Het ecologisch en sociaal bewustzijn van VAUDE

VAUDE is zich terdege bewust van de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen voor het milieu. In dit artikel zullen we ons concentreren op hoe zij deze verantwoordelijkheid aanpakken. Als een modern familiebedrijf uit Zuid-Duitsland voldoet VAUDE aan strenge milieunormen en neemt het wereldwijd zijn sociale verantwoordelijkheid serieus. Het bedrijf streeft ernaar om al haar activiteiten zo ecologisch en sociaal eerlijk mogelijk uit te voeren, waardoor deze visie integraal is geïntegreerd in de hele organisatie. Sinds 2022 is Vaude zelfs klimaatneutraal geworden met al haar producten wereldwijd.

Om de doelstelling van 1,5 graad te bereiken, is het noodzakelijk om de wereldwijde CO2-uitstoot snel en drastisch te verminderen. VAUDE draagt hieraan bij door sinds 1 januari 2022 wereldwijd klimaatneutraal te opereren. Dit wordt bereikt door het volledig compenseren van hun wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en daarnaast het investeren van hetzelfde bedrag in voortdurende vermindering van CO2-uitstoot.

Klimaatneutraal

Al vele jaren heeft VAUDE zich actief ingezet voor de bescherming van het klimaat. Sinds 2009 gebruikt het bedrijf op zijn hoofdkantoor in Tettnang uitsluitend groene stroom, waarvan een deel wordt opgewekt door zonne-energie. In 2012 werden zowel het hoofdkantoor als alle daar geproduceerde producten klimaatneutraal, en vanaf 2022 geldt dit ook voor alle wereldwijd geproduceerde producten van VAUDE.

Waarom is VAUDE gestart met het Green Shape label?

Antje von Dewitz –  CEO van VAUDE – herinnert zich dat het doel was om de productontwikkeling volledig en consistent op duurzaamheid te richten: “In 2010 was er echter nog geen geschikt, allesomvattend beoordelingssysteem beschikbaar voor onze wereldwijde producten. Bij VAUDE waren we al sinds 2001 partner van het bluesign-systeem, een van ’s werelds strengste normen voor milieubescherming in de textielproductie. Op dat moment gebruikte VAUDE al veel materialen die gecertificeerd waren door het bluesign-systeem, maar voor de productie van outdoorproducten gebruikten we verschillende materialen zoals synthetische vezels, metalen of natuurlijke materialen. Elk materiaal had zijn eigen norm die niet altijd werd gedekt door bluesign.”

Het ecologisch en sociaal bewustzijn van Vaude

VAUDE heeft zelf het probleem aangepakt dat er geen uitgebreid duurzaamheidslabel bestond voor textiel. Ze besloten om een eigen meta-label te creëren dat zou voldoen aan de strengste normen op het gebied van textiel en milieu, en tegelijkertijd de hele levenscyclus van het product in overweging zou nemen. Het doel was om een label te ontwikkelen dat relevant is voor consumenten en milieuvriendelijke producten identificeert, zoals gevraagd door winkeliers. Hieruit kwam het Green Shape label voort. Hilke Patzwall, CSR-manager van VAUDE, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Green Shape en was er vanaf het begin bij betrokken.

Het belang van PET-recycling in de productie van duurzame outdoor-kleding

VAUDE maakt gebruik van gerecyclede PET plastic flessen voor veel functionele producten, zowel voor dames als heren. Deze flessen worden verzameld, gereinigd en omgesmolten. Het bedrijf verwerkt het hoogwaardige garen dat hieruit voortkomt tot nieuwe VAUDE-producten. Op deze manier wordt er bespaard op grondstoffen en energie.

Het ecologisch en sociaal bewustzijn van Vaude
Reno de Jager
Reno de Jager
Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.