GearTalk: Bergans of Norway Stranda Anorak

Stijn van Oss kennen we al een tijdje. Een paar jaar terug bezochten we deze echt outdoor man in zijn man-cave en nam hij ons mee naar de Ardennen. Hij vertelde ook waarom hij al jaren Ambassadeur is voor het merk Bergans of Norway.

Stijn is ook een erg ervaren skiër en skitester. De reviews van ski’s voor seizoen 2019-2020 nam hij voor zijn rekening. Alles gekleed in een erg gaaf donkerblauw pak met een anorak jas uit de Stranda collectie. Ik nam de gelegenheid om hem een paar vragen over deze collectie te stellen.

Duurzaamheid

Stijn steekt meteen enthousiast van wal, en begint bij het feit dat duurzaamheid in vrijwel alle elementen van de collectie terugkomt. Bergans of Norway heeft ook een ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling gesteld voor zichzelf. Dat zie je verteld op verschillende manieren in de set die Stijn draagt.

Kleuren

Ten eerste de kleur. Een enkele kleur voor jas en broek, waarbij de technologie van het Zweedse SpinDye is toegepast. Daarbij worden de 100% gerecyclede polyester korrels zelf eers gekleurd en daarna pas tot draden gesponnen. Dit betekend dat veel minder water gebruikt wordt (zeer vervuilend element aan de textiel industrie) en dat de kleur echt deel is van de vezel in plaats van dat het erop ligt als het ware. Gevolg daarvan is veel meer kleurechtheid en kleurvastheid. Dus eigenlijk een beter kwaliteit. Het betekent dat ook andere gear vanuit dezelfde kleuring geproduceerd kunnen worden. De ritsen van de jas zijn niet gelakt, maar gewoon clean gehouden, wat ook gebruik van mogelijk schadelijke lakken vermijdt.

Ook in de voering wordt gebruik gemaakt van PrimaLoft Gold Insulation Active+, gemaakt van 55% procent “post-consumer” gerecyclede materiaal en in de versies met donzen voering gebruikt men 100% gerecycled dons.

Functioneel

Duurzaamheid is meer dan belangrijk natuurlijk, maar ook de functionaliteit van een kledingstuk is belangrijk. Anders heb je iets heel duurzaams dat het eigenlijk niet goed doet. Wat kan Stijn hierover vertellen? Hij verteld onder andere over de bewegelijkheid van het pack, iets wat ik herken van Bergans kleding die ik eerder testte: bewegingsvrijheid is altijd erg goed voorzien. Stijn roemt de capuchon die ruimte biedt aan je helm, goed aansluit terwijl je je hoofd goed kunt blijven bewegen.

Weersbestendig

De weersbestendigheid gaat deze Stranda Insulated Anorak aan met het eigen Bergans Element Active® membraan met 10K waterkolom waterdichtheid en een ademend vermogen. Met een jas met voering is het niet alleen aan het mebraan om te zorgen voor dat ademende vermogen, maar ook de voering. Daar staat Primaloft ook al erg lang om bekend. De stretch in Primaloft voering draagt ook weer bij aan de bewegelijkheid van het geheel.

Kortom, een stijlvolle, duurzame en functioneel hoogwaardige collectie. Voor meer info over de Stranda collectie, check vooral de site van Bergans of Norway, er staat echt veel moois op.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Canyon Grizl CF SL 8 gravel fiets | Review

Toen Canyon een nieuwe gravelbike aankondigde kon ik niet wachten. Na de Canyon grail met zijn bekende dubbedek stuur was ik erg nieuwsgierig waar...

Timothy Olson is het nieuwe gezicht van de Ocean Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour 2022 komt er weer aan! De avonturenrugzak is propvol met nieuwe verhalen van mensen die hun passie onvoorwaardelijk volgen....

AGU SIX6 Bib III & Solid Merino wielerkleding | Review

AGU, een Nederlands bedrijf, vroeg Gearlimits om de nieuwe SIX6 wielrenkleding te reviewen. Hoe AGU old-school materialen en de nieuwste technologieën combineert tot een...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief