Branders – GearGuide

gearlimits-gearguide-brandersGas- en brandstof branders voor je vakantie- en outdoor activiteiten zijn er in vele uitvoeringen met bijbehorende gewichten, pakvolumes en eigenschappen. Afhankelijk van je wensen, eisen en reisbestemming en budget zijn er een aantal vragen die je jezelf zal moeten stellen.

Afbeelding: MSR XGK EX liquid-fuel Brander

Niet elke brander is overal te gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld typen gascartouches die niet wereldwijd verkrijgbaar zijn. Prettig om bij aankomst op je reisbestemming de juiste gastankkoppeling te hebben. Mocht je niet zeker weten wat waar verkrijgbaar is, de betere outdoor-winkel kan je dat haarfijn vertellen en hebben praktisch alle adapters voor cartouches.

Wil je zekerheid voor wat betreft de beschikbaarheid van brandstof en het zonder problemen de brander mee in het vliegtuig te kunnen nemen, dan is een benzine- of multifuel brander de beste optie. Een dergelijke brander heeft een hogere aanschafwaarde, geeft je meer onafhankelijkheid en een lagere brandstofwaarde. De belangrijkste vraag die jezelf moet stellen is welke brandstof je gaat gebruiken met alle pro’s en con’s van dien.

Typen branders:

  • Benzine
  • Gas
  • Diesel
  • Kerosine
  • Multifuel
  • Petroleum

Benzine

Benzine heeft als één van de grote voordelen dat het een zeer hoge warmte· opbrengst (calorische waarde) heeft, veel hoger dan gas, en dat het vrijwel overal aan de pomp te krijgen is. Voor minder dan een euro tank je zelf je brandstoffles vol en je kunt weer een paar dagen vooruit. De meeste branders, en zeker de multifuel modellen, kunnen tegenwoordig tegen de relatief vuile ongelode autobenzine. Brandt geen gelode benzine aangezien de damp in je eten slaat en je jezelf daardoor op de lange termijn vergiftigd. Bij een aantal branders dien je kookpuntbenzine – een heel zuivere benzinesoort – te gebruiken omdat autobenzine de generator van de brander op den duur zal verslappen. Dit is het buisje waarin de vloeibare brandstof vergast wordt door de hitte van de vlam.

Kookpuntbenzine is er bijvoorbeeld In de vorm van wasbenzine of de bekende Coleman-fuel. Een nadeel van benzine is dat je benzinebranders even moet voorverwarmen om de benzine goed te laten vergassen, wat een extra handeling vergt.

Diesel

Indien er echt niets voorhanden is, dan zijn er branders die het ook op diesel doen. Overal ter wereld rijden vrachtauto’s en is er diesel te krijgen. Diesel geeft echter bij een brander een volle, roetende vlam. Diesel gebruik je dus eigenlijk alleen in uiterste noodzaak.

Gas, butaan & propaan

Bij een gasbrander is het openzetten van de kraan genoeg: bovenin een rechtopstaande tank met vloeibaar gas zit een ruimte die zich met gas gevuld heeft. Met een draai aan de knop ontsnapt het gas, dit mengt zich in de branderkop met lucht en een vuurtje doet de rest. Waarom dan niet altijd en overal gas gebruiken? Om twee redenen. Over het algemeen wordt butaan gebruikt als gas voor branders. Dit gas wordt al bij een halve graad Celsius vloeibaar. Dit is erg handig omdat je het ook in vloeibare vorm in de tank wilt hebben, maar omgekeerd vergast butaan bij temperaturen onder nul niet of nauwelijks meer.

Voor kamperen in het vroege voorjaar, late najaar of in de winter geen handige brandstof. Dit nadeel kan voor een groot deel worden opgeheven door het gebruik van speciale propaan-butaan mengsels. Deze zijn echter niet overal te koop. Dat is meteen voor sommige kampeerders het tweede nadeel: er bestaat niet één type gastankje – zo zijn er tankjes met schroefdraad, snelkoppeling en met doorprikventielen – en je loopt dus de kans dat het type tank wat jouw brander nodig heeft niet overal te krijgen is. Gastanken mogen daarnaast niet mee in vliegtuigen.

Kerosine

Vliegtuigbrandstof. Ga je bijvoorbeeld met een watervliegtuig de Canadese wildernis in, dan kan het voorkomen dat je noodgedwongen op kerosine zou moeten gaan stoken. Uitstekende brandstof met een hoge calorische waarde en een niet al te lange voorverwarmtijd.

Multifuel

Een bepaalde categorie branders noemen we ‘multifuel’ . Dat wil zeggen dat ze op meer dan één brandstofsoort gestookt kunnen worden. Ze zijn wat kostbaarder maar hebben daarentegen het grote voordeel dar in 99% van de gevallen brandstof voor gevonden kan worden. Daarbij is het wel belangrijk dat – afhankelijk van de brandstof – de juiste sproeier wordt gebruikt. De onderstaande brandstoffen kunnen over het algemeen kunnen worden gebruikt bij de moderne multifuel branders.

Petroleum

In bepaalde landen wordt er op het platteland nog veel op petroleum gekookt. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de populaire trekkinggebieden in Nepal. In dergelijke gebieden is petroleum veel gemakkelijker te krijgen dan benzine. Heb je een brander die naast benzine ook deze brandstof aankan, dan is dat op dat moment een groot voordeel. Heb je echter de keuze, kies dan voor benzine. Die heeft een schonere vlam en is eenvoudiger voor te verwarmen.

[td_block4 category_id=”64″ limit=”12″ sort=”popular” custom_title=”MEER GEARGUIDE”]