Waarom titanium wordt toegepast voor buitensport

Het is bekend dat titanium voor buitensport producten veel wordt toegepast, zoals kookgerei, haringen, bekers, fornuizen, keukengerei, waterflessen en tal van andere accessoires. De meest bekende eigenschappen van titanium zijn duurzaamheid, het lichte gewicht en de sterkte. Maar er zijn meer voordelen van titanium die de populariteit ervan kunnen helpen verklaren. Wij zetten ze op een rij voor je.

Titanium wordt niet alleen gebruikt voor de buitensport, maar voor een breed scala aan toepassingen, in een breed spectrum van verschillende industrieën, industriële processen (zoals chemische fabrieken), lucht- en ruimtevaart, het leger en de medische industrie, om er maar een paar te noemen. En daar zijn redenen voor.

Duurzaamheid

Titanium is zeer duurzaam. Doordat het niet corrodeert of roest, blijft titanium sterk en mooi. Ook ontstaat er geen metaalmoeheid, hoe vaak je je materiaal ook gebruikt. Waar andere metalen dit wel doen blijft titanium onverwoestbaar en vertoont het bijna geen gebruikssporen. Zelfs niet na jaren intensief gebruik. Er zullen geen nadelige veranderingen optreden (zoals putjes, scheuren e.d.) als gevolg van corrosieve stoffen.

Titanium kan zowel binnen als buiten worden toegepast, het gaat vele jaren mee. Daarom wordt het toegepast voor gebouwen, maritime toepassingen en binnen de buitensport, waar het continu kan worden blootgesteld aan zeewater, regen of hitte.

De sterkte

Een van de grootste voordelen van titanium is de sterkte. Het is niet alleen een van de sterkste metalen ter wereld, het heeft ook de hoogste ‘strenght-to-weight’ verhouding van alle metalen. Dit maakt het een populaire optie voor veel toepassingen.

Om dit in perspectief te plaatsen: titanium heeft een soortelijk gewicht van 4,5 – wat ongeveer 40% lichter is dan een gelijke hoeveelheid koper en 60% lichter dan een gelijke hoeveelheid ijzer. Dit is een van de redenen waarom het vaak wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie en constructietechniek. Doordat het zo sterk is, is er minder titanium nodig om een betrouwbare, lichte en sterke constructie te ontwerpen. Dus ook niet zo gek dat titanium voor buitensport producten wordt gebruikt.


Pathfinder Titanium Drinkfles (1,05L)

De Pathfinder Titanium Drinkfles (1,05L) is lichtgewicht en duurzaam. De drinkfles is ideaal voor de wandelaar, kampeerder, avonturier en allround bushcraft/survival-georiënteerd liefhebber.

De fles is gemaakt van 100% Titanium waardoor de beker praktisch onverwoestbaar is, geen smaak afgeeft aan de dranken, niet zal roestenen is voorzien van een sterke robuuste dop voor de afdichting van de fles.


Atoxisch

Titanium is niet reactief. Het roest niet en reageert zelfs niet met de meest zure voedingsmiddelen. Zuren zo zwak als tomatensaus kunnen zelfs roestvrijstalen of niet-gecoate aluminium kookgerei verkleuren. Omdat titanium niet-reactief is, geeft het niets af in je eten of drinken, zelfs niet als je er gedurende langere tijd een zure vloeistof in kookt.

Daarbij is titanium biocompatibel. Het is atoxisch voor zowel mens als dier (gedeeltelijk vanwege het feit dat het bestand is tegen corrosie) – en kan daarom veilig in het lichaam worden geïmplanteerd zonder een bijwerking te veroorzaken. Daarom wordt titanium veel gebruikt in de medische industrie (bijvoorbeeld om botbreuken permanent te versterken) en voor tandheelkundige implantaten.

Lage thermische uitzetting

Titanium heeft een laag thermisch uitzettingscoëfficiënt. Dit betekent dat het, in vergelijking met de meeste andere metalen, bij extreme temperaturen niet sterk zal uitzetten en krimpen. Het zet ongeveer 50% minder uit dan staal en biedt daarom een ​​veel grotere structurele stabiliteit.

Deze eigenschap is natuurlijk ideaal bij het ontwerpen van constructies die stevig én licht moeten zijn. Daarom is titanium ook geschikt voor bouwtoepassingen waar brandveiligheid voorop staat, bijvoorbeeld bij wolkenkrabbers.


Olight Warrior Mini Titanium Winter

De Warrior Mini Titanium Winter zaklamp onderscheidt zich door de hoogwaardige titanium constructie en thematische afwerking. De Warrior Mini is de zaklamp met een zijschakelaar én een tactische achterschakelaar.

De combinatie van zijn krachtige LED en de TIR lens geeft een strakke lichtbundel tot een maximale afstand van 190 meter. Zijn getextureerde behuizing zorgt voor extra grip in alle weersomstandigheden en met zijn twee positie clip kun je hem met het grootste gemak dagelijks dragen.


Hoog smeltpunt

Dit is een van de belangrijkste voordelen voor zowel de verwerking als titanium voor buitenport producten. Het heeft een uitzonderlijk hoog smeltpunt (ongeveer 1668 °C) en is als zodanig perfect voor gebruik in toepassingen bij hoge temperaturen. Het is bijvoorbeeld het metaal bij uitstek voor gieterijen, turbinestraalmotoren en zelfs satellieten, en dus daarom ook uitermate geschikt voor buitensport toepassingen als kookgerei, bekers, grillroosters e.d.

De verwerkbaarheid

Ondanks zijn sterkte is titanium een ​​relatief zacht en taai vuurvast metaal. Daarom kan het gemakkelijk worden bewerkt en gefabriceerd, om een ​​breed scala aan metalen onderdelen en componenten te maken. Vanwege zijn weerstand tegen oxidatie kan het ook in de open lucht worden gelast. Titanium materiaal kan aan elkaar worden gelast, zonder dat er een vloeimiddel nodig is. Daarbij heeft de lasnaad geen enkele vorm van extra bescherming nodig. Dit is een van redenen waarom titanium steeds vaker toegepast voor fietsen.


LMF Eco Spork Titanium Kit

De LMF Eco Spork Kit Titanium, een set voor het leven. Een Spork is de ideale combinatie van lepel, vork en mes. Gemaakt van 100% G2 Titanium waardoor deze spork praktisch onverwoestbaar is en geen metaal smaak afgeeft aan het voedsel.

De spork is roestvrij en gemakkelijk te reinigen. Opbergen is minstens zo belangrijk en daarom wordt deze kit geleverd met een gerecyclede Merino-wollen case. Gemakkelijk uit te spoelen, robuust en zeer milieu verantwoord.


Titanium ziet er gewoon gaaf uit

En zeg nou zelf, titanium ziet er toch vet uit? Het heeft met de mat-grijze glans, een no-nonsense, futuristische en high-end uitstraling. 

Waarom zie ik dan zo weinig titanium?

Als titanium inderdaad zo ideaal is, waarom zie ik het dan nog weinig? Dit heeft met name te maken met de prijs. Titanium is een prijzige grondstof en daarnaast is het bewerken van titanium een arbeidsintensief proces. Desalniettemin zal je de komende jaren meer en meer titanium producten tegenkomen. Duurzaamheid is een belangrijke reden dat titanium voor buitensport vaker zal worden toegepast

Klecker Titanium Klax bijlkop
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Wander Tactical: de essentie van liefde en passie voor het maken van messen

Recent sprak ik de oprichters van Wanderer Tactical. Wander Tactical is in 2015 opgericht door twee gepassioneerde mannen die een gedeelde liefde voor messen,...

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn robuuste ontwerp, veelzijdige opslagopties en gebruiksvriendelijkheid.

De nieuwe Rab Muon rugzakken zijn licht en sterk

Rab heeft hun productlijn uitgebreid met de nieuwe Muon rugzakken! Deze lichte en robuuste packs zijn perfect voor lange wandelingen en trektochten
[tdn_block_newsletter_subscribe title_text="Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief" input_placeholder="E-mail adres" btn_text="Inschrijven" tds_newsletter2-image="8" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="row" tds_newsletter4-image="9" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="10" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="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" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter1-input_bar_display="" tds_newsletter1-input_border_size="1" tds_newsletter1-title_color="#cccccc" tds_newsletter1-description_color="#ffffff" tds_newsletter1-disclaimer_color="#90a0af" tds_newsletter1-disclaimer2_color="#90a0af" tds_newsletter1-input_text_color="#000000" tds_newsletter1-input_placeholder_color="#cccccc" tds_newsletter1-input_bg_color="#ffffff" tds_newsletter1-input_border_color_active="rgba(255,255,255,0)" tds_newsletter1-f_title_font_family="394" tds_newsletter1-f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjM2IiwicG9ydHJhaXQiOiIzMCIsInBob25lIjoiMzAifQ==" tds_newsletter1-f_title_font_line_height="1.2" tds_newsletter1-f_title_font_spacing="-1" tds_newsletter1-f_descr_font_family="431" tds_newsletter1-f_descr_font_size="eyJhbGwiOiIxNiIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE1IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCIsInBob25lIjoiMTQifQ==" tds_newsletter1-f_descr_font_line_height="1.6" tds_newsletter1-f_descr_font_weight="600" content_align_horizontal="content-horiz-center" tdc_css="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" tds_newsletter1-f_disclaimer_font_family="394" tds_newsletter1-f_disclaimer2_font_family="394" tds_newsletter1-f_input_font_family="394" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="3" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQiLCJwaG9uZSI6IjE0In0=" tds_newsletter1-f_btn_font_family="431" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter1-btn_bg_color_hover="#cccccc" tds_newsletter1-f_input_font_weight="600" tds_newsletter1-f_title_font_weight="700" tds_newsletter1-btn_border_size="1"]