Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel van 29 of 27.5 inch te monteren. De nieuwe Reign, ontworpen en ontwikkeld met professionele enduroracers en technici van het Giant Factory Off-Road Team, is de meest veelzijdige Reign serie tot dusver.

Deze range endurofietsen is tot stand gekomen in samenwerking met Giant-profs. Nieuw zijn de herontwikkelde vering, de aanpasbare geometrie en de optie om voor een achterwiel van 29 of 27,5 inch te kiezen.

De eerste mountainbike met Maestro vering

De Reign werd geïntroduceerd in 2005 en was één van de eerste Giant mountainbikes met Maestro vering. Sindsdien is het niveau van deze fiets voor agressief trailrijden steeds verder opgetrokken. Die lijn werd al ingezet in de tijd dat het moderne enduroracen nog niet eens bestond. Racen zit dus in het DNA van de Reign verweven. Daarnaast voelt de fiets zich thuis in bikeparks en leent hij zich voor de singletracks.

De Reign Advanced Pro 1 heeft een Fox Float X2 Performance Elite schokdemper achter en een Fox 38 Performance Elite vork met 170 millimeter veerweg. Hij is opgebouwd met een Giant TRX 2 Carbon 29 WheelSystem en SRAM GX Eagle aandrijvingscomponenten.

De achtste generatie van de Reign vergroot de veelzijdigheid. Met zijn progressieve enduro-geometrie en aanpassingsvermogen aan verschillende soorten ondergrond, geeft hij rijders meer keuzes als het gaat om rijstijl en terrein.

Input van profs

Professionele enduroracers zoals Youn Deniaud en Mckay Vezina van Giant Factory Off-Road Team speelden een sleutelrol in de ontwikkeling van de Reign. Voor hen staat de nieuwe Reign garant voor snelheid en een hoge mate van controle, wat belangrijk is wanneer elke seconde telt.

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite
Youn Deniaud van Giant Factory Off-Road Team rijdt op een productiemodel van de Reign Advanced Pro 1 op de trails in zijn thuisomgeving in Frankrijk. Foto: Victor Lucas

“We zijn meer dan een jaar bezig geweest om alles op en aan de nieuwe Reign perfect te krijgen”, zegt Deniaud, die met zijn prototype naar een etappezege en een topvijfklassering reed tijdens de laatste ronde van de 2022 Enduro World Series in het Franse Loudenvielle. “Ik raakte er gedurende het seizoen steeds meer vertrouwd mee en had later in het jaar mijn beste resultaten. Ik denk dat dat voor een groot deel te maken heeft met de fiets, die me echt helpt om mijn grenzen te verleggen.”

Bij alle Reign Advanced Pro modellen kunnen rijders kiezen voor wielen van 29 inch voor en achter, de standaard setup. Daarnaast is het mogelijk om achteraan voor een 27.5 inch wiel te gaan. Alle modellen hebben een grotere aanpasbaarheid dan de vorige generaties. Er zijn drie flip-chip instellingen mogelijk, zodat rijders snel en gemakkelijk de geometrie van het frame kunnen wijzigen.

Hier is een blik op enkele van de belangrijkste updates van de nieuwe Reign range:

Vering voor westrijden

Nu enduroracers en trailrijders hun grenzen blijven verleggen op agressief terrein, zijn de eisen aan fietsen en uitrusting hoger dan ooit. Er is immers sprake van steilere afdalingen, grotere drops en hogere snelheden over stenen, wortels en greppels. De nieuwe Reign geeft rijders een voorsprong dankzij een betere vering voor en achter.

Het vernieuwde Maestro veersysteem biedt nu 160 millimeter soepele, actieve veerweg achter, 14 millimeter meer dan de vorige generatie.

Allereerst is er de vernieuwde Maestro achtervering. Dit systeem heeft nu een veerweg van 160 millimeter; 14 millimeter meer dan bij de vorige generatie. De trunnion mount achterdemper heeft een langere slag (62,5 millimeter in plaats van 60 millimeter), wat zorgt voor een soepel, actief gevoel op diverse terreinen. De Advanced Forged Composite bovenste rockerarm voegt stijfheid toe aan het systeem. Dat verbetert het rijgedrag van de fiets in bochten, bij het accelereren en tijdens het afdalen van ruig terrein. Aan de voorzijde heeft de Reign Advanced Pro een 170 millimeter vork die de schokken van het pad opvangt en de controle verbetert.

Aanpasbare Enduro-Geometrie

Het nieuwe frame van de Reign is ontworpen met een geometrie die profs als Deniaud de snelheid en controle geeft die ze nodig hebben om tijdens de runs seconden sneller te zijn. Tegelijkertijd biedt dit niet-profs de gewenste stabiliteit en het vertrouwen om hun vaardigheden op meer uitdagend terrein te verbeteren.

Het nieuwe frame is ontworpen met een lagere stand-over hoogte. In combinatie met een langere reach vergemakkelijkt dit het manoeuvreren met de fiets. Van bochtenwerk bij lage snelheid op technische trails tot spectaculaire jumps in het bikepark, dankzij de nieuwe geometrie is het eenvoudiger om van lijn te veranderen, over obstakels te springen en het meest uitdagende terrein te bedwingen.

Bovendien kunnen rijders met een nieuwe flipchip, die drie standen biedt, de geometrie aanpassen aan hun rijstijl en de omstandigheden op de trails. De trapasverlaging valt in stappen van 5 millimeter aan te passen (35, 30 of 25 millimeter) en ook de balhoofdbuishoek (63,5, 63,9 of 64,2 graden) en zitbuishoek (78,3, 78,7 of 70 graden) zijn instelbaar.

De bovenste rockerarm van het Maestro veersysteem heeft een flipchip met drie standen waarmee de balhoofd- en zitbuishoek en de trapashoogte kunnen worden aangepast.

De hoge positie van de flipchip vergroot de afstand tot de ondergrond en is een goede optie voor het strakkere, technischere werk. In deze stand helpt de steilere zitbuishoek je bij het bedwingen van beklimmingen. Zet je de flipchip in de lage stand, dan wordt de balhoofdbuis luier en de bottom bracket drop lager. Dit geeft meer vertrouwen bij hogere snelheden. Voor wie een meer neutrale afstelling wenst, is de middelste stand een veelzijdige optie.

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite
Down tube protection: De onderkant van de onderbuis bevat nieuwe, geïntegreerde bescherming om het frame te beschermen tegen steenslag en ander vuil.

Naast de geometrie-aanpassingen hebben de nieuwe frames functionele eigenschappen, zoals geïntegreerde bescherming aan de onderkant van de onderbuis. Dit beschermt het frame tegen steenslag en ander vuil en zorgt ook voor een stillere rit. Ook nieuw bij deze generatie is dat het frame een geïntegreerde opbergruimte in de onderbuis heeft. Alle modellen en maten zijn ook geschikt voor een bidon en hebben nieuwe kabelopeningen voor een strakker uiterlijk en betere prestaties.

Achterwielopties

De nieuwe flipchip setup biedt de optie om een 27.5 inch achterwiel te monteren (in combinatie met een 29 inch voorwiel), waardoor de fiets achter meer ruimte heeft tussen het zadel en de band. Sommige rijders geven de voorkeur aan deze zogeheten mullet setup voor steil, technisch terrein.

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite
Met een nieuwe Maestro vering, instelbare framegeometrie en de optie om het standaard 29 inch achterwiel te vervangen door eentje van 27.5 inch, biedt de nieuwe Reign serie met een ALUXX SL aluminium frameset een hoge mate van veelzijdigheid en veel controle op agressieve trails.

Het grotere 29-inch achterwiel verbetert de stabiliteit en het rolvermogen, terwijl de 27.5-optie een wendbaarder, levendiger gevoel geeft. Het is een snelle en eenvoudige verandering om het rijgedrag en gevoel van de fiets aan te passen.

In de Benelux is de Reign Advanced Pro 1 verkrijgbaar met een adviesprijs van 6.999 Euro. Meer informatie over de Reign vind je op de website van Giant.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2023/2024

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief