De beste fietsendrager zonder trekhaak

Stel: je gaat als outdoor enthousiast met de auto op pad, dan wil je natuurlijk graag je fiets meenemen. Je hebt echter nog geen fietsendrager en je auto beschikt ook niet over een trekhaak waarop zo’n fietsendrager doorgaans op wordt gemonteerd.In dit artikel bieden we je een uitkomst: een fietsendrager zonder trekhaak!

Wat is een fietsendrager?

Een fietsendrager is een op de achterkant van de auto gemonteerd stevig rek om je fiets aan vast te zetten. Voor een fietsvakantie, een dagtrip of om een fietser met pech op te pikken biedt het hebben van een drager al snel zijn nut. Zo’n drager kan op diverse manieren aan je auto bevestigd worden: achter op de trekhaak, op het dak en dus ook achterop de auto zonder trekhaak. Zeker als je auto geen trekhaak heeft, dan is een fietsendrager zonder trekhaak de perfecte oplossing. De voordelen boven een drager op het dak zijn de installatie en de luchtweerstand. Zo is de installatie ingewikkelder doordat er meer handelingen nodig zijn dan bij een fietsendrager op de achterklep en de fietsen zijn moeilijker te plaatsen. Daarnaast vangen op het dak geplaatste fietsen veel wind, waardoor je auto meer brandstof zal verbruiken.

Op de achterklep

De fietsendrager zonder trekhaak wordt op de achterklep geplaatst en zit daarmee iets hoger op de auto waardoor de kentekenplaat zichtbaar blijft; je hebt dus geen extra kenteken achter op de fietsendrager nodig. Kijk wel goed of de achterklep en de auto geschikt zijn voor deze methode. Zo kan een spoiler de bevestiging van deze dragers belemmeren. Tevens is de draagcapaciteit van deze dragers is wat lager dan die van de dragers op de trekhaak. Kijk dus goed of de fietsen niet te zwaar zijn.

Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?

Een fietsendrager moet aan veel eisen voldoen, niet alleen voor je fietsen, maar ook voor de auto. Denk aan het aantal fietsen dat je wilt vervoeren en welke soort fietsen je meeneemt, want dit kan consequenties hebben voor de benodigde draagcapaciteit van de drager.

Ook mogen de fietsen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken en moet de verlichting van de auto moet goed zichtbaar zijn. In het buitenland gelden bovendien vaak andere regels. Check voordat je op reis gaat daarom altijd welke regels er gelden in het land waar je doorheen rijdt.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief