Preview: Hanwag TubeTec zooltechnologie

Het is tijd om weer even lekker gear-nerdy te worden. Naast alle avonturen en reviews die we doen, waar we vooral zoveel mogelijk gear echt stevig aan de tand voelen, is de technologie achter de producten ook een fascinerende wereld. Hoe kan je gebruikseisen -en wensen nu met ontwerp, materiaalgebruik en constructie vertalen naar een product dat helpt bij al die avonturen langs de lijnen van performance, fun en veiligheid?

Vandaag duiken we daarom in de TubeTec technologie van Hanwag, die vanuit Beieren sinds 1921 ambachtelijk dubbelgestikte schoenen maakt. Binnenkort gaan we smet de Belorado II Tubetec GTX van Hanwag reviewen, waardoor we natuurlijk meer van die technologie wilden weten.

TubeTec is een zool technologie voor hikingschoenen die ervoor moet worden dat je veel demping hebt in de zool, maar toch ook stabiliteit in de schoen, en dat zowel demping als stabiliteit duurzaam is (dus lang goed blijft.)

Demping en Stabiliteit

Hanwag heeft het bij elkaar brengen van deze zachte (demping) en harde (stabiliteit) eigenschappen en elementen in een duurzaam pakket proberen te gieten door gebruik te maken van een een constructie uit drie delen.

Allereerst is daar een stevige “tube” achtige constructie van TPU (Thermoplastic Polyurethane) is een materiaal dat de ideale compromis vormt tussen hard plastic en zacht silicoon. Flexibel maar vormvast, extreem robuust en stof afstotend.

Deze “tube” is de beschermlaag onder een PU foam zool. PU staat voor Polyurethane en wordt in ongelofelijk veel vormen en toepassingen gebruikt: onder andere in de vorm van een zacht foam vorm is het zacht en dempend.

Het gebruik van PU in schoenzolen is niet nieuw; de vernieuwing in dit geval is dat deze foam die van buitenaf welk beschadigd kan raken (scheuren door stenen, of andere scherp materiaal op je trail), beschermd wordt door de TPU tube eromheen. Daarbij biedt die hardere tube ook meer stabiliteit aan de PU zool.

Grip

Tot slot wordt de zool afgemaakt met de eigenlijk buitenzool, met een profiel dat voldoende grip moet geven bij droge en natte omstandigheden. Die buitenzool is wat Hanwag een 3D-PrismBas outsool noemt. Dit profiel dat eruit ziet asl veel prisma’s aan elkaar, is gemaakt van erg licht materiaal en zie je ook terug in veel van andere zolen van Hanwag.

Met die zool is het cirkeltje van de zool rond, waarbij het TPU materiaal ook in de “upper” (het eigenlijk schoen gedeelte waar je voet in zit) gebruikt wordt om ook daar extra stevigheid en bescherming biedt.

[vc_gallery interval=”3″ images=”27855,27657″ img_size=”full”]

Review upcoming

Er wordt dus ook bij Hanwag (zoals bij zoveel van de merken die we kennen) goed nagedacht over hoe producten nog beter bij onze activiteiten kunnen passen. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat innovatie soms meer marketing dan technologie gedreven is, maar dit lijkt toch wel echt tec gedreven. Maar we hoeven het gelukkig niet zomaar aan te nemen, zoals gezegd, we gaan er binnenkort mee op stap. Dan gaan we het zien!

We verwachten de review begin juni te plaatsen.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: Osprey Dyna 6 trailrun rugzak

De afgelopen maanden testte ik een van de trailrun rugzakken van Osprey: de Dyna 6. Dit is een medium maat rugzak met een inhoud...

GearBite: De Magnus 20 dagrugzak van Vaude

Uitgerust met het innovatieve, van achteren ventilerende Aeroflex 3D draagsysteem is Magnus 20 van Vaude breed inzetbaar. Geschikt voor wandelen, fietsen en andere outdoor-activiteiten....

Land Rover Classic bouwt 25 Defender Works V8 Trophy exemplaren

Hier gaat mijn outdoor en Defender hart meteen sneller van kloppen. Land Rover Classic heeft besloten 25 exemplaren van de Land Rover Defender Works...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.