8 fiets essentials voor een avontuurlijke zomer

De zomer staat te trappelen om te beginnen. Tijd voor volop buitenactiviteiten waarin je lekker aan jezelf kan werken. De fiets is een belangrijk onderdeel in onze samenleving. Je stalen ros brengt je overal naar toe. Ook kan je met een stoere MTB de gebaande paden voor onverhard verruilen. Deze acht fiets essentials helpen je hierbij.

Zonder een mooie bike kan je als fietsliefhebber natuurlijk niet beginnen. Je hebt immers twee wielen en een frame nodig om op pad te gaan. Maar er is zoveel keus in materiaal, accessoires en andere gear. We beginnen bij de gave bikes van CUBE.

De CUBE CMPT Series

De CUBE CMPT is niet zomaar een lijn fietsen. Nee, deze bikes bieden het beste van twee werelden. Het is een stoere lijn MTBs die je ook voor je dagelijkse ritten kunt gebruiken. Met de CMPT series introduceert CUBE een hardtail die licht van gewicht, degelijk en betrouwbaar is. En dat naar keuze zonder al teveel poespas. De CMPT serie is er als Aim, Analog, Attention en Acid. Met de Aim krijg je 2×9 versnellingen. Dat is voldoende om heuvels te beklimmen en naast verhard ook op onverharde bospaden uit de voeten te kunnen. Met de Analog maak je fietsen een stuk makkelijker, de fiets beschikt over een enkel voorblad met negen versnellingen.

De Acid en Attention hebben meer upgrades op het gebied remmen, het aantal versnellingen, de manier van schakelen en vering. De Aim richt zich naast off road ook meer op on road gebruik. Deze fiets is beschikbaar met onderdelen uit CUBE haar accessoire lijn ACID zoals een bagagedrager, een standaard en spatborden. Daarnaast zijn er accessoires als tassen, pompjes en andere tools te krijgen. Mocht je de Analog, Attention of Acid hiermee willen uitrusten dan is dit geen probleem. Alle fietsen uit de CMPT series komen met montagepunten zodat opbouwen een fluitje van een cent is. De CMPT line heeft een vanafprijs van 599 euro. Dan staat er een stoere Aim tot je beschikking.

Met een stoere mountainbike ben je er nog niet. Op het gebied van veiligheid is er een hoop te kiezen én te verliezen. Met name tijdens off road avonturen is een lekker zittende helm van levensbelang. Op de e-bike is het juist voor de ouder wordende mens belangrijk.

Een passende helm redt levens

De e-bike is al jaren bezig met een opmars al niet meer weg te denken. Je rijdt er namelijk zonder al te veel problemen ruim veertig kilometer met volle ondersteuning mee. Maar daarin schuilt een gevaar en het is niet voor niets dat men een helm aanraadt. Met een helm verklein je de kan op ernstig hoofd en hersenletsel bij een botsing of val met 60 procent. De kans op dodelijk letsel reduceert tot 70 procent met helmgebruik.

Credits: Cube | Markus Fruehmann

De CUBE Evoy heeft een prima pasvorm, is licht en geschikt voor elke situatie. De helm zelfs is al veilig maar aan zichtbaarheid is ook gedacht. Reflecterende elementen en een achterlicht zijn standaard. Het MIPS-systeem is wat de CUBE Evoy extra speciaal maakt. Dit is een systeem dat bij een val rotatiekrachten absorbeert. Traditionele helmen beschermen bij een rechte impact terwijl MIPS ook bij botsingen in de flank haar protectie biedt. De Cube Evoy kost 109,95. Er is ook een all-terrain verkrijgbaar, de Cinity is er voor net geen 80 euro.

Je fiets en veiligheid zijn nu op orde. Tijd om naar een aantal accessoires te gaan kijken. Met je pedalen kom je vooruit. Maar welke passen hij jou? Zoek je pedalen die flink wat kunnen hebben dan zijn die van SQLab je keus.

Stabiel onderweg: SQlab 50X pedalen

De 50X pedalen van SQlab zijn gemaakt voor het zwaarste terrein. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tegen flink wat klappen van bijvoorbeeld boomstronken en of rotsen. Smalle paden zijn dus geen probleem. Net als diep water door waden waarbij je materiaal goed nat wordt of zelfs een tijd onder water blijft. Voor de 50X serie heeft SQlab haar kunststof platform versterkt met 30 procent glasvezels. Ze presteren beter dan vergelijkbare sets en vanwege deze samenstelling is er geen aluminium uitvoering beschikbaar.

Het oppervlak van de 50X is voor de ergonomie wat naar buiten gedraaid en geeft je voeten een goede grip. Met drie verschillende aslengtes zijn de pedalen geschikt voor elke voet. Ook als die wat groter is. Vaak schuren je wat grotere voeten tegen de crank. Dat behoort met de 50X als het goed is tot het verleden. De 50Xs passen ook op je e-bike. Ze bevatten 11 pinnen die je met een inbus gemakkelijk vervangt. Je schroeft je nieuwe SQlab pedalen voor 79,95 onder je fiets.

Ik had het net al even over het vervangen van pinnen op je pedalen. Daar heb je natuurlijk een mooie inbusleutelset voor nodig. Maar is een multitool met meer mogelijkheden niet veel prettiger in gebruik?

Handig: de CUBE Acid Multitool Husk 24

Pech onderweg. Dat maak je liever niet mee. Maar toch is met je fiets lekrijden op een onverhard bos of bergpad eerder regel dan uitzondering. Met een zadeltasje vol gereedschap sta je dan vaak wat te klooien. De ACID Multi Tool Husk 24 is dan een uitkomst. Met deze veelzijdige tool heb je al het benodigde gereedschap binnen handbereik.

Dit handige stuk gereedschap heeft, zoals de naam al wat weggeeft, vierentwintig verschillende toepassingen. Om ze allemaal te gaan noemen is misschien een beetje overkill. Maar voor ons zijn dit de meest handige; Een drietal spaaksleutels, bandenlichter, bandenplug, bandenvork, kettingpons, kettingslot en ventielmoersleutel. Er is ook een platte schroevendraaier met tal van accessoires inbegrepen (inbus, torx en philips). En dat is ook allemaal makkelijk op te bergen in je stuur of gemonteerd op je bidonhouder. De CUBE ACID Multi Tool Husk 24 is niet voor niets uitgeroepen tot winnaar van de German Design Award. Kost net geen honderd euro.

Als je eenmaal je band aan het repareren bent is, mits het een lek in de binnenband betreft, een fietspomp voor onderweg erg handig. We hebben er eentje voor je uitgezocht.

Andere houding: SQlab Innerbarends 410 & 411 2.0

Elk mens fietst anders. Dat zit niet alleen in onze persoonlijkheid maar ook in onze genen. De een is meer een doordouwer en duursporter, de ander doet het allemaal wat rustiger aan en is meer een stayer. De prestatie komt niet abrupt maar is er meer eentje van de lange adem. Beide types bereiken, op een uitgebreide trail of lange fietstocht, zo hun doel. Je houding tijdens deze ride is belangrijk. Een recht stuur, zoals een MTB heeft, zorgt voor een enkele houding. Een beetje voorovergebogen met veel druk op je stuur. Met name je polsen worden hierdoor veel belast. De SQlab Innerbarends 410 & 411 2.0 laten je van houding veranderen.

Credits: SQlab | Rupert Fowler

Je plaatst de Innerbarends namelijk op het eind van je stuur. De barends van SQlab zijn niet te groot. Zo is er op je vaak overvolle stuur prima ruimte voor. De 410 en 411 2.0 hebben afneembare vulringen. Op die manier zijn ze met alle verkrijgbare handvatten te combineren. Zitten je remgrepen dan niet in de weg? Daar heeft SQlab aan gedacht door de barends smaller te maken dan voorheen. Even flink aanzetten om snelheid te maken tijdens een klim of afdaling is met de Innerbarends een stuk makkelijker. Door de minder gebogen zithouding ben je in staat om meer kracht te zetten. De SQlab Innerbarends 410 & 411 2.0 zijn verkrijgbaar voor zowel MTB als toer en stadsfietsen. Ze kosten 39,95.

Je mountainbike is bijna compleet. Toch zijn er nog een aantal dingen, met name voor de meer professionele biker die je work out of trip kunnen vergemakkelijken. Lichtgewicht carbon wielen bijvoorbeeld.

Full carbon: Fulcrum Speed 42 en 57 Wheels

De nieuwe Fulcrum Speed 42 en 57 Wheels zijn meer dan 4000 uur in de windtunnel, in het laboratorium en op de weg getest. Je kan wel zeggen dat Fulcrum niet over één nacht ijs is gegaan. Met een gewicht van 1410 gram voor de 42 mm versie en 1495 gram voor de 57 heeft men qua gewicht een topprestatie geleverd. En daar blijft het zeker niet bij. De nieuwe velgen zijn hoger, breder en lichter. Door een 23 mm in plaats van 19 mm breedte voor de interne velg te realiseren is het aerodynamische voordeel 10% meer dan bij eerdere Speed Wheels versies.

Fulcrum maakt gebruik van MOMAG-technologie. Hierdoor zijn er geen gaten voor de spaken nodig en is velglint overbodig geworden. Je hebt immers geen spaken die door de binnenband kunnen prikken. Dat verkleint de kans op lekrijden van binnenuit. Het ontbreken van gaten in de velg zorgt ook voor een verbeterde stevigheid. Je hoeft je met de C-Lux-technologie, een gepolijst oppervlak, ook niet zorgen te maken over de plaatsing van de binnen-en buitenband. Voor de naaf is aluminium met dezelfde kwaliteit als in de luchtvaartindustrie gebruikt. Dat zorgt voor prima prestaties en duurzaamheid. De prijs voor dit moois? 2.265 euro.

Met je mountainbike lever je topprestaties zowel op de weg als ver daarbuiten. Maar wat doe je als de weg meer je habitat is en je daar wil duursporten? Je kiest voor een lichtgewicht racefiets. Die heb je uiteraard in veel verschillende modellen. Een top of the line carbon variant is een prijzige investering. Cube is er met de Agree C:62 en Shimano 105 Di2 versnellingsset in geslaagd om deze krachtpatser onder de 3000 euro te houden. Dat mag op zich al een prestatie worden genoemd.

Carbon racefiets: CUBE Agree C:62 x Shimano 105 Di2

CUBE en Shimano slaan de handen in een om jouw als sporter een zo compleet mogelijke carbon racefiets te bieden. En dat voor nog geen drieduizend euro terwijl andere fabrikanten hier veel moeite mee hebben. Hoe doet CUBE dat? Allereerst kiest men voor een samenwerking met Shimano. Een grootheid op het gebied van fietsonderdelen. De Shimano 105 Di2 is uitgerust met Shadow RD-technologie dat een betere spanning van de ketting en stabiliteit tijdens het schakelen garandeert.

Met de E-Tube app kan je de instellingen van de groepset zelf aanpassen. Zo kan je je fiets lekker personaliseren. Firmware-updates zijn net als de instellingen via een smartphone of tablet bij te werken. CUBE haalt haar inspiratie voor de Agree C:62 van haar Litening en Aerium modellen. De C:62 is lekker gestroomlijnd en vanwege het carbon frame heerlijk comfortabel. De CUBE Agree C:62 kost 2.899 euro.

Lezyne Digital Travel Floor Drive fietspomp

Tijdens een lange rit op je MTB wil je zo weinig mogelijk gewicht meeslepen. De rit op je bike is al pittig genoeg. Maar als je onverhoopt toch lek rijdt is een draagbare en lichtgewicht fietspomp een vereiste. Lezyne speelt hier met haar Digital Floor Drive handig op in. De pomp weegt namelijk maar 790 gram en gemaakt van aluminium en roestvrij staal.

Een zeer compacte nanometer zorgt voor nauwkeurig instelbare waardes. De pomp levert maximaal 160 PSI (11 BAR). De stang is 51 centimeter lang en de pomp is 10 cm breed. Daardoor past ze prima in je backpack. Vaak is de slang aan de korte kant. Met 99 centimeter hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Met deze acht fiets essentials ben je helemaal klaar voor een lekker zonnige en sportieve zomer. Dus waar wacht je nog op? Fiets pakken, en gaan! Of ga lekker met de trein en je bike op pad. Dan komen lekkere bergweggetjes in het Zwarte Woud of de Alpen binnen handbereik!

Reno de Jager
Reno de Jager
Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief