biedt Rab een probleemloze, gespecialiseerde donswasservice die ervoor zorgt dat je Rab-jas of -slaapzak schoon is, volledig op volume en klaar is voor je volgende avontuur.

Bewaren

Dons moet ongecomprimeerd en zonder direct zonlicht op een droge, koele plaats worden bewaard. Als uw donsproduct vochtig wordt, lucht het dan goed en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat u het weer opbergt. Als het product na het luchten nog steeds vochtig is, zou een korte cyclus in een droogtrommel op een lage stand moeten helpen om het drogen te voltooien en het volume te herstellen.

Welke donsjas voor welke activiteit?

Hoe koop je de juiste donsjas? En wat je moet weten over dons.

Het assortiment donsjacks van Rab omvat een groot aantal stijlen en beoogde toepassingen, maar de breedte van het assortiment kan een beetje overweldigend zijn. Met dit in gedachten heeft Rab het assortiment ingedeeld in een aantal activiteiten, waarvan hieronder een kleine selectie:

Expeditie: het Expeditie 8000-jack

De Expedition 8000 is Rab’s warmste jas die is gemaakt voor de meest extreme omstandigheden, of je nu een top van 8.000 meter beklimt of de poolkappen oversteekt.

Gevuld met RDS-gecertificeerd, 850FP ganzendons en gebouwd met robuuste en weerbestendige Pertex Quantum Pro-buitenstof, is deze jas ontwikkeld om warmte vast te houden op de koudste plaatsen ter wereld. Uitgerust met een vaste capuchon, 8 jaszakken aan de buitenkant en twee binnenzakken.

Ascent & Mountain: het Infinity Microlight-jack

De Infinity Microlight blijft trouw aan zijn oorspronkelijke doel, een geïsoleerd jack om het hele jaar door in de bergen te gebruiken, maar met de extra wind- en weersbestendigheid van Gore-Tex Infinium Windstopper. Deze buitenstof is super licht in gewicht met indrukwekkende bescherming tegen weersinvloeden, bestand tegen lichte sneeuw, spindrift en vocht.

Het materiaal is uitzonderlijk ademend en voelt zacht aan en biedt een stil en comfortabel donsjack met capuchon voor alle bergsportactiviteiten. Het 700FP P.U.R.E. gerecyclede dons is ontworpen met slim geplaatste micro- en nano-donsbanen zodat je lichaam optimale warmte en ademend vermogen geniet, precies daar waar je het nodig hebt.

Dagelijks gebruik: het Cubit Stretch-donsjack

De functionele Cubit Stretch Down Hoody geeft een tweede leven aan kwaliteitsdons dat anders op de vuilstort zou zijn beland; het is gevuld met fluorkoolstofvrij, hydrofoob 700FP gerecycled dons.

Deze allround jas is gemaakt met een geavanceerde Pertex 3D-weeftechnologie en heeft een uitstekende windweerstand, een laag gewicht en zorgt voor maximale rek en bewegingsvrijheid. De buitenste Pertex Quantum-stof zelf is ademend en weerbestendig met een fluorkoolstofvrije DWR-afwerking.

Ga voor meer informatie over het assortiment dons van Rab naar https://rab.equipment

Hoe koop je de juiste donsjas? En wat je moet weten over dons.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief