Klimuitrusting – GearGuide

main-overview-klimuitrustingJe kunt niet zomaar de rotsen of de muur op, zoals elke sport heb je ook bij klimmen materiaal nodig… Het grootste deel van het materiaal dient niet voor het klimmen zelf, zoals je klimschoenen of het pofzakje, maar om je veiligheid te garanderen.

Onderwerpen:

  • Beveiliging
  • Karabiners
  • Klimgordels
  • Klimschoenen
  • Klimtouwen

Beveiliging

Er is nog maar een kleine inspanning nodig om een val tegen te houden, dankzij de ontwikkeling van een wrijvingsapparaat.  Een dergelijk apparaat is via een klimgordel aan de zekeraar gekoppeld en zorgt ervoor dat je gemakkelijk touw kan inhalen of vieren en gemakkelijk kan blokkeren wanneer de klimmer valt.

Acht

Een acht is het eenvoudigste en veruit het meest gebruikte hulpmiddel om iemand te zekeren. Het dient om een mogelijke val van de klimmer op te vangen, en bovendien kan het gebruikt worden voor een rappel. Het touw wordt zodanig door de achtvorm gehaald, dat het niet zo vlot schuift.
Buiten de acht zijn er nog tal van andere zekeringstoestellen, zoals een grigri, een emmertje, een Plaquette magique, reverso ,…

Tussenzekeringen

Deze worden gebruikt om zichzelf te zekeren tijdens het voorklimmen bij gebrek aan haakjes of in overhangende muren in de zaal. Als beginnende klimmer kom je hier niet of zelden mee in aanraking.

Karabiners

Salewa-Hot-G2-Screw-CarabinerEr bestaan verschillende soorten karabiners, zoals: gewone karabiners, HMS-karabiners, twistlock’s (met snelsluiting), etc. De keuze van karabiner hangt af van datgene waarvoor je hem gaat gebruiken.

Voor de zekeraar is een gebogen karabiner het meest handige door de grotere zijde vanboven. HMS karabiners kunnen lasten van 3 zijden in plaats van 2 zijden opvangen en zijn dus geschikt voor ankers met verschillende krachtrichtingen.

Afbeelding: Salewa Hot G2 Screw karabiner

Een goede karabiner moet:

  • een ideale verhouding hebben tussen gewicht en breekkracht (minimum norm is 2000 kg)
  • niet uit de hand glippen; vlot open en dicht klikken en geen scherpe kantjes vertonen die mens of touw kunnen beschadigen

Klimgordels

klimgordel-arcteryx-B-360a-Men-carbide-defBen je van plan de gordel vaak in het hooggebergte te gebruiken, opteer dan voor gepolsterde en verstelbare beenlussen (gepolsterd stoort minder bij langdurig dragen; de verstelbaarheid is belangrijk om beenlussen te kunnen aanpassen aan dikkere of dunnere kleding).

Afbeelding: Arc’teryx B 360a Men’s zitgordel

Richt je je voornamelijk naar sportklimmen op rotsmassieven, kies dan voor het comfort van een brede, eventueel gepolsterde heupgordel met al of niet gepolsterde beenlussen. Voor indoorklimmen zijn er speciale ultralichte gordels.

Er zijn twee soorten gordels:

Zitgordels

De meest courante vorm, ze worden meer en meer verkozen omwille van hun comfort en grotere bewegingsvrijheid.

Integraalgordels

Deze heeft ook nog schouder-riemen, ze zijn veiliger aangezien hun aanbindpunt hoger ligt dan het zwaartepunt van de klimmer, waardoor de kans op een rugletsel bij een niet-gecontroleerde val vermindert. Ze is ook handig bij het dragen van een rugzak.

 

Klimschoenen

mod-lasportiva_555_miura-vsKlimschoenen bieden een maximum aan bewegingsvrijheid en voeling met de rots, ze nemen de vorm van je voeten aan en ze zijn dan ook zeer belangrijk als je van plan bent regelmatig te klimmen.

Afbeelding: La Sportiva Miura VS

Hou er bij het kopen rekening mee dat er veel verschillende soorten schoentjes bestaan met ieder hun eigen voordelen. Je kunt ze best zo kopen dat ze wel knellen, maar geen pijn veroorzaken. Je hebt aanstekers, schoenen met veters en met velcro.

De keuze en pasvorm van de schoen is voor iedereen anders. Je trekt er best wat tijd voor uit. Beslis geduldig welke schoen jouw het beste zit. Te klein is niet prettig en als de schoenen te groot zijn verliezen ze hun nut.

Klimtouwen

mammut-tusk-dry-ropeIn de handel bestaan er 2 soorten touwen: dynamische en statische. De dynamische worden gebruikt bij het klimmen en de statische bij het beoefenen van speleologie.

Afbeelding: Mammut Tusk Dry klimtouw

Het ideale klimtouw verenigt in zich volgende eigenschappen: sterk, licht, slijtvast, soepel, hanteerbaar, weinig rek bij lichaamsbelasting, lage opvangsstoot.

De fabrikant geeft aan hoeveel de opvangstoot van elk touw is (hoe lager hoe beter). Hij geeft eveneens aan hoeveel UIAA-vallen een touw aankan alvorens te breken