Hoe kies je een dakdrager

Wanneer je geen trekhaak hebt of meer fietsen mee wilt nemen dan dat er op de trekhaak kunnen, is een dakdrager een ideale oplossing. Er kunnen wel tot 4 fietsen gemonteerd worden een dakdrager. Hier heb je echter wel een goede fietsendrager voor nodig, speciaal zijn voor montage op de dakdrager.

Er zijn dan twee verschillende varianten dakdragers te verkrijgen. Bij de eerst blijft het voorwiel gemonteerd aan de fiets en wordt deze in zijn geheel op het dak gezet. De fiets wordt dan aan het frame geklemd en vastgezet. Bij de andere fietsendrager voor op het dak wordt het voorwiel uit de fiets gehaald en wordt de fiets aan de voorvork vast gezet op de fietsendrager. Dit wordt veel gebruikt bij fietsen met een carbon frame.

Wat is een dakdrager?

Een dakdrager voor op de auto is een systeem dat bestaat uit draagstangen. Dit kunnen draagstangen zijn die zowel horizontaal als verticaal over het dak lopen. Hierop is het mogelijk om bijvoorbeeld een dakkoffer te monteren voor al je bagage, maar ook andere zaken, zoals een surfplank of fietsen. Niet elke dakdrager past op iedere auto. Er zijn wel universele dakdragers, maar meestal is een dakdrager ook merk gebonden. Je zult bij aanschaf van een dakdrager goed moeten letten of het geschikt is voor jouw type auto.

Veilig & comfortabel

Helemaal als je met kinderen op vakantie gaat kan het nog wel eens een hele uitdaging zijn om alle vakantiebenodigdheden in de auto te krijgen. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: ga het dak op! Tegenwoordig is er voor vrijwel elke auto een geschikte dakdrager te vinden. Op deze manier beschik je ineens over een zee van ruimte, zonder dat de kinderen helemaal ingebouwd hoeven te zitten op de achterbank. Wel zo veilig en comfortabel!

Type dak

Er zijn veel dakdragers online te bestellen. Voordat je dakdragers bestelt is het echter belangrijk om vast te stellen welke soort dakdragers je eigenlijk nodig hebt. Welk type dakdrager geschikt is hangt af van je auto en het type dak van je auto. Veel auto’s beschikken tegenwoordig over dakrailing. Dit kan open dakrailing zijn, maar ook geïntegreerde dakrailing die als het ware als een opstaande rand over het dak van de auto loopt. Als je auto beschikt over open- of geïntegreerde dakrailing dan moet je op zoek gaan naar dakdragers die passen bij dit type railing.

Geen dakrailing?

Heeft je auto geen dakrailing? Dan kan het zijn dat jouw auto over fixpoints beschikt. Dit zijn als het ware kleine schroefgaten die vaak afgedekt worden met een schuifje of klepje. Auto’s met fixpoints hebben vaak merkgebonden dakdragers. In dit geval is het verstandig om te informeren bij de dealer welke dakdragers geschikt zijn voor jouw auto. Heeft je auto ook geen fixpoints? Dan zijn er altijd nog dakdragers die zich vastklemmen aan het dak. Deze dakdragers zijn vaak universeel en worden met klemmen vastgezet op de ruimte tussen de deur en het dak. Het nadeel van deze dakdragers is dat ze in sommige gevallen iets minder stevig vastzitten. Kies in dit geval voor een kwalitatief goed merk om ervan verzekerd te zijn dat je veilig en comfortabel met je fietsen op pad kan!

Hoe kies je een dakdrager
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Stagiair(e) Online Redactie & Marketing

Gearlimits, hét no-nonsense platform voor outdoor en action sportliefhebbers, geboren uit een diepe liefde voor een actieve lifestyle. Een onafhankelijk platform, waar we hoogwaardige,...

5 high-end outdoor klapmessen voor iedere serieuze buitensporter

Een outdoor mes is niet alleen mooi, maar ook een onmisbare tool voor de serieuze buitensporter. Er zijn veel verschillende soorten messen, maar in...
00:03:38

De 4 must-see wintersport films

Eerder kon je onze 5 wintersport klassiekers die je moet zien vóór het winterseizoen start vinden. Als vervolg hebben we 4 must-see wintersport films...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.