Drie-lagen-systeem – GearGuide

In veel sportwinkels worden in Nederland vooral gevoerde winter sport jassen en broeken verkocht. Een jas of broek dat wind en waterdicht en warm is. Klinkt natuurlijk perfect, maar in de praktijk van actieve wintersporten maar ook overige outdoor/bergsporten is dergelijke kleding vaak te beperkt en weinig flexibel.

Bij inspanning kan de lichaamstemperatuur door de dikke voering te veel stijgen, de jas helemaal uitdoen is geen optie, er wordt te hard gezweet waardoor je ook uiteindelijk makkelijker kunt afkoelen.

Dit kost uiteindelijk natuurlijk veel energie. Een betere en  vaak meer flexibele manier om je te wapenen tegen de koude en zware omstandigheden is het drielagen systeem. Deze bestaat uit drie kleding lagen die op elkaar aansluiten en waarbij je de verschillende lagen ten opzicht van elkaar kunt wisselen afhankelijk van de omstandigheden en de intensiteit van je activiteit.

gearlimits-gearguide-drie-lagen-systeem-largeHet alom bekende drie-lagen-systeem kan als volgt worden omschreven:

Laag 1 – Baselayer

De eerste laag vormt de basis. Deze bestaat uit een vochtregulerende laag die direct op het lichaam gedragen wordt. De laag heeft als functie transpiratievocht van het lichaam naar buiten te transporteren. Hiervoor worden verschillende stoffen in verschillende samenstelling gemaakt. Van puur merinowol kleding, via hybride stoffen waar merino en polyester wordt gebruik tot volledig kunstmatig stoffen zoals nylon en polyster. Deze laag wordt strak op de huid gedragen. Omdat transpiratievocht direct door deze laag gaat, zullen meeste high-end fabrikanten ook aandacht besteden aan geur bestrijdende strategie. Zo heeft merinowol van nature eigenschappen die geur bestrijdend zijn.

De verschillen tussen natuurlijke vezels en synthetische vezels kort op een rij.

Natuurlijk vezels (wol en met name Merino wol):

  • Goede isolerende eigenschappen. Warm maar ventilerend.
  • Goede transport van vocht van de huid (minder sterk dan synthetisch)
  • Behoud zijn isolerende waarde als het nat is
  • Natuurlijk anti bacterieel – dus anti geur

Synthetische vezels (polyester en polyester blends):

  • Snel drogend
  • Laag in gewicht
  • Goed vocht transport weg van je lichaam.
  • Minder duur
  • Minder warm als wol

Katoen is een grote “no-go” als het gaat om sport kleding. Het neemt en houdt vocht veel te veel vast, is relatief zwaar en droogt langzaam.

Laag 2 – Midlayer

De tweede laag is een isolerende tussenlaag. Deze laag houdt het lichaam warm en moet transpiratievocht naar buiten kunnen doorgeven. Er zijn verschillende materialen die in dit soort kleding wordt gebruike, zoals fleece, merino-wol, dons of synthetische vezels. En ook “merk-materialen” zoals Primaloft (gebruikt door veel merken, Hydraloft (Berghaus), Powerball (The Northe Face,) enzovoorts. Vaak is een softshell met een winddicht membraan, ook geschikt. Midlayers zijn in veel verschillende diktes beschikbaar die in verschillende mate warmte isolerend zijn. Hierin doe je er goed aan bijvoorbeeld een tweetal midlayers te kopen, een dikke en wat dunnere die goed in te pakken zijn in je rugzak. Zodat bij veranderende omstandigheden in de bergen je altijd extra mogelijkheden hebt.

Laag 3 – Outerlayer/shell

De derde – buitenste en beschermende laag – is de zogenaamde hardshell. Deze laag is wind- en waterdicht en voert eveneens transpiratievocht van binnenuit af. Voorbeelden van waterdichte en ademende stoffen zijn Gore-Tex, Triplepoint, MPC, eVent en Dermizax. De outer layer heeft als doel om je te beschermen tegen de elementen zodat de eigenschappen van de midlader en base layer maximaal gewaarborgd blijven. Veel zogenaamd “technische” jassen zijn vaak ongevoerd maar daardoor niet minder effectief.

Een softshell combineert de lagen 2 en 3. Tegenwoordig is er sprake van een nieuw drie lagensysteem en daarnaast is er een compleet nieuw twee lagensysteem ontstaan.

Enkele reviews die wij maakten van deze verschillende lagen:

Baselayers en Midlayers

Outerlayer / Hardshells

MEER GEARGUIDE