Hoe je een verhaal vertelt met reisfotografie

Fotograferen tijdens een reis is populair. Maar hoe vertel je je reisverhaal in foto’s? Met meer dan 20 jaar ervaring in de fotografie, heeft Joost van Manen al heel veel plekken op onze wereldbol gezien en vastgelegd. Naast zijn celebrity portretten, mode- en kunstfotografie, is hij een begenadigd reisfotograaf. Hij kent als professionele fotograaf alle ins & outs voor reisfotografie. Wij hebben Joost gevraagd speciaal voor Gearlimits zijn verhalen te vertellen over wat hem inspireert.

In dit artikel zijn eerste verhaal over reisfotografie.

De eerste stap

Het is ontzettend leuk om door Gearlimits gevraagd te zijn om iets van mijn ervaring te delen met betrekking tot reisfotografie. Ik vroeg mezelf af: Waar kan ik beginnen? Een bekend Chinees gezegde is vrij vertaald: “Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap”. Voor mij begint de eerste stap al vóór het vertrek. Ik begin meestal mezelf af te vragen wát ik wil vastleggen. Hoe verwacht ik een mooie collectie van foto’s te maken?

Ik bestudeer thuis al het land en de mensen en speciale plekken, zodat ik al een idee krijg welke richting ik iets wil vastleggen, welke uitrusting en apparatuur je daar voor nodig hebt, etc. Boeken, reisgidsen, reisverhalen, blogs, YouTube en bijvoorbeeld Instagram kunnen al veel duidelijk maken. Wat is een standaard foto op die locatie, en wat kan een beeld een iets andere kijk geven. Hoe kan ik het verschil maken als ik daar ben?

Hoe je een verhaal vertelt met reisfotografie
© Joost van Manen

Een goede voorbereiding helpt dus. Maar altijd zal je ter plekke pas zien hoe de stad of het land werkelijk is. Wat aldaar voorvalt, of wat je opvalt, is niet te voorspellen. En dat is geen nadeel. Dat is juist wat het reizen en reisfotografie zo fantastisch maken.

Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap.

Chinees gezegde

Of er nou in Afrika een olifant onverwacht je pad kruist, of een lokale bewoner je thuis uitnodigt voor het eten, of een Pakistaanse vrachtwagen met een zingende passagier plots voorbij rijdt…. de verrassende gebeurtenissen kunnen de leukste beelden opleveren. Al is het maar voor je eigen plakboek.

Hoe je een verhaal vertelt met reisfotografie
Karakoram Highway; Islamabad (Pakistan) to Kashgar (China)

Uiteindelijk wil je een document maken van een gebied, de mensen, de geschiedenis of een cultuur in een bepaalde tijd.  En hoe dieper je er in duikt, hoe beter het wordt. Hoe meer ervaring je hebt, des te beter je wordt om foto’s te maken die afstaan van het gebruikelijke beeld.

Waarneming is subjectief

Waarneming is een heel subjectief gegeven. Een Nederlandse fotograaf heeft nou eenmaal andere opvattingen over wat typerend is voor een bepaalde cultuur, dan een fotograaf uit een ander land. Wat wij opmerkelijk vinden, vindt een ander ‘normaal’; en omgekeerd.

Het dagelijkse leven is voor een ieder normaal, maar om de verschillen te tonen is een belangrijk aspect in de reisfotografie. De verschillende manieren van visserij in de wereld is zo’n voorbeeld.

Hoe je een verhaal vertelt met reisfotografie
Gorey Harbour, Jersey | © Joost van Manen

Op het Kanaaleiland Jersey, vissen ze met fuiken en veel wisselingen in het tij.

De rustiek van het vissen in Myanmar is weer heel anders…

Hoe je een verhaal vertelt met reisfotografie
Vissers Myanmar | © Joost van Manen

Ik hoop in de komende verhalen nog veel meer voorbeelden aan de hand van foto’s te geven. Heb je vragen of wil je graag meer over een onderwerp horen? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.

Joost van Manen
Joost van Manenhttps://joostvanmanen.com
Naast een bekroonde professionele fotograaf en visuele verhalenverteller, is Joost een globetrotter. Hij houdt ervan om nieuwe plaatsen en culturen te ontdekken en werkt graag met de beste uitrusting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het Haglöfs ROC Flash GTX Pro Jacket is multifunctioneel

Het ROC Flash GTX Jacket van Haglöfs is een ideaal outdoor jack dat veel voordelen heeft. Het is gemaakt van drielaags Gore-Tex materiaal.

Waarom de schoenen van Hanwag duurzaam en 100% Made in Europe zijn

Consumenten in het algemeen, maar zeker binnen de buitensport, zijn kritisch en mondig als het gaat om afkomst van materiaal en door wie producten...

Zweedse consumenten roepen Fjällräven opnieuw uit tot meest duurzame merk

Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten in Zweden Fjällräven uitgeroepen tot het meest duurzame merk van het land in de categorie ‘Clothes...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief