Damesrugzakken – GearGuide

the-north-face-Womens-Casimir-32-Liter-rugzakNaast de informatie in de GearGuide over rugzakken zijn er specifieke aspecten waar je als vrouw extra aandacht aan kunt besteden bij de aanschaf van een rugzak.

Afbeelding: The North Face Casimir 32 liter damesrugzak

Wat outdoor en action sport materiaal betreft, hebben vrouwen tegenwoordig meer keus dan ooit tevoren. Wat maakt een rugzak vrouwspecifiek? Is het alleen maar een kleinere rugzak of zijn het de leuke kleuren? Fabrikanten hebben zich gerealiseerd dat er behoefte is aan rugzakken die rekening houden met de vrouwelijke anatomie.

In dit onderdeel van de GearGuide worden een aantal belangrijke aspecten beschreven die van belang zijn bij het kopen van een “vrouwvriendelijke”-rugzak. Daarbij worden er tips gegeven die de keus vergemakkelijken.

Onderwerpen:

  • Specifieke aspecten
  • Koopadvies

[/td_text_with_title]

[td_ad_box spot_name=”Adsense spot — adsense leaderboard”]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Specifieke aspecten

vrouwenrugzakkenDe meeste vrouwen hebben smallere schouders, een kortere ruglengte en grotere heupen dan mannen. Vrouwenrugzakken zijn met deze aspecten in het achterhoofd ontworpen, wat zich vertaald heeft in:

Smallere vorm

Een smallere vorm past niet alleen beter, maar zal tevens bijdragen aan het comfortabeler dragen en lopen. Vrouwen hebben de neiging een beetje met de heupen te wiegen tijdens het lopen. Een smallere, nauwsluitende rugzak zal voorkomen dat je uit balans raakt bij een ongelijke ondergrond.

Korter rugpaneel en rugzak lengte

De opgevulde, voorgevormde rugpanelen bij vrouwenrugzakken zijn korter omdat vrouwen over het algemeen een kortere ruglengte hebben. Een rugzak die te laag op je rug zit zal ongemakkelijk dragen en tijdens het lopen niet juist op je heupen steunen.

Kleiner harnas

Een schouder harnas waarbij de schouderbanden dichter bij elkaar zijn geplaatst voorkomt dat deze van je schouders glijden. De smallere schouderbanden kunnen ook het “schuren” langs de onderarmen en het “drukken” tegen de borst, wat veel voorkomende ongemakken zijn bij gebruik van de brede schouderbanden van een “mannenrugzak”, voorkomen.Vrouwenrugzakken – roterende schouderbladen

roterende_schouderbandenS-vorm schouderbanden Voorgevormde schouderbanden bieden een comfortabelere pasvorm rond de borst. Er zijn fabrikanten die schouderbanden maken die kunnen roteren zodat de mogelijkheid wordt geboden de schouder en nek hoeken aan te passen (zie afbeelding).

Conisch gevormde heupgordel

De vrouwelijke heupen zijn hoekiger dan die van mannen en omdat het gewicht van de rugzak op de heupen rust, is het vanzelfsprekend dat de (pas)vorm van de heupgordel cruciaal is. Sommige vrouwen kunnen een rugzak voor mannen goed dragen waarbij de hoek van de heupgordel klein is (deze staat een beetje naar binnen). Andere vrouwen kennen maar al te goed het gevoel van een heupgordel die zich in de onderkant van de heupen “boort” en niet of te weinig op de bovenkant van de heupen rust. Een slecht zittende heupgordel zal leiden tot meer gewicht op de schouders (i.p.v. op de heupen), je zult sneller vermoeid raken.

Verstelbare heupgordel

Er zijn tegenwoordig rugzakken op de markt waarbij de heupgordel is te verstellen, zoals de hoek waaronder de heupgordel op je heupen rust. Dit is een groot voordeel voor vrouwen met grotere heupen omdat de heupgordel hiermee aan de heupen kan worden aangepast.

Verstelbare rugpanden

Van sommige grote meerdaagse rugzakken is het rugpand instelbaar om de rugzak goed af te stemmen op de lengte van het bovenlichaam daar vrouwen veelal een korter bovenlichaam hebben dan mannen. Er zijn rugzakken op de markt waarbij het rugpand verstelbaar is in stappen per maat. Ook zijn er fabrikanten die de mogelijkheid bieden om frame, harnas en heupgordel afzonderlijk te kiezen voor een optimale pasvorm.

Kort samengevat

Vrouwvriendelijke rugzakken zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten: van grote rugzakken voor meerdaagse tochten tot kleine hydration packs.

Deze rugzakken hebben een kortere, smallere vorm en gebogen schouderbanden die zijn afgestemd op het vrouwelijke lichaam.

Sommige rugzakken hebben een verwisselbaar “harnas” en een verstelbare heupgordel waarbij de hoek is in te stellen ten behoeve van de persoonlijke pasvorm.

Zorg dat je leert je rugzak goed in te pakken en op de juiste wijze op je rug zit. Dit om je meer comfort te bieden bij lange afstanden.

Koopadvies

Zodra je een rugzak hebt gekozen die voldoet aan je wensen, is het belangrijk ervoor te zorgen deze goed in te pakken. Vooral om er zeker van te zijn dat de rugzak comfortabel zit gedurende meerdaagse tochten.

Wanneer je je rugzak inpakt, plaats dan de zware items onder in de rugzak, zo dicht mogelijk tegen je rug aan. Laat je sterkere onderlichaam het werk doen door het grootste gewicht op je heupen te dragen. Door het meeste gewicht in het midden (bij de ruggenwervel) te plaatsen zul je beter in balans zijn zodat je niet voorover of achterover wordt getrokken.

Wees er zeker van dat de heupgordel ter hoogte van je heupen is geplaatst en niet ter hoogte van je middel. Het zou over de twee prominente beenderen op de voorzijde van je heupen moeten vallen. Dit is waar het gewicht van een rugzak het meest effectief wordt gedragen omdat je skelet, niet je spieren, het gewicht moeten dragen.

Gebruik de borstband om de ruimte tussen de schouderbanden aan te passen om te voorkomen dat deze van je schouders glijden. De borstband kan vaak naar boven of naar beneden worden bewogen om de meest comfortabele stand rond je borst te vinden. Je kunt de borstband losmaken tijdens het lopen als dat prettiger is. Zorg dat de borstband in ruiger terrein wel vastzit, dit geeft stabiliteit aan je rugzak en voorkomt dat deze op je rug gaat zwabberen.

Overweeg om wandelstokken aan te schaffen. Dit helpt het gewicht van je rugzak te verdelen en goed in balans te blijven tijdens je tochten. Er zijn wandelstokken verkrijgbaar waarbij het handvat speciaal voor vrouwen is ontworpen.

[td_block4 category_id=”64″ limit=”12″ sort=”popular” custom_title=”MEER GEARGUIDE”]