Hoe kies je het juiste zadel voor je mountainbike en racefiets en waarom is ergonomie belangrijk?

Als je comfortabel op je fiets wilt zitten, is het kiezen van het juiste zadel een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. We zeggen een van de belangrijkste, omdat er nog twee andere belangrijke zaken zijn die het fietsgenot beïnvloeden. Er zijn namelijk drie contactpunten met de fiets: handen, bekken en voeten. We gaan in dit artikel in op het kiezen van het juiste zadel en waarom ergonomie hierin belangrijk is.

Het zadel waarmee je fiets werd geleverd, is vaak wel voldoende voor een korte rit hier en daar, maar als je regelmatiger begint te rijden, zul je merken hoe belangrijk het is om het juiste fietszadel voor jou te kiezen.

Het belang van ergonomie

Een goed ontworpen ergonomisch zadel zorgt voor een veel betere positie op de fiets, wat leidt tot meer comfort en prestatie. Net zoals er verschillende soorten fietsen zijn, zijn er ook verschillende soorten zadels.  Het zadel dat je kiest voor een stadsfiets is totaal anders dan een voor een tijdritfiets, dat komt door het verschil in de zithouding. Op een tijdritfiets zit je veel meer naar voren gekanteld dan op een Hollandse omafiets en daardoor komen verschillende delen van je bekken in contact met het zadel. Hoe meer je naar voren zit, hoe minder contact je eigenlijk maakt met het zadel. De vuistregel is dan ook altijd: hoe rechter op je zit, hoe breder het zadel zal moeten zijn.

Het ideale zadel

Zadelkeuze kan van invloed zijn op je gezondheid en plezier op de fiets, dus het is belangrijk om een ​​actieve en goed geïnformeerde keuze te maken. Waarom? Omdat een zadel met een slecht ergonomisch ontwerp dat niet past bij jouw anatomie of je beoogde gebruik (bijv. mountainbike versus woon-werkverkeer versus wegrace) veel problemen kan veroorzaken. Zoals perineale pijn (zadelpijn), slapend gevoel of tintelingen door een verkeerd gevormd en/of te klein zadel of pijnlijke zitbotten door een te zacht zadel. 

Over SQlab

SQlab is van mening dat een zadel moet passen als een paar schoenen. Is dit niet het geval? Dan ontstaat er zadelpijn. Om dit te voorkomen heeft SQlab verschillende oplossingen. SQlab is de wereldwijde ergonomiespecialist voor de fiets. Zij zijn gespecialiseerd in de drie belangrijkste contactpunten met de fiets; de handen, voeten en het bekken. Zij hebben een enorm assortiment aan zadels, pedalen, sturen, handvatten, zooltjes en zelfs kleding, om ervoor te zorgen dat iedereen goed op de fiets kan zitten.

In samenwerking met SQlab beschrijven wij een aantal oorzaken en vormen van zadelpijn en geven we je tips hoe je deze het best kan voorkomen, dan wel oplossen.

Zadelpijn door een te smal zadel 

Wanneer een zadel te smal is, ontstaat er druk op plekken waar dat nou net niet de bedoeling is. Rond het bekken zitten namelijk vele zenuwen, die door het te smalle zadel bekneld raken. Dit is één van de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn.

Om meer comfort van het zadel te kunnen ervaren is het belangrijk te weten wat jouw zitbot afstand is en om rekening te houden met jouw zitpositie. Hiermee kan je het juiste zadel kiezen. Een goed passend zadel geeft minder druk en zorgt voor een effectieve krachtoverbrenging.

Zelf je zitbot afstand meten

Al in 2002 heeft SQlab als eerste zadelmaker een eenvoudig maar doeltreffend systeem geïntroduceerd, waarmee thuis de afstand tussen de zitbotjes gemeten kan worden. Door daarna ook nog rekening te houden met de zitpositie kan de optimale zadelbreedte vastgesteld worden. Daarmee ben je ervan verzekerd, dat de zitbotjes volledig en op de juiste manier ondersteund worden. Alleen zo kunnen de gevoelige delen van de man en de vrouw ontzien worden.

Om er zeker van te zijn dat je zitbotten goed op het zadel zitten, is het dus belangrijk om de afstand tussen je zitbotten te meten. Deze afstand kun je eenvoudig zelf thuis opmeten met de SQlab zadelmeting voor thuis. Dit maakt het kiezen van het juiste zadel eenvoudig.

Tintelingen of slapend gevoel door verkeerd gevormd zadel

Heb jij last van een slapend of tintelend gevoel bij de gevoelige delen? Ook dit is een soort zadelpijn. De kans is groot dat je zadel de verkeerde vorm heeft. Hierdoor kom je eigenlijk in de knel op en rond het zadel, waardoor er snel weer zenuwen bekneld kunnen raken. Zo kan een conventioneel plat en recht zadel een goede doorbloeding van de schaamstreek in de weg zit. Immers er is gewoonweg geen ruimte op het zadel voor het schaambeen.

SQlab maakt gebruik van een getrapt zadel waardoor er  een optimale drukverdeling van de zitbotten en het schaambeen is bij zowel mannen als vrouwen. Bij een getrapt zadel ligt de neus wat lager dan de achterkant van het zadel, waardoor er meer ruimte ontstaat voor de gevoelige delen. Dat betekent ook minder druk hierop. Dit concept van SQlab is toepasbaar voor alle soorten fietsen: van racefietsen en mountainbikes tot aan toerfietsen, stadsfietsen en e-bikes. Alle zadels van SQlab hebben daarnaast een kuiltje, die de druk op de gevoelige delen nog verder ontziet.

Pijnlijke zitbotten door een te zacht zadel

Contra-intuïtief, maar waar: een zacht fietszadel wordt na een half uur à drie kwartier fietsen zeer oncomfortabel. Reden: de zitbotjes zakken zo ver weg in de zachte polstering, dat gevoelige weefsels als spieren en peesaanhechtingen onder druk komen te staan en geïrriteerd raken. Vaak ontstaat bij een te zachte zadelvulling al binnen een uur fietsen een drukkende gevoel, tintelingen en een verdoofd of pijnlijk zitvlak.

Door een stevig zadel te gebruiken dat zorgt voor de juiste drukverdeling voorkom je pijnlijke zitbotten. Hierdoor hebben de zitbotten voldoende ondersteuning en raken de zenuwen in het schaambeen niet bekneld. SQlab biedt stevige zadels voor iedere fietser, die zorgen voor precies de juiste drukverdeling. 

Welk zadel je kiest voor welke fiets

Maar welk zadel moet ik hebben voor de racefiets en welk zadel voor de mountainbike?

SQlab 612 racefiets zadels

De SQlab 612 Ergowave zadels zijn specifiek ontworpen voor de wensen van zowel wedstrijdrijders als liefhebbers. De golvende Ergowave vorm en hoge achterkant zorgen voor perfecte achterwaartse stabiliteit en een goede drukverdeling. Deze dringen diep door in de lichaamsstructuur wat zorgt voor een goede krachtoverbrenging.

De verlaagde neus in combinatie met het kuiltje zorgt voor een optimale drukverlichting van het perineum. De platte maar slanke SQlab MaxContact-zadelneus en de stevige vulling van de SQlab 612 Ergowave zijn beide specifiek ontworpen voor de racefiets. De 612 zadels zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen.


SQlab 611 mountainbike zadels

De SQlab 611 Ergowave zadels zijn exact ontworpen om te voldoen aan de wensen van All Mountain en Enduro rijders. De 611 Ergowave zadels is een mooi gestroomlijnd zadel dat zorgt voor optimaal comfort.

De getrapte vorm en verhoogde achterkant zorgen voor perfecte achterwaartse stabiliteit en een goede drukverdeling. Deze dringen diep door in de lichaamsstructuur wat zorgt voor de beste krachtoverbrenging. De 611 zadels zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen.


Tot slot

Zoals we hebben gezien, is het kiezen van het juiste zadel een enorm belangrijke factor als het gaat om genieten van je tijd op de fiets. Het proces om de juiste zadel te vinden kan aanzienlijk worden verkort als je je bewust bent van de de oorzaken van zadelpijn zoals we hierboven hebben beschreven. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SQlab.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Met de Osprey Talon Pro 30 rugzak door Jordanië | Review

Zijn veelzijdigheid, comfort en duurzaamheid maakt de Osprey Talon Pro 30 een uitstekende keuze voor de meeste mensen.

Verleg grenzen met de RoamFree HT Hiker van Helly Hansen

Met de hulp van experts werkt Helly Hansen aan het creëren van complete outfits die betrouwbaar zijn tijdens lange dagen in de natuur. Deze...

Check de nieuwste AirZone Ultra lichtgewicht rugzakken van Lowe Alpine

Lowe Alpine komt met een geweldige nieuwe toevoeging aan hun collectie voor lente/zomer 2024 - de fantastische AirZone Ultra rugzakken.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief