De electrische lichtgewicht Avabag Lictric lawine rugzakken van Ortovox

Een lawine rugzak is een must-have onderdeel van de lawine uitrusting van off-piste wintersporters. Deze zorgt op een andere manier voor meer kans op het overleven van een lawine dan een lawinepieper. Ortovox heeft in samenwerking met het Canadese Arc’teryx een airbag systeem voor lawinerugzakken ontwikkeld dat een nieuwe standaard zet: de Avabag Lictric. Deze zorgt op een andere manier voor meer kans op het overleven van een lawine dan een lawinepieper. Overigens maakt het gebruik van een airbag een lawinepieper niet overbodig. Maar goed, het spreekt voor zich dat meest belangrijke is er zorg voor te dragen dat je überhaupt niet in een lawine terecht komt.

Deze winter verstevigt Ortovox haar positie als toonaangevende veiligheidsexpert op het gebied van bergsport met een nieuwe mijlpaal. In samenwerking met het Canadese merk Arc’teryx heeft Ortovox een airbag systeem voor lawinerugzakken ontwikkeld: Lictric is elektronisch, lichtgewicht, intuïtief, betrouwbaar, duurzaam, flexibel en 100% geproduceerd in Beieren, Zuid-Duitsland. De Avabag Lictric collectie omvat Touring en Freeride modellen die kunnen worden gecombineerd met het Lictric systeem door middel van een modulair zip-on systeem.

Elektrisch = geen cartridges, geen reisbeperkingen

Via USB-C kan het systeem in slechts 25 minuten volledig opgeladen worden. De activatie kan ontelbare keren getest worden, zonder extra kosten. De afwezigheid van een cartridge betekent meer ruimte, geen onnodig gewicht, geen cartridge die afgevoerd moet worden en geen reisbeperkingen. Met een gewicht van slechts 1100 gram is Lictric een van de lichtste airbag systemen op de markt. Dit lage gewicht is vooral te danken aan het slimme ontwerp, de ultralichte airbag en supercondensatoren in plaats van een cartridge.

De electrische lichtgewicht Avabag Lictric lawine rugzak van Ortovox

Easy to use

De Lictrig Avabags van Ortovox zijn extreem makkelijk te gebruiken. Een LED display op de rugzak toont het laadniveau van het systeem, de beenlus wordt met een carabiner aan een extra lus bevestigd en het ergonomisch verstelbare activatiehandvat met bowdenkabel beschermt door een simpele draai van 180° tegen valse activering. De airbag heeft een inhoud van 150 liter, is gemaakt van een tweelaags materiaal en kan makkelijk in het airbag vak worden opgeborgen. Een nieuw sluitsysteem voorkomt dat het airbag vak opengaat, hoe vol de rugzak ook is.

De electrische lichtgewicht Avabag Lictric lawine rugzak van Ortovox

Betrouwbaar en duurzaam

Het Lictric systeem is TÜV gecertificeerd, kan meerdere keren geactiveerd worden en één keer opladen is genoeg voor minstens twee activaties. Als het systeem op ON staat, kan het ongeveer 60 uur gebruikt worden (30 dagen wanneer het is uitgeschakeld), waardoor je meerdaagse tochten kunt maken zonder dat je tussendoor op hoeft te laden. De combinatie van supercondensatoren en een extreem koudebestendige, lichtgewicht lithium-ion batterij van 25 gram garandeert een veilige, hulpbronnenefficiënte werking. Een high-performance compressor vult de airbag in slechts vier seconden.

Het Ortovox zip-on systeem

Van korte freeride sessies tot meerdaagse tourtochten, voor maximale veelzijdigheid heeft Ortovox een zip-on systeem ontworpen dat een flexibele combinatie van Lictric Avabags mogelijk maakt. De Lictric Base, bestaande uit een rugsysteem, schouderbanden, een heupband en een Lictric airbag, is verkrijgbaar in twee varianten, elk speciaal ontworpen voor het beoogde gebruik: Tour en Freeride. Elke variant is verkrijgbaar in twee ruglengtes, die dankzij een veilig sluitsysteem met de zip-on bags met dezelfde ruglengte gecombineerd kunnen worden.

Avabag Lictric Tour

De Touring modellen, zoals de Avabag Lictric Tour 30, zijn perfect voor tourskiën: ontzettend comfortabel, gemaakt van lichtgewichte en robuuste materialen en voorzien van een handige rits en bevestigingen voor een ijsbijl, ski’s, een splitboard en touw. De basis is ook compatible met de Freeride zip-ons. Dankzij het aansluitende Comfort rugsysteem bieden de Freerider modellen een uitstekende pasvorm en optimale bewegingsvrijheid.

De rugzakken zijn onder andere voorzien van bevestigingsmogelijkheden voor ski’s, een snowboard en een ijsbijl en een helmhouder. Het hoofdvak is snel te bereiken en de basis van de rugzak is ook compatible met de Touring zip-ons.

Ortovox Avabag Lictric Tour 30

Avabag Lictric Freeride

De Avabag Lictric collectie bevat ook de Avabag Lictric Zero 27, een zeer technische rugzak die slechts 1970 gram weegt. Bij deze rugzak ligt de focus op het essentiële: minimaal gewicht, maximale veiligheid.

Dit model biedt niet alleen genoeg opbergruimte, maar ook verschillende belangrijke features, waaronder de mogelijkheid voor een drinksysteem en bevestigingsmogelijkheden voor ski’s, ijsbijlen en stokken. De Zero 27 is niet compatible met de zip-ons.

Ortovox Avabag Lictric Zero 27

Meer weten over het Lictric systeem?

Je vindt nog meer informatie vinden op litricavalanchesafety.com.

Of bekijk dan ook de video van dit unieke systeem.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Drie gave Bike cadeaus voor onder de boom

In sommige delen van het land is de eerste sneeuw gevallen. Het is winter maar dat bekend natuurlijk niet dat buitenactiviteiten stoppen. Je gaat...

Hoe kies je de juiste winterjas voor elke activiteit?

De winter klopt volop aan de voordeur! Daarom is het keuze van een goeie winterjas belangrijk. Maar wat ga je ermee doen? Wordt het...

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief