Waarom de schoenen van Hanwag duurzaam en 100% Made in Europe zijn

Consumenten in het algemeen, maar zeker binnen de buitensport, zijn kritisch en mondig als het gaat om afkomst van materiaal en door wie producten zijn gemaakt. Hanwag als schoenenfabrikant zet hierbij voornamelijk in op duurzaamheid en transparantie, met de nadruk op hun ‘100% Made in Europe’ belofte. Ook vinden zij het belangrijk dat hun schoenen binnen Europa worden geproduceerd en dat dit bijdraagt aan ethische arbeidsnormen.

Hanwag heeft haar hoofdfabriek in Vierkirchen, Duitsland, en een eigen productiefaciliteit in Hongarije. Het heeft ook partnerbedrijven in Kroatië, Roemenië en Servië waarmee het al vele jaren samenwerkt. Omdat alle productie in Europa plaatsvindt, is de kwaliteit, betrouwbaarheid en afwerking van de schoenen zeer hoog en kan deze aan de gebruiker worden gegarandeerd.

Wat is de filosofie achter 100% Made in Europe?

In sommige landen, zoals de VS, moet op producten het land van herkomst worden vermeld. In de Europese Unie is dat niet verplicht. Hanwag vermeldt echter wel het land waar zijn schoenen worden geproduceerd, bijvoorbeeld door de vermelding ‘Made in Croatia’. De meeste producten zijn samengesteld uit tal van onderdelen en voorproducten uit verschillende landen. Dus als het gaat om het vermelden van het land van herkomst op een product, welk land in de productieketen moet dan genoemd worden?

Theoretisch zou een fabrikant bijvoorbeeld leren bovenwerken in Azië kunnen laten naaien, deze in Duitsland op de zolen monteren en er ‘Made in Germany’ opschrijven. De Hanwag belofte is echter: Hanwag schoenen worden voor 100% vervaardigd in Europese landen. En de meeste materialen en onderdelen komen ook uit Europa. Een van de weinige uitzonderingen is yakleer, dat uit Mongolië komt. Maar zelfs yakleer wordt in Duitsland bewerkt en verfijnd voordat in er de fabrieken in Hongarije en Kroatië schoenen van worden gemaakt.

Wat is de impact van ‘100% Made in Europe’ voor het gebruik van materiaal?

Dat Hanwag nog steeds uitsluitend in Europa produceert heeft vooral kwalitatieve en ecologische redenen. De belangrijkste voordelen zijn de aspecten kwaliteit, betrouwbaarheid en betere planning. In Europa is goed opgeleid personeel met ervaring in het schoenmakersambacht beschikbaar. Deze mensen zijn de grootste troef van Hanwag.

Al tientallen jaren werkt Hanwag samen met onder andere Hongarije en Kroatië. Ook het thema duurzaamheid speelde een rol bij de beslissing om in Europa te blijven toen andere merken hun productie naar Azië verplaatsten. Het zijn vooral de korte transportafstanden waarmee klimaatschadelijke emissies kunnen worden bespaard. De materialen komen ook bijna allemaal uit Europa. Van het leer tot de zolen tot kleine onderdelen zoals de veters. Uiteindelijk heeft dit dezelfde voordelen als in de productie: kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Hoe gaat het productieproces in zijn werk?

Een wandelschoen heeft een complexe constructie waarin tot 180 afzonderlijke delen worden verwerkt. In tientallen productiestappen wordt uit leer, draden en zool een schoen gecreëerd die zijn drager jarenlang zal vergezellen op wandel-en trekkingtochten.

Op de stikafdeling in Kroatië wordt het bovenwerk voor bijna alle Hanwag modellen samengesteld. Voor bijvoorbeeld een Hanwag Makra Trek zijn er alleen in de stikafdeling al ongeveer 60 handelingen nodig. Dan volgen er nog eens 40 voor de montage van het bovenwerk op het onderwerk. Hier werken voornamelijk mannen die met behulp van grote machines de schacht van de schoen van een zool voorzien. Bij de overgrote meerderheid van de Hanwag-modellen wordt dit gedaan volgens de zogenaamde gecementeerde constructie techniek.

Wat zijn de voordelen van productie in Europa?

Wij hebben ze al genoemd, maar hier vind je de voordelen van Europese productie nog even op een rij:

  • Duurzaamheid: korte transportroutes verminderen de CO2-uitstoot
  • Beschikbaarheid: betrouwbare en altijd transparante bevoorradingsketen
  • Arbeidsomstandigheden: sociaal en eerlijk. Decennialange relaties met zowel werknemers als partnerbedrijven
  • Materiaal: Europese leveranciers maken gecontroleerde en hoge kwaliteit mogelijk
Waarom de schoenen van Hanwag 100% Made in Europe zijn

Over Hanwag

Hanwag werd in 1921 opgericht en produceert sindsdien in Vierkirchen, bij München, hoogwaardige berg- en wandelschoenen. Met een sterke focus op de perfecte pasvorm en robuustheid worden alle producten gemaakt met de beste materialen in Europa. De hele collectie van Hanwag vind je hier.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief