De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Wat heb je nodig voor jouw volgende langeafstandswandeling? Goede vraag! Samen met thru-hiking gingen we op onderzoek uit en kwamen we tot een handige paklijst van basis items die je zeker niet moet vergeten. Van waterzuiveraar tot zitmatje en de heilige drie-eenheid. We nemen je mee door het materiaal en geven je opties voor verschillende merken.

Deze paklijst is een combinatie van lichtgewicht materiaal waar het toch comfortabel blijft. We gaan dus niet ultralicht deze keer. We raden een aantal merken aan waar wij goede ervaringen mee hebben en deze producten ook uitvoerig hebben getest op meerdere trails in verschillende omstandigheden.

Rugzak: Lichtgewicht én comfortabel

Je rugzak is misschien wel het meest waardevolle item op de trail. Zit deze niet lekker, maak je dan op voor heel wat zware kilometers. Een comfortabele rugzak is dus essentieel. En erg fijn als deze ook lichtgewicht is. Je wilt immers niet te veel kilo’s op je rug en als je rugzak al een paar kilo weegt is dat geen goede start. Wij hebben goede ervaringen met de Gregory Focal. Een 48-liter backpack die net iets meer dan 1 kilo weegt en comfortabel zit. Gregory staat bekend als leverancier van een van de meest comfortabele rugzakken. Voorheen waren deze wat zwaarder, door het frame maar sinds kort hebben ze de lichtgewicht Focal ontwikkeld. Uitstekende keuze dus!  

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Hoge of lage schoenen?

Na de juiste backpack is het tijd om je te oriënteren op nog zo’n belangrijke keuze: schoenen. Stap voor stap vertrouw je op je voeten en wil je –het liefst- zonder blaren en andere ongemakken de trail lopen. Je kunt grofweg kiezen voor hoge of lage schoenen. Hoge schoenen geven je meer stabiliteit en zekerheid, zeker in de bergen. Lage schoenen zitten comfortabeler en geven je -als je eraan gewend bent- meer feeling met de ondergrond waardoor je makkelijker en sneller door het terrein kunt bewegen. Hier speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Bij hoge schoenen kiezen wij vaak voor de LOWA Renegade, misschien wel de meest verkochte wandelschoen van Nederland. Kies je voor lage schoenen, kijk dan eens naar trailrunners.

LOWA Renegade
Altra Lone Peak

De Lone Peak van Altra is een populaire schoen. Let op: deze is wel zero-drop, dat betekent dat er weinig demping is. Je lichaam zal hier aan moeten wennen dus loop ze goed in om blessures te voorkomen. Een andere populaire trailrunningschoen met demping is de Hoka Speedgoat, het proberen waard! Misschien wel even belangrijk zijn de sokken die je draagt. De merinowollen sokken van Injinji en Darn Tough dragen wij op elke trail.

De drie-eenheid

Niet te missen als je gaat kamperen is natuurlijk de befaamde drie-eenheid: je tent, slaapmat of –pad en slaapzak. Belangrijk is dat deze items ook lichtgewicht zijn zodat je niet te veel kilo’s meesjouwt tijdens je wandeling. Mijn 2-persoons MSR Hubba Hubba gaat op zo’n beetje elke trail mee en is vrij lichtgewicht, makkelijk op te zetten en een van de beste tenten op de markt. Samen met de comfortabele Hyperion slaapzak van Therm-a-Rest en de NeoAir sleeping pad van datzelfde merk weegt dit bij elkaar iets meer dan 2 kilo. Nog lichter? Kies dan de relatief nieuwe tent: MSR Freelite en bespaar nog zo’n 500 gram!

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Niet te missen

Dan zijn er sommige items die altijd handig van pas komen tijdens je thru-hike. We zetten een paar van onze favoriete items op een rijtje.

  • Wandelstokken van LEKI, bijvoorbeeld de Black Carbon series. Lichtgewicht, opvouwbaar en helpen je makkelijker door het terrein te bewegen.
  • Waterzuiveraar van bijvoorbeeld Platypus of Kathadyn.
  • Zitmatje voor meer comfort. Goedkoop, lichtgewicht en je hebt er veel plezier van!
  • Lekker eten: na een lange wandeling heb je natuurlijk veel honger. Wij ontdekten de heerlijke maaltijden van Real Turmat met genoeg calorieën om je energie weer aan te vullen!
  • Een betrouwbare waterdichte hardshell, wij kiezen voor Cortazu, een relatief nieuw en duurzaam merk. Extra leuk: van Nederlandse bodem.
De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Personaliseer je paklijst

Bovenstaande items zijn enkele van de essentials als je gaat thru-hiken. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer producten die je meeneemt op de trail. Personaliseer daarom altijd je paklijst met wat voor jou belangrijk is. Kijk voor inspiratie hier nog even voor de hele thru-hiking paklijst.

Wil je meer weten over thru-hiking, trails en je ideale voorbereiding? Kijk dan op thru-hiking.com!

Happy trails!

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief