De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren ’80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu wordt een van hun legendarische modellen opnieuw uitgebracht: de Rotpunkt. Deze berg- en vrijetijdsschoen heeft een nostalgisch tintje en is verkrijgbaar in beperkte oplage.

Rotpunkt is een viering van vrijheid, een eerbetoon aan de moedige pioniers die het tijdperk van vrij klimmen en vliegen hebben gevormd. Ze hebben hun eigen weg gekozen, ver voorbij bestaande grenzen, met Hanwag schoenen aan hun voeten. Een van deze dappere avonturiers is Sepp Gschwendtner uit Beieren.

De eerste Rotpunkt

Sepp was een van de eerste Rotpunkt klimmers en een pionier in paragliding. Tegelijkertijd was hij als professioneel gereedschapsmaker ook betrokken bij de ontwikkeling van Hanwag klimschoenen. Een reis naar het begin van de jaren tachtig toen de geschiedenis van het sportklimmen begon.

Omdat de nieuwe klimschoenen je zoveel meer gevoel in je voeten gaven, kregen we enorm veel meer zelfvertrouwen. Er ging een hele nieuwe wereld voor ons open en alleen vrij klimmen was nog interessant.

Sepp Gschwendtner
De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Nieuw terrein

De keuze aan bergschoenen in outdoorwinkels neemt steeds meer toe. In de vroege jaren tachtig introduceert Hanwag als een van de pioniers speciale klimschoenen op de markt, met geweldig succes dankzij de hulp van Sepp Gschwendtner, een vooraanstaande figuur in het sportklimmen. Deze schoenen komen op precies het juiste moment, aangezien het jaar daarop, onder andere door Gschwendtner zelf, de eerste routes van de negende graad in Duitsland worden beklommen. In 1985 vindt de allereerste internationale klimwedstrijd plaats in Bardonecchia, Italië, waardoor klimmen eindelijk erkenning begint te krijgen.

Sepp Gschwendtner – Pionier en ontwikkelaar

In de vroege jaren tachtig stond Sepp Gschwendtner bekend als een van de meest getalenteerde klimmers uit Duitsland. Hij maakte sportgeschiedenis met behulp van Hanwag schoenen. Zijn indrukwekkende prestaties werden in 1985 erkend toen hij samen met Wolfgang Güllich en Kurt Albert het Zilveren Laurierblad ontving, de hoogste sportonderscheiding in Duitsland. In 1981 slaagde hij erin om de ‘Münchner Dach’ te beklimmen in het Altmühldal, wat destijds de eerste negende graads route (UIAA) in Duitsland was.

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Hij ging verder met het bedwingen van ‘Zombie’ aan de Quaderwand in dezelfde regio, een van de eerste tiende graads routes (UIAA 10-) die werd beklommen in 1984. Op veertigjarige leeftijd was hij ook een van de eersten die zich waagde aan de historische route genaamd ‘The Face’, eveneens van dezelfde moeilijkheidsgraad. Naast zijn klimcarrière droeg Sepp Gschwendtner bij aan de ontwikkeling van Hanwag-klimschoenen, waarbij hij zijn vaardigheden als geschoolde gereedschapsmaker benutte. In het midden van de jaren tachtig schreef hij ook een van de allereerste leerboeken over vrij klimmen en raakte steeds meer betrokken bij paragliding.

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Rotpunkt klimmen

Rotpunkt klimmen begon in de Duitse Frankenjura en werd uitgevonden door Kurt Albert uit Neurenberg. Deze uitmuntende klimmer markeerde routes die voorheen alleen technisch beklommen waren, met een rode punt aan het begin als hij erin geslaagd was ze vrij te beklimmen. Bij rotpunkt klimmen moet een route in één keer vrij beklommen worden. Dat wil zeggen, zonder te vallen, zonder het touw te belasten en zonder kunstmatige hulpmiddelen.

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Deze veeleisende stijl heeft gezorgd voor een revolutionaire ontwikkeling van de klimsport sinds de jaren zeventig en tachtig. Sindsdien heeft het rotpunkt klimmen internationaal naam gemaakt en is nu waarschijnlijk de meest populaire klimstijl ter wereld. Een route geldt in het algemeen pas als geklommen als er in de rotpunktstijl of in een moeilijker stijl – onsight of free solo – geklommen is. De classificatie van een klimroute in moeilijkheidsgraad geldt ook voor de rotpunktstijl.

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Rotpunkt – De schoen

In de jaren tachtig kwamen de eerste sportklimschoenen van Hanwag op de markt. Nu viert een icoon zijn comeback. De Hanwag Rotpunkt is niet alleen een kleurrijke herinnering aan de iconische tijd maar de schoen is ook een eerbetoon aan degenen die nieuwe wegen insloegen in de klimsport. Pioniers in het vrij klimmen zoals Sepp Gschwendtner en Kurt Albert gaven vorm aan dit tijdperk. Destijds een aproachschoen, nu een berg- en vrijetijdsschoen met een retrolook en hoogwaardige details.

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

Niet alleen het Hanwag logo uit de jaren tachtig maar het hele ontwerp van de schoen is trouw aan het origineel. Er worden slechts 999 paar van de nieuwe Rotpunkt gemaakt en elk paar heeft een serienummer in reliëf gedrukt. Het model wordt inclusief twee extra schoenveters en diverse Rotpunkt extra’s geleverd in een schoenendoos in retrolook.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief