GearBite: De Fjällräven Tree-Kånken is gemaakt van nieuwe op hout gebaseerde stof

Tree-Kånken is een ode aan het eerst ontwerp van de Fjällräven Kånken uit 1978. Door de jaren heen is Kånken steeds iets aangepast, waarbij de eenvoud en functionaliteit altijd hetzelfde zijn gebleven. Daarom is Kånken wereldwijd een begrip geworden. Tree-Kånken ziet er niet precies hetzelfde uit als de andere Kånkens.

Ten eerste is het ontwerp geïnspireerd op de allereerste Kånken, die in de lengte gestikte banden op de voorkant bevatte en geen zichtbaar voorvak had. Tree-Kånken is daarnaast ook gemaakt met een patinastof die is ontwikkeld als mogelijk alternatief voor fossiele materialen: Pine Weave.

Pine Weave: een stof gemaakt van non-fossiele grondstoffen

Tree-Kånken is onderdeel van de continue zoektocht van Fjällräven naar meer duurzame manieren om, functionele en tijdloze spullen te maken. De hoofdstof en voering van Tree-Kånken zijn gemaakt van het nieuwe Pine Weave- materiaal van Fjällräven. Dit is een hout-gebaseerde stof, exclusief ontwikkeld door Fjällräven, gemaakt van filamentvezels voor extra kracht en functionaliteit.

GearBite: De Fjällräven Tree-Kånken is gemaakt van nieuwe op hout gebaseerde stof

Productontwikkelaar Johanna Mollberg vindt dat het essentieel is om manieren te vinden om materiaal te gebruiken dat niet is gemaakt van eindige fossiele grondstoffen: “Dit (de ontwikkeling van Pine Weave) is een manier om hiermee bezig te blijven, om nieuwe en betere manieren te vinden voor het maken en gebruiken van materialen. Dit is iets waarbij we continu proberen om onze voetafdruk op het milieu te verbeteren. Pine Weave is een onderdeel hiervan, waar we heel veel van hebben geleerd, en dan vooral om nederig te blijven ten opzichte van de uitdagingen waar we mee te maken krijgen. We proberen altijd te zorgen voor verbetering, maar we moeten een scenario voorkomen waarbij verbeteringen op één gebied problemen in een ander creëren, zoals bio-gebaseerde materialen ten opzichte van biodiversiteit”.

Van pulp tot vezel, garen tot stof

Fjällräven heeft het productieproces aanzienlijk verbeterd en aangepast om ervoor te kunnen zorgen dat Pine Weave stabiel, slijtbestendig en waterafstotend is. Mollberg legt kort uit: “Kort gezegd worden houtsnippers ingekookt tot een cellulosemassa. De massa gaat dan naar het lyocellproces, dat een soort techniek is voor het spinnen met opgeloste stoffen. De opgeloste cellulosepulp wordt door spindoppen geduwd. Als laatste wordt het gewassen, gedroogd en in garen gesponnen.

Het garen wordt dan in een effenbinding geweven en gecoat met een mengsel van pu en was om de levensduur van de stof te verlengen en het duurzamer te maken dan bestaande lyocellstoffen op de markt.”

Het materiaal voor Pine Weave

De houtgrondstoffen die Fjällräven gebruikt zijn afkomstig uit gecultiveerde en gecertificeerde bossen vlak buiten Fjällrävens thuishaven Örnsköldsvikin in Noord-Zweden, en nooit uit ongerepte bossen. Het bestaande industriële proces dat hout in cellulose verandert, is niet in staat om gecertificeerd, traceerbaar hout gescheiden te houden van andere houtbronnen. De pulp die in Pine Weave wordt gebruikt, wordt dus vermengd met de totale hoeveelheid hout die door het pulpproductieproces gaat. Dit wordt een massabalansbenadering genoemd.

En hoewel traceerbaarheid van rugzak tot boom in een gesloten systeem niet mogelijk is, dragen we toch bij aan een groeiende vraag naar meer traceerbaar, gecertificeerd hout in die industriële processen. “We onderzoeken voortdurend hoe we nog meer bio-gebaseerde materialen in onze producten kunnen gebruiken, maar de manier waarop we ze verkrijgen vraagt om continue verbetering.”

Tree-Kånken

Tree-Kånken, geïnspireerd door het verleden en op ontdekkingstocht naar de toekomst, is een ode aan het ontwerp van de allereerste Kånken. Alleen is hij nu gemaakt van een nieuwe hout-gebaseerde stof: Pine Weave. Het resultaat is een rugzak die het erfgoed en de toekomst van Fjällräven combineert. Het hoofdmateriaal en de voering van de Tree-Kånken zijn gemaakt van Pine Weave, een materiaal dat door het productontwikkelingsteam van Fjällräven is gecreëerd in hun zoektocht naar alternatieven voor fossiele grondstoffen.

Pine Weave is geoptimaliseerd voor extra sterkte en functionaliteit, en is gecoat met een mengsel van pu en wax om de levensduur van het materiaal te verlengen. Dit maakt het duurzamer én slijtvaster dan veel lyocellstoffen die op de markt zijn. Net zoals alle Kånken-tassen en -accessoires blijft Tree-Kånken een handige rugzak voor alledaags gebruik met alle praktische details waar Kånken-fans zoveel van houden. Hij biedt ook nieuwe oplossingen, zoals lussen aan de voorkant voor een fietslampje, banden aan de onderkant voor een jas of yogamat en een reflecterend logo.

GearBite: De Fjällräven Tree-Kånken is gemaakt van nieuwe op hout gebaseerde stof
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De nieuwe ruige Odin jassen van Helly Hansen | GearBite

Helly Hansen ontwikkelde de eerste soepele waterdichte stoffen 140 jaar geleden. En gedurende zijn bestaan heeft Helly Hansen outdoorkleding ontwikkeld voor ‘s werelds meest...

Voor de buitensporter is de Suzuki Across plug-in hybrid ‘buitengewoon’ geschikt | autotest

Gearlimits contributor Albin Bronkhorst besloot dat hij medio april van Land’s end in Engeland naar John’ O’Groats in Schotland wilde gravelrijden. Als enerzijds een...

Zomer in de Franse Alpen; actief in La Plagne | Reisverslag

Maandagochtend 4.30 uur. Ik schrik wakker van de wekker na een korte en onrustige nacht. Half wakker loop ik naar de douche in mijn...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief