Outdoor Schoenen – GearGuide

Het kiezen van de juiste outdoor schoenen is één van de belangrijkste beslissingen voor zowel de ervaren als de minder ervaren wandelaar, backpacker of klimmer. De schoenen die je kiest moeten comfortabel, duurzaam zijn en bescherming bieden.

Iedere outdoor activiteit stelt zo zijn eigen eisen aan de te gebruiken schoenen. De fabrikanten spelen steeds beter in op wat de markt vraagt en daarmee kan er een steeds betere keuze gemaakt worden. Outdoor schoenen zijn onder te verdelen in 4 basis categorieën. Start daarom bij je zoektocht naar de juiste schoenen door je te richten op de categorie die het best past bij je geplande activiteiten.

Salomon X-Ultra Mid GTX
Wandelschoen

[vc_btn title=”BEKIJK PRODUCT” style=”flat” shape=”square” color=”black” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fad.zanox.com%2Fppc%2F%3F39396250C99864287%26ulp%3D%5B%5B%2Fp%2Fsalomon-salomon-x-ultra-mid-gtx-schoen-HABFC60010.html%3Fcolour%3D3154%5D%5D||target:%20_blank|”]

Onderwerpen in deze GearGuide:

  • Waarvoor
  • Materialen
  • Constructie
  • Pasvorm
  • Binnenzolen
  • Onderhoud

 

Waarvoor

Iedere buitensport activiteit stelt zo zijn eigen eisen aan de te gebruiken schoenen. De fabrikanten spelen steeds beter in op wat de markt vraagt en daarmee kan er een steeds betere keuze gemaakt worden. Buitensport schoenen zijn onder te verdelen in 4 basis categorieën. Start daarom bij je zoektocht naar de juiste schoenen door je te richten op de categorie die het best past bij je geplande activiteiten.

A – A/B Wandel & Hiking

A-five-ten-insight-walnut_0In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte, eenvoudige wandelingen. Ook geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Ook voor Nordic Walking vind je de schoenen in deze categorie. Deze schoenen worden gekenmerkt door een meer afgeronde zool en over het algemeen meer demping en sportief opgezet.

Afbeelding: Five Ten Insight wandelschoen

 

B – B/C Trekking

B-scarpa-kailash-gtx-backpacking-shoeSchoenen in de B categorie zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen (ook wel softwalker genoemd) het meest geschikt. De wandelaar die het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool kiezen; B/C-categorie.

Afbeelding: Scarpa Kailash GTX trekkingschoen

 

C – Bergschoenen

C-La-Sportiva-Trango-s-evo-gtxEen wandelaar die gewend is om zware huttentrektochten in het hooggebergte te maken zal zijn oog laten vallen op deze categorie. Om de voet genoeg steun te kunnen geven, is deze een stuk robuuster dan de softwalker. Ook geschikt voor de trekker die met een zware rugzak door geaccidenteerd terrein loopt.

Afbeelding: La Sportiva Trango bergschoen

 

 

D – Klimschoenen

D-Salewa-pro_guide_insulated-defDit zijn lederen of kunststof schoenen die ideaal zijn voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor klassiek alpinisme en gecombineerd terrein. Dit is iets wat veel in bergsportcursussen voorkomt. Daarnaast zijn er schoenen die meer gericht zijn op het ijsklimmen. Vooral deze schoenen worden steeds geavanceerder.

Afbeelding: Salewa Pro Guide Insulated

Materialen

mood-split-grain-leatherDe voor de schoen gebruikte materialen zijn van invloed op het gewicht, ademende werking, duurzaamheid en waterdichtheid. Omdat schoenen uit verschillende materialen worden samengesteld kunnen de prestaties erg variëren. Het blijft echter een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Afbeelding: split grain leer

Nylon mesh en split-grain leer

nylon-meshNylon en split-grain schoenen zijn licht en ademend, wat ze perfect maakt voor gebruik bij warm en normale weersomstandigheden, maar te licht voor zwaardere tochten. Ze zitten soepeler aan je voeten en zijn in de meeste gevallen lichter dan schoenen van full-grain leer. Nylon/split-grain kosten over het algemeen minder, maar zijn veelal minder tegen water bestand dan schoenen van full-grain leer. Al kunnen modellen die zijn voorzien van een waterdichte voering even waterdicht zijn.

Full-grain leer

full-grain-leatherFull-grain leer is uitzonderlijk waterdicht, duurzaam en geeft goed steun (meer dan nylon of split-grain leer). Dit wordt vooral toegepast voor schoenen die zijn ontworpen voor extremere omstandigheden, zware bepakking en terrein. Minder licht en ademend dan nylon/split-grain combinaties, maar zeker duurzamer. Schoenen van full-grain leer moeten doorgaans goed worden ingelopen.

Wanneer je op zoek bent naar schoenen let dan op het onderscheidt van het volgende:

Waterdicht leer

Dit is leer dat is behandeld om het waterdicht te maken. Dit is uitstekend materiaal. Vergeet echter niet dat er lekken kunnen ontstaan indien de schoen niet goed is samengesteld (verlijmd/gestikt).

Waterdichte constructie

Dit verwijst naar technieken die worden gebruikt om lekken te voorkomen (zoals seam-sealing, speciale steken en precise designs). Waterdichte constructies worden vooral verkregen door gebruik te maken van waterbestendige materialen.

Waterdichte voeringen

Dit zijn special ontworpen waterdichte lagen zoals hierboven beschreven, die in de schoen wordt gemonteerd om je te beschermen tegen lekken naar binnen tussen de materialen door. Deze voeringen zijn erg belangrijk om geen natte voeten te krijgen. Onthoud echter dat Gore-Tex, Hyvent en andere waterdichte voeringen niet het eeuwige leven hebben.

Advies

De mate van waterdichtheid van je schoenen hangt af van de kwaliteit van verzorging van de schoenen. Volg alle onderhoudsinstructies op die worden meegeleverd met je schoenen, zodat je ze in goede conditie houdt en de levensduur wordt vergroot.

Constructie

Bovenwerk

Hoe meer naden een schoen heeft, hoe groter het risico van lekken en uitscheuren. Het lekken komt voor wanneer het water door de naaldgaten of ruimten tussen de panelen sijpelt. Uitscheuren komt vaak bij normaal gebruik door herhaald buigen op eenzelfde plaats of dat een stiksel knapt waardoor twee panelen van elkaar gescheiden worden. Over het algemeen geldt dat hoe minder naden het bovenwerk heeft, hoe waterbestendiger en duurzamer de schoen is.

Verbinding tussen bovenwerk en zool

De schoenzolen zijn door middel van stikken of lijmen verbonden met de rest van de schoen.

Stikken

Duurzaam, betrouwbaar en kan eenvoudig van elkaar worden gescheiden om bijvoorbeeld de zool te vervangen. Verschillende technieken zijn hiervoor ontwikkeld en elke techniek heeft haar eigen sterke punten en stijfheden.

Lijmen

Sneller en minder kostbaar dan stikken, wat weer resulteert in lagere schoenprijzen. Lijmen is echter niet altijd betrouwbaar geweest, maar tegenwoordig produceren de meest moderne lijm-fabrikanten duurzame lijmverbindingen. Dit is afhankelijk van het proces en de gebruikte lijmsoort. Tegenwoordig zijn de meeste schoenen – net als de gestikte schoenen – te verzolen.

Pasvorm

Of je nu wandelt in de bergen, hardloopt op ruw terrein of gewoon in de stad loopt, schoenen met de juiste pasvorm zijn essentieel voor comfort en gezonde voeten. De volgende tips en technieken zijn beschreven om je te helpen bij het vinden van de juiste pasvorm.

  • De juiste schoenmaat
  • Controleer de maat
  • Voorkom pasproblemen

 

Stap 1: De juiste schoenmaat

Het kan logisch lijken, maar je schoenmaat veranderd naar verloop van tijd. Dus als het al een tijd geleden is dat je je schoenmaat hebt opgemeten, is het geen slecht idee dit weer eens te doen. Vooral als je besluit je schoenen online aan te schaffen.

Zorg ervoor dat – als je voeten worden opgemeten in een winkel – een ervaren medewerker treft die je voeten met een professioneel apparaat opmeet en gebruik deze meting als uitgangspunt. Als een van je voeten groter is dan de andere (wat niets geks is), zorg dan dat je je grootste voet als leidraad neemt voor het passen van schoenen.

Stappen voor het online bestellen van schoenen

Voor het online bestellen van schoenen kun je onderstaande stappen volgen voor het bepalen van je schoenmaat:

  • Neem een pen of een potlood, een stuk van papier en een meetlat/-lint.
  • Trek een paar sokken aan die je wilt gaan dragen in de schoenen die je van plan bent te gaan bestellen voor de geplande activiteit(en). Houdt hierbij in gedachte dat je voeten opzwellen gedurende de dag. Het is daarom aan te raden je voeten aan het eind van de dag op te meten.
  • Pak een stoel, ga zitten en plaats je voet vlak op het stuk papier. Leun iets voorover om wat druk op je voet uit te oefenen en teken langs de omtrek je voet af op het papier (vaak is het zo dat je voeten verschillen, neem de grootste voet.).
  • Meet de lengte van de afdruk va je voet van hiel tot het puntje van je langste teen met een meetlat of –lint.
  • Gebruik de maattabellen om af te lezen welke maat overeenkomt met de meting. Als je meting tussen maten valt, neem de grootste. Het is makkelijker een paar extra sokken aan te trekken dan schoenen te klein te kopen wat niet ten goede komt aan de comfort (dat is nog zacht uitgedrukt).

Opmerking

Het betekent niet automatisch dat als je van een merk maat 7 hebt, ook automatisch maat 7 van een ander merk voldoet. Verschillende schoenen van verschillende fabrikanten hebben verschillende maatvoeringen. Houd dit in gedachten bij het gebruiken van de maattabellen. Houd er ook rekening mee dat als je een wandelschoen uitzoekt deze altijd een maat (EU) groter gaat dan je reguliere schoenmaat wat meestal evenredig is aan de voetlengte. Sommigen mensen gaan zelfs anderhalve maat groter. Dit heeft onder andere te maken met de activiteit.

 

Stap 2: Controleer de maat

Gedurende de dag zwellen uw voeten op. Het is best het de schoenen te passen tegen het eind van de dag.

Controleer de pasvorm. Plaats je voeten in de schoenen (goed tegen de hiel van de schoen), maak je veters dicht en ga staan. Dit moet aangenaam voelen rond de bal van je voet en rond de instap, maar zo dat je je voet naar voren kunt bewegen zonder dat het oncomfortabel wordt.

Aangezien de meeste mensen één voet hebben die iets groter is dan de andere, probeer het volgende op beide schoenen. Probeer op zowel tapijt als harde oppervlakken lopen om een het gevoel van verschillende ondergronden te krijgen. Indien mogelijk, loop van boven en beneden op een hellend vlak om voetbeweging binnen de schoenen te controleren. Controleer ook het bewegen van de voet bij de hiel en tenen.

Daarna, beweeg omhoog op de ballen van uw voeten. Nu terug op uw hielen. Bewegen de schoenen goed mee met de beweging van je voeten? Zijn ze comfortabel? Wees er zeker van dat de schoen niet naar binnen “knikt”. Op den duur zal de schoen zachter worden door het dragen, maar het mag niet zo zijn dat deze gaat “knikken”.

Je tenen moet je goed kunnen bewegen in de schoen. Om te zien of je genoeg ruimte hebt, beweeg je voet langzaam in de schoen naar voren tot je met je tenen de voorkant van de schoen net raakt. Laat de veters hierbij open. In deze positie, zou u de breedte van een vinger (ongeveer 1,5 cm) tussen de basis van je hiel en de schoen moeten hebben. Hierdoor is het mogelijk je tenen spreiden om je voeten te kunnen stabiliseren en biedt voldoende ruimte voor het opzwellen van je voeten gedurende het dragen; het zal ook voorkomen dat de luchtcirculatie wordt geblokkeerd wat tot koude voeten tot gevolg heeft.

Je hiel zou op zijn plaats moeten blijven. Nadat je veters dicht zijn, zou er niet meer dan ½ cm beweging bij de hiel mogelijk moeten zijn. Indien dit meer is kan dit wrijving veroorzaken wat tot blaren kan leiden. Ook zal het verhinderen dat je voet in de schoen naar voren glijdt bij het bergafwaarts lopen. Als je het gevoel hebt dat je voet in de schoen “zweeft” kan je een halve maat kleiner proberen.

 

Stap 3: Voorkom pasproblemen

Hoge instap, langere tweede tenen etc. Al deze veel voorkomende ongemakken kunnen ervoor zorgen dat het zoeken naar de juiste schoen een pijnvolle en frustrerende exercitie wordt. De meeste van deze kwesties kunnen vrij eenvoudig worden verholpen.

Vakkundig personeel kan je schoenen met speciaal gereedschap wat oprekken en vormen naar je voeten.

Inlegzolen helpen niet alleen voeten te beschermen en te steunen, maar ook extra volume in een schoen op te nemen als een schoen net iets te groot is. Probeer gebruik te maken van een inlegzool als je je hiel teveel kan bewegen of dat je tenen langzaam naar voren glijden. Steunende inlegzolen kunnen ook zijwaartse bewegingen als pronatie en supinatie voorkomen, evenals vermoeidheid, blaren en andere bewegingsgerelateerde ongemakken.

Vergeet vooral de sokken niet. Zij helpen ook om extra volume in te grote schoenen op te vullen. Zorg ervoor je de schoenen probeert met de sokken die je van plan bent te gaan dragen in de schoenen.

Diverse veter technieken kunnen vele problemen oplossen. Een hoge instap kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de schoen te strak voelt en je voet wordt afgeknepen. Dat kan worden verminderd door één of meerdere oogjes vanaf de bovenkant van je voet over te slaan. Door de veters drie keer over elkaar heen te slaan kan een “blok” worden gecreëerd op een bepaalde plaats waar de veters strakker of losser moeten zitten.

Binnenzolen

Anatom_Superfeet_Green-33e03Je zal het niet verwachten, maar het gebruik van een goede (stabiliserende) binnenzool kan veel uitmaken als het om comfort gaat. Goede inlegzolen verbeteren de gezondheid van de voeten.

Afbeelding: Superfeet Green binnenzolen

 

Goede binnenzolen helpen klachten te verminderen zoals kramp onder de voet, brandend gevoel, knobbels, gezwollen enkels, blaren, drukpunten, shinsplints (scheenbeenvlies ontsteking) en schuiven in de schoen. Daarbij voelen je voeten gewoon minder vermoeid. Belangrijk is dat binnenzolen goed in de juiste positie zijn in te stellen.

Voeten

  • Gemiddeld maken we 8.000 tot 12.000 stappen per dag
  • Iedere voet heeft 28 botjes
  • De mens liep van origine op oneffen terrein
  • Een groot deel van de bevolking over-proneert
  • Vrouwen hebben vier keer meer voetproblemen dan mannen

Kiezen

Er zijn een aantal merken die diverse modellen inlegzolen hebben om de pasvorm en het comfort van verschillende typen schoenen te verbeteren. Bijvoorbeeld een bergschoen heeft veel meer volume en heeft een ander model dan een nette schoen. Met dit als uitgangspunt kies je een zool in hoog volume schoenen als berg-, werk- en skischoenen die erop gericht is om het volume in de schoen te verminderen en de schoen beter om de voet te laten sluiten. Er zijn zelfs zolen met Merino wool erin verwerkt om extra warmte binnen de schoen vast te houden.

Gewenning

Over het algemeen moeten mensen hun voeten en benen wat tijd gunnen om te wennen aan de extra ondersteuning die binnenzolen geven. Stugge binnenzolen geven de meeste ondersteuning waardoor het aan te raden is om de eerste 5-10 dagen nieuwe binnenzolen 2-3 uur per dag te dragen, bij hardlopen 20-30 minuten. Wanneer je ze voor het eerst gebruikt doe dit dan nooit tijdens een lange wandeling of hardlooptraining.

Vervangen

Gemiddeld 18-24 maanden afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de schoenen waarin ze gedragen worden. Binnenzolen kunnen gereinigd worden met warm water en zachte zeep.

Onderhoud

Houd je schoenen schoon door gewoon het vuil en modder er af te borstelen. Zowel vuil als modder kunnen de levensduur van het leer verkorten. De meeste schoenmaterialen kunnen worden afgenomen met een (milde) zeep en water. Vermijd gebruik van bijtende middelen.

 

Zorg ervoor dat je schoenen “in conditie” blijven door ze van tijd tot tijd te verzorgen. Dit geldt vooral voor leren schoenen. Vermijd het gebruik van olie voor het behandelen van leer voor buitensport schoenen. Op olie gebaseerde producten maken het leer zacht en soepel wat de steun van de schoen negatief kan beïnvloeden. Gebruik was en siliconen-gebaseerde producten.

Drogen

Droog, indien mogelijk, na iedere tocht je schoenen. Als je schoenen doorweekt zijn, stop er dan los een krantenprop in en laat ze drogen op een warme plaats. Er is wel wat controverse rond het gebruik van krantenpapier. Volgens sommige meningen kan namelijk de ink in het water dat de krant uit de schoen trekt oplossen, en vervolgens terug in de schoen trekken. Vooral bij Gore-Tex schoen is het aan te raden aan de veilige kant van deze discussie te blijven omdat de microporiën van het membraan door de ink geblokeerd kunnen raken.

Verkort nooit het droogproces door de schoenen bij open vuur, verwarming of een ander hittebron te plaatsen.

 

 

Reparatie

Het repareren van buitensport schoenen is vaak een complexe taak. Oudere schoenmodellen en recentere (waarbij een grote verscheidenheid aan materialen wordt gebruikt om thermoplastische rubber zolen aan het bovenwerk te monteren) vereisen verschillende reparatietechnieken. Schoenmakers die over de expertise beschikken om beide te repareren zijn zeldzaam. Veel buitensport retailers hebben contact met onafhankelijke schoenmakers waaraan zij – niet onder de garantie vallende – schoenreparaties uitbesteden.