5 tips voor het kiezen van de juiste wandelkleding

Wandelen is een activiteit waar je ieder seizoen van kunt genieten. Zelfs als je regelmatig een rondje in je eigen woonomgeving loopt kun je keer op keer verrast worden door de natuur. Voor wandelen heb je weinig ‘gear’ nodig maar met de juiste kleding en vooral de juiste manier van laagjes opbouwen doe je jezelf wel heel veel plezier.

In mijn buitensportwinkel krijg ik regelmatig vragen over wandelkleding en dan met name over het laagjes systeem. Uit eigen ervaring weet ik dat mijn wandeltochten een stuk comfortabeler zijn als ik de juiste laagjes kleding aan heb. Graag deel ik 5 waardevolle tips over wandelkleding.

1 | Kleed jezelf in laagjes

Drie of vier lagen kleding is meestal voldoende om jezelf tijdens een wandeling warm en droog te houden. Een basislaag zorgt dat je droog blijft, een middenlaag geeft isolatie en de buitenste laag is water- en of winddicht. Het voordeel van een laagjes systeem is dat je kunt bijsturen. Heb je het koud? Dan doe je een extra laagje aan. Ben je na enige inspanning juist te warm? Dan gaat er een laagje uit. Vooral als je in de bergen loopt en regelmatig omhoog en naar beneden wandelt, en dus wisselt van inspanning, ben je veelvuldig met de laagjes bezig.

2 | De basislaag

De basislaag is een van de belangrijkste lagen en ook gelijk de laag waar de meeste wandelaars nog wel eens de mist mee ingaan omdat men soms voor katoen kiest. Katoen is heerlijk voor een lekkere dikke badhanddoek maar ongeschikt in het laagjes systeem voor wandelkleding. Een katoenen vezel kan erg veel vocht opnemen en vasthouden. Als je een katoenen basislaag aantrekt zal je na enige inspanning (lees: zweten) een natte laag op je lichaam hebben die niet meer droogt. Daardoor koel je af en dat is bijzonder onprettig! Kies liever voor een basislaag van wol of een synthetische vezel. Zorg dat de basislaag strak op de huid aansluit zodat al het transpiratievocht wordt afgevoerd.

3 | De middenlaag

5 tips voor het kiezen van de juiste wandelkleding

Voor de middenlaag kun je al naar gelang de temperatuur verschillende dingen gebruiken. Een fleece, een wollen vest of een dons jasje zijn de meest voorkomende items die voor wandelaars erg prettig zijn om te gebruiken. Hier zul je een beetje mee moeten experimenteren wat voor jou prettig is. Als je het erg snel warm hebt dan zijn wollen items echt een aanrader omdat dit bijzonder goed ademt. Een middenlaag kan uit een of twee lagen bestaan. Hoe meer lagen, hoe meer je kunt variëren en je kleding kunt aanpassen aan het weer en jouw behoefte.

4 | De buitenste laag

5 tips voor het kiezen van de juiste wandelkleding

Voor de buitenste laag kun je kiezen voor een hardshell/regenjas (water- en winddicht) of bij droog weer voor een softshell (winddicht). Een softshell ademt beter dan een regenjas en heeft voor veel mensen de voorkeur als het droog is. Voor een regenjas heb je grofweg keuze in 2-laags of 3-laags jassen. Een 2-laags jas is prima voor wandelingen en algemene outdooractiviteiten. Ga je met een zware rugzak wandelen dan is de investering in een drie laags jas waardevol. Een drie laags jas heeft aan de binnenkant een extra stevige laag en is beter bestand tegen het gewicht van de rugzak.

Bijna alle degelijke outdoorjassen ademen. Het is belangrijk om te realiseren dat er wel een beperking is aan hoeveel de jas kan ademen. Zweet jij snel of lever je regelmatig flinke inspanning? Dan is een jas met ritsen onder de oksels een uitkomst. Deze zogenaamde ”pit zips” zorgen voor extra ventilatie. Naast een jas kun je natuurlijk ook kiezen voor een poncho. Een poncho is vaak goedkoper dan een regenjas. Houd er rekening mee dat een poncho in de wind gaat wapperen en dat kan soms storend zijn.

5 | Vergeet het onderhoud van je buitenste laag niet

Een hardshell heeft net als je wandelschoenen onderhoud nodig. Was je jas daarom een paar keer per jaar met een speciaal wasmiddel en zorg dat je de jas daarna ook impregneert. Iedere outdoorwinkel heeft dit soort middelen in huis. Het wassen van je jas zorgt ervoor dat je jas beter ademt en het impregneren zorgt ervoor dat regendruppels weer mooi van de jas af parelen.

Wil je meer tips over wandelkleding? Bekijk dan deze webinar die ik samen met wandeltrainer Wanda Catsman heb gegeven over dit onderwerp. Ik wens je veel wandelplezier!

Ilonne Bongers
Ilonne Bongershttps://www.basbuitensport.nl
Ilonne is het liefste buiten en altijd in voor een microadventure. Zij heeft haar eigen buitensportwinkel (Bas Buitensport in Wageningen) en schrijft graag over mooie outdoor producten.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief